Hogyan ellenőrzi egy kripto tőzsde az ügyfelek személyazonosságát?

spot_img

Habár pár évvel ezelőtt még egy email cím is elegendő volt egy tőzsdei regisztrációhoz, ma már a legtöbb váltó személyazonosításhoz, vagyis egy KYC ellenőrzés lefolytatásához köti az oldal használatát.

Ennek részleteiről árult el többet az FTX amerikai szárnyának elnöke, aki arról mesélt, hogy a törvényeknek való megfelelés során miként használják fel a bekért adatokat. Habár a lentebb felsoroltak az amerikai felhasználókra vonatkoznak, ez valószínűleg több ponton is hasonlít ahhoz, aminek az európai ügyfeleket is alávetik.

“A regisztráció során minden felhasználónknak meg kell adnia a nevét, a lakcímét, a személyi igazolvány- és társadalombiztosítási számát, a telefonszámát, és fel kell töltenie magáról egy jó minőségű fényképet is, az adatait igazoló dokumentumokkal egyetemben.

Ezeket az információkat első lépésben összevetjük több kormányzati adatbázissal, hogy a megadott adatok stimmelnek és ugyanahhoz a személyhez tartoznak-e. Ha ezek nem egyeznek, a felhasználó nem használhatja az oldalunkat.

A második lépés a különböző belföldi és nemzetközi tiltó és szankciós listákkal való összehasonlítás. Ha az ügyfelünket körözi a rendőrség, az FBI vagy mondjuk összefüggésbe hozható egy amerikai, vagy ENSZ szankció alatt lévő országgal, vagy ott működő céggel, akkor ugyancsak korlátozzuk a hozzáférését.

Ha itt sem akadt fenn, folyamatosan ellenőrizzük a fiat tranzakcióinak forrásait és a kiutalásainak célpontjait. Ezeket szintén összevetjük a fekete listán lévő szervezetek és magánszemélyek bankszámláival.

Hasonlóképpen járunk el a kripto tranzakciók esetén is. A blokkláncon nyomonkövetjük az ualásokat, amihez ugyanazokat az eszközöket használjuk, mint amiket a kormányzati szervek is bevetnek a bűnözők elleni harcuk során. Ez nem csak konkrét wallet címeket tartalmazó adatbázisokkal való összehasonlítást jelent, hanem olyan algoritmusok használatát is, amelyek képesek nagy valószínűséggel meghatározni egy wallet földrajzi helyzetét, és felismerni olyan mintázatokat és kapcsolatokat a múltbéli tranzakciós történetében, amelyek esetleg gyanakvásra adhatnak okot. Ha a rendszer jelez, a felhasználó utalásait visszatartjuk és a fiókot vizsgálatnak vetjük alá.

Mindezek mellett folyamatos kapcsolatban állunk a bűnüldöző és jogalkotó szervekkel, akik különböző iránymutatásokkal látnak el minket, melyekkel finomhangoljuk a működésünket.

A kripto tőzsdék ma már extrém hatékonysággal képesek betartatni a pénzmosás ellenes törvényeket. Azok az állítások, melyek szerint a kripto pénzek lehetővé teszik a különböző szankciók, vagy törvények megkerülését, nem felelnek meg a valóságnak.”

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

Elindult az FTX Europe, több országban is elérhetővé váltak a SEPA tranzakciók

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img