Több országban is hozzáférhetetlenné vált a Metamask és az OpenSea

spot_img

Tegnap több ismert Ethereum szolgáltató is kitiltotta oldaláról azon országok felhasználóit, akik ellen az USA korábban gazdasági szankciókat rendelt el.

A Metamask az iráni és venezuelai felhasználók ip címeit blokkolta, akik emiatt nem tudtak hozzáférni a saját tárcáikhoz. Később kiderült, hogy a venezuelaiak csak véletlen kerültek tiltólistára, mert eredetileg az orosz befolyás alá került kelet-ukrajnai régiók hozzáférését szerették volna blokkolni, ám ennek során egy hiba lépett fel a folyamatban.

A Metamask később úgy nyilatkozott, hogy a szolgáltatásait futtató legnagyobb Ethereum node szolgáltató, az Infura miatt volt szükség erre a lépésre, akit amerikai cégként kötnek az ország szankciós törvényei.

A kitiltott felhasználók egyébként nem feltétlen vesztették el a hozzáférésüket a javaikhoz, mert a Metamask tárcájuk seed kulcsát akár egy másik walletbe (pl.:MyEtherWallet) is beimportálhatják, ugyanakkor az eset semmiképp sem vet jó fényt a legnépszerűbb web3 tárcaként ismert szolgáltatásra.

A legnagyobb NFT piactérnek számító OpenSea tegnap szintén előzetes figyelmeztetés nélkül tiltott ki minden iránit a piacteréről.

“Nem tudok belépni a fiókomba. Minden általam létrehozott és összegyűjtött NFT elveszett.” – A közösségi oldalakon számos ehhez hasonló üzenet olvasható.

A cég szintén azzal magyarázta a lépést, hogy székhelye New Yorkban található, ezért eleget kell tennie az Egyesült Államok törvényeinek. Azt ugyanakkor senki sem érti, hogy akkor ezt az elmúlt egy évben miért nem tartották fontosnak és miért csak most, ráadásul az egyik pillanatról a másikra semmizték ki a felhasználóikat.

Mind a Metamask, mind az OpenSea esetében érkeztek olyan beszámolók, hogy megfelelően beállított VPN használata mellett is kitiltásra kerültek egyes userek, ezek tehát nem jelentettek biztos megoldást a szankciók ellen.

A Metamaskkal és OpenSea-vel történteket sokan aggályosnak tartják, mivel azok csorbíthatja a decentralizáltság elvére épülő Ethereum hálózat hírnevét. Ennek kapcsán ugyanakkor érdemes észben tartani, hogy ezek a problémák nem a protokoll hibája miatt keletkeztek, hanem az azon szolgáltató centralizált szereplők működésének korlátaira vezethetők vissza. Jelenleg már számos olyan platform áll fejlesztés és/vagy tesztelés alatt, amelyek valóban korlátozások nélküli használatot tesznek majd lehetővé.

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img