A kriptobányászat versenyelőnyöket biztosíthat

spot_img

A kriptovaluták volatilis természete kockázatot jelent a befektetők számára, de a digitális eszközök bányászata előnyös lehet Oroszországnak – mondta Putyin.

Az Orosz Föderáció elnöke – Vlagyimir Putyin – egyetértett az ország központi bankjával abban, hogy a digitális eszközök rendkívül volatilisek, és a pénzügyi hálózat számára kockázatot jelentenek. Ugyanakkor lehetőséget lát a kriptovaluta bányászatban, mivel “bizonyos versenyelőnyöket” biztosíthat Oroszországnak.

Múlt héten az Orosz Jegybank fokozta a kriptovalutákkal szembeni keményebb álláspontját azzal, hogy teljes tilalmat javasolt. Az intézmény azzal érvelt, hogy az eszközosztály piramisjátékra emlékeztet, aláássa a monetáris politika szuverenitását és veszélyezteti a helyi pénzügyi rendszert.

Egy nemrégiben tartott konferencián Putyin azt mondta, hogy tisztában van az üggyel kapcsolatos vitákkal, és felvázolta, hogy a kriptoszabályozás jelenleg „reflektorfényben” van.

A központi bankhoz hasonlóan Putyin is kijelentette, hogy az eszközosztály terjedése bizonyos kockázatokat hordoz a befektetők számára, tekintettel annak magas volatilitására. Másrészt az elnök támogatja a kriptobányászatot, mivel az előnyös lehet nemzetének:

“Bár természetesen itt is vannak bizonyos versenyelőnyeink, különösen a bányászatban. Gondolok itt az áramfeleslegre és az országban rendelkezésre álló jól képzett munkaerőre”.

Ezt követően sürgette az Orosz Nemzeti Bankot és a kormányzatot, hogy vitassák meg újra a témát és “jussanak egyhangú véleményre”.

Putyin megjegyzései egy nappal azután hangzottak el, hogy Ivan Chebeskov – a pénzügyminisztérium tagja – ellenezte a kriptovaluták oroszországi betiltását. Szerinte egy ilyen jogszabály ahhoz vezethet, hogy Oroszország lemarad a globális technológiai iparban. Mint ilyen, a kormánynak szabályoznia kellene a digitális eszközöket, nem pedig teljesen tiltani.

Az orosz elnök „támogatja azt a javaslatot is, hogy a bányászatot azokra a régiókra korlátozzák, ahol többlet áram van, ilyen például Irkutszk, Krasznojarszk és Karélia”.

Érdemes megjegyezni, hogy Oroszország a harmadik legnagyobb ország a bitcoin hashráta arányát tekintve. A kínai teljes kriptotilalmat követően az USA átvette a vezetést, amelyet Kazahsztán követ. A Cambridge bányászati térképe szerint Oroszország hashráta részesedése közel 12%.

Az orosz kriptobányászat tiszteletet és szabályozást érdemel

Néhány hónappal ezelőtt az orosz Gazdaságfejlesztési Minisztérium, az Energiaügyi Minisztérium és az Állami Duma ragaszkodott ahhoz, hogy a kriptopénz bányászatot legalizált, vállalkozói tevékenységként szabályozott vállalkozássá kell tenni.

Aleksey Minaev – a Mineka digitális gazdaságfejlesztési igazgatóhelyettese – még tovább ment, és úgy vélte, hogy a bányászat “tiszteletet és szabályozást” érdemel. Hozzátette, hogy ha legalizálják, akkor az orosz állam is részesülhet az adókból, és az emberek jövedelme is legális lesz.

Anatolij Akszakov – az Állami Duma vezetője – emlékeztetett arra, hogy a kriptopénz bányászat nem tiltott Oroszországban, de hiányoznak az egyértelmű adózási szabályok. Megsürgette a helyi felügyeleti szerveket, hogy fokozzák a szabályozás egyértelműségét, és javasolta, hogy a bányászokra magasabb áramdíjat szabjanak ki, mint a többi fogyasztóra.

Bitcoin vagy nagyobb altok vásárlásához a Binance-t ajánljuk. A közepes vagy kisebb kapitalizációjú coinok beruházásához az általunk is használt és kedvelt KuCoin felületét próbáld ki.

/cryptopotato, bitcoin magazine, cryptoslate/

Szabályozni kell, nem pedig betiltani

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img