A JPMorgan elemzői szerint a tokenizáció lehet az idei év nagy dobása

spot_img

Míg 2021-et az elemzők úgy foglalták össze, mint az az év, amely során az NFT-k masszív növekedést produkáltak, addig az idei évre a JPMorgan elemzői azt jósolják, hogy a különböző blokkláncok interoperabilitása és a pénzügyi tokenizáció lehet a nagy dobás.

interoperabilitás: együttműködő képesség

Ha 2021 az NFT-k éve volt, akkor 2022-t a blokkláncok átjárhatósága és a pénzügyi tokenizáció lehetséges évének látjuk” – mondta Kenneth Worthington és Reginald Smith, a JPMorgan elemzői egy múlt pénteken közzétett jelentésükben.

“Úgy látjuk, hogy a kriptopénzpiacok egyre nagyobb jelentőséggel bírnak a pénzügyi szolgáltatások számára”.

Worthington és Smith elmondták, hogy várakozásaik szerint a kriptopiacok fejlődése idén felgyorsulhat, különösen a pénzügyi szolgáltatások esetében, ha nagyobb kapacitást és tranzakciós sebességet érnek el az Ethereum blokklánc frissítései vagy az új layer-2 kezdeményezések terén.

A kriptotér növekedése az Ethereum közelgő frissítésétől, a szabályozási tisztánlátástól függhet, mondják a cég elemzői.

Ethereum kontra bitcoin

“Ha a bitcoin a digitális értéktároló, akkor az Ethereum a digitális vászon – írták az elemzők. Az Ethereum felhasználási esetei sokkal jelentősebbek, mint amit a bitcoin esetében látunk”.

Jelenleg a hálózati torlódások az Ethereumon 50 dollár körüli tranzakciónkénti díjat eredményeznek – áll a JPMorgan jelentésében, amely megjegyzi, hogy az Ethereum emellett “nem kommunikál jól más blokkláncokkal”, bár nem részletezik, hogy mit értenek ez alatt.

Az Ethereum layer-1 hálózata a biztonságot és a decentralizációt részesíti előnyben a skálázhatósággal szemben, és másodpercenként nagyjából 15-25 tranzakciót dolgoz fel. Ehhez képest a Mastercard hálózata másodpercenként körülbelül 5000 tranzakciót képes feldolgozni. A layer-2 hálózatok azonban a tranzakciósátviteli sebességgel fognak foglalkozni, miközben megöröklik az Ethereum biztonságát.

“A Solana sokkal gyorsabb, mint az Ethereum. A Cardano jobban skálázható. A Polkadot interoperábilisabb” – jegyezték meg az elemzők. Ezek az előnyök lehetővé teszik ezeknek a láncoknak, hogy lefaragjanak az Ethereum dominanciájából és piaci értékéből, mivel megkönnyítik az Ethereum korlátait kihasználó új projektek fejlesztését.”

Az Ethereum frissítése 2022 közepére várható, aminek során a blokklánc proof-of-work-ről proof-of-stake-re fog átállni. Ez végső soron enyhíteni fogja a sebesség, a költségek és a skálázhatóság körüli aggodalmak egy részét.

Bár a bitcoin mögött álló technológia jelentős, a bitcoin felhasználási esetei “meglehetősen egydimenziósak” az Ethereummal összehasonlítva, mondta Worthington és Smith.

“Az aranyhoz képest úgy látjuk, hogy a bitcoin tartósabb, hordozható, helyettesíthető, ritka, ellenőrizhető és cenzúrától mentes. A bitcoin azonban értéktárolóként elmarad az arany mögött.”

Tokenizáció és DeFi a pénzügyi szolgáltatásokban

A JPMorgan elemzői szerint ez a szegmens még a kezdeti szakaszban van, mivel a tokenizáció a pénzügyi szolgáltatásokon belül rejtheti a legnagyobb potenciált. Különösen az illikvid eszközök esetében lehetnek előnyösek, a likviditás, az eszközkiszolgálás és az eszközösszetétel szempontjából.

“Elképzelhetőnek tartjuk a hitelek, a részvények, az ingatlanok (kereskedelmi, lakóingatlanoktól a szállodai szobákig) egyes részeinek, valamint a nem kereskedett befektetéseknek, köztük a magántőkének a tokenizálását” – írták.

Bár a JPMorgan elemzői szerint a decentralizált pénzügyek lendülete (DeFi) 2021-ben egy kicsit alábbhagyott, komoly potenciál rejlik még mindig benne, mivel szerintük a hagyományos pénzügyi rendszerben ma “több közvetítő van, mint amennyire valószínűleg szüksége van”.

A hagyományos pénzügyi szolgáltató cégek fel fogják karolni a kripto ökoszisztémát, hogy jobbá tegyék a hagyományos pénzügyi szolgáltatásokat, ajánlatokat.

“A jövőben ezt úgy képzeljük, hogy a hagyományos pénzügyi szolgáltatásokat látjuk a front-endben, a DeFi hajtja a back-endet” – jegyezte meg Worthington és Smith. Azonban úgy gondoljuk, hogy a jelenlegi szabályozási környezet (valójában a szövetségi kripto szabályok és szabályozás hiánya) korlátozza a hagyományos pénzügyek jelenlétét a kriptóban”.

A JPMorgan elemzői is megjegyezték a Coinbase részvényeiben rejlő potenciált. Magát a tőzsdét “a kriptopiac növekedésének vezető, közvetlen haszonélvezőjének” nevezték. A Coinbase, amelynek 73 millió ellenőrzött felhasználója volt 2021 harmadik negyedév végén, az elmúlt év áprilisában vált tőzsdei társasággá.

További hasznos információkat, piaci elemzéseket, kereskedéssel kapcsolatos tippeket a discord szerverünkön és a youtube csatornánkon találtok.

/blockworks, jpmorgan/

Digitalizált kötvények Polygonon

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img