Megéri bitcoin bányásznak lenni?

spot_img

Három héttel ezelőtt, amikor bejelentették, hogy egy szóló bányász egy egész (6,5 BTC) blokk jutalmat kapott, a nagyobb kripto tematikájú sajtó orgánumok is megírták. Aztán jött egy második bejelentés, majd egy harmadik, és nemrég egy negyedik. Hogyan lehetséges ez az esemény, amikor arról szólnak a hírek, hogy hatalmas, több ezres nagyságú bányászgép telepek létesülnek szerte a világon? Hogyan nyerhetnek ilyen gyakran ezek a kis hashráták blokk jutalmat?

A történet a CK Poolal kezdődik. A CK, a CK Poolban Con Kolivas, egy bitcoin legenda rövidítése. Ki is Dr. Con Kolivas és miért bitcoin legenda? Idézzük a Bitcoin Magazine-t a magyarázathoz:

“Kolivas a CGMiner, a C programozási nyelven írt bányász szoftver mögött álló fejlesztő, amelyet a bitcoin bányász közösség évekig széles körben használt. A nagyobb gyártók, amíg nem írtak saját bányász szoftvereket a CGMiner forkjait forgalmazták”.

Hitelességére építve elindított egy bányász poolt, ami nem tudott vonzóvá válni a bányászok körében. A fordulópont egy önálló bányász szolgáltatás elindítása volt, és a többi már történelem.

A CK Pool annyit tesz, hogy kis hashrátával is lehet blokk jutalmat keresni. Bár ez rendkívül valószínűtlennek hangzik, mégis egyre gyakrabban fordul elő, mint gondolnánk. A Bitcoin Magazine-nak adott interjúban Kolivas elmondta:

“Az emberek azt gondolják, hogy ennek a kis bányásznak nem kellett volna megoldania a blokkot. Az emberek azt hiszik, hogy ez szinte lehetetlen, valami baj lehet a bitcoinnal, meghibásodott a hálózat, vagy esetleg van egy kiskapu. Az összes felvetés téves! Nincs baj a bitcoinnal, se a hálózattal, nincsenek kiskapuk, amikor ilyen események történnek. Ez teljesen normális, csak valószínűtlen!”

A bányászati folyamat olyan, mint egy tisztességes lottó. Minél több hashrátával rendelkezik valaki, annál több nyerési lehetősége van. Azonban csak egy szelvénnyel nyerhet az a valaki. Minden nap, minden tizedik percében van egy új nyertes. “Nem igazán számít, hogy mennyi hash teljesítményed van. Ha elég szerencsés vagy, elég egy hash, és máris megoldhatsz egy blokkot” – mondta a CK Pool készítője.

“Ha van egy olyan bányász, mint az Antminer S19, a jelenlegi bitcoin bányászgép generáció leggyorsabb bányásza, amit kereskedelmi forgalomban lehet kapni, az önmagában is több millió apró kis bányászból áll. Tehát végső soron, amikor egy blokkot megoldassz egy S19-essel, akkor valójában csak egyetlen hash egységgel oldod meg, egyetlen chipről, egy hatalmas, több millió másik chipből, több millió másik hash egységen belül.”

A szóló bányászat esetében több ezer olyan bányász van, aki még egy blokkot sem oldott meg. Ha csatlakozol egy poolhoz, akkor garantáltan a hashrátával arányos, állandó jövedelmet kapod. Ha úgy döntesz, hogy szólóban bányászol, nem kapsz semmit, amíg el nem jön a te időd, a szerencsés lottó szelvényed.

Hogyan működik a CK Pool?

Kedvet kaptál a szóló bányászathoz? A CK Pool honlapja úgy néz ki, mint egy relikvia az internet kezdetéről. Mindenféle sallangok nélkül tájékoztat:

  • A CK Pool-ban automatikusan meg tudod adni a bitcoin címedet, és ad egy egyedi stratum kapcsolatot a saját címedre bányászva.
  • Ha találsz egy blokkot, a blokk jutalmának 98%-a és a tranzakciós díjak közvetlenül a te bitcoin címeden landolnak!
  • Nem kell aggódnod a jelszavak, bejelentkezések, kifizetések, hitelesítés vagy a pool tárca feltörése miatt.
  • A BTC címedtől eltekintve anonim maradsz.

A fennmaradó 2%-ot a CK Pool viszi el a felszerelésre és a további fejlesztésekre. Felmerül azonban egy kérdés. Miért csatlakozna egy szóló bányász ehhez poolhoz?

“Az emberek azért döntenek úgy, hogy csatlakoznak a Solo CK Pool-hoz, mert 2%-os díj ellenében kihasználhatják a Kolivas szerver infrastruktúráját, ami garantálja a kiváló hálózati teljesítményt, ami kritikus fontosságú az időben történő blokk szaporításhoz. Ha egy bányász megold egy blokkot, de néhány másodpercébe telik, mire a megoldását kiterjeszti, akkor azt kockáztatja, hogy egy másik bányász előbb terjeszti ki a sajátját, ami egy elárvult blokkhoz és nulla jutalomhoz vezet az első bányász számára.” – írja a Bitcoin Magazine.

További hasznos információkat, piaci elemzéseket, kereskedéssel és bányászattal kapcsolatos tippeket a discord szerverünkön és a youtube csatornánkon találtok.

/bitcoinist, ck pool, avvenire/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img