Biden aláírta a digitális eszközökről szóló elnöki rendeletet

spot_img

Joe Biden amerikai elnök szerdán aláírta a kriptovaluták kormányzati felügyeletéről szóló elnöki rendeletet. A rendelet egy “teljes kormányzatot átfogó” megközelítést vázol fel, amelyben a szabályozó ügynökségek jelentős részét felszólítják, hogy működjenek együtt a digitális eszközök kutatásában és fejlesztésében, valamint a kapcsolódó szabályozásban. 

“Kormányom a legsürgősebb lépésnek tartja az Egyesült Államok CBDC potenciális tervezési és telepítési lehetőségeivel kapcsolatos kutatási és fejlesztési erőfeszítéseket – áll a rendeletben. Bármely jövőbeli dollárfizetési rendszert úgy kell megtervezni, hogy az összhangban legyen az Egyesült Államok prioritásaival.”

A legtöbb szabályozó ügynökség 120 naptól egy évig terjedő időkeretet kapott arra, hogy jelentést készítsen arról, hogyan működik a gazdaságon belül a bitcoin és más kriptovaluták, hogyan lehet szabályozni őket, és hogyan lehet megakadályozni tiltott használatukat. Az elnöki rendelet 210 napos határidőt ad kifejezetten a CBDC fejlesztésére vonatkozó javaslatra.

A kriptopénzek tiltott használatára összpontosítva a rendelet, a stabilcoinok és egyéb digitális fizetési módok megfelelő szabályozására törekszik, amelyek áttörhetik a hagyományos korlátokat.

“A Nemzetközi Pénzügyi Stabilitási Tanács (FSB) a szabványalkotó testületekkel együtt irányítja a munkát a stabilcoinokkal, a határokon átnyúló pénzátutalásokkal és fizetésekkel, valamint a digitális eszközök és fizetések egyéb nemzetközi dimenzióival kapcsolatos kérdésekben. A FATF (Pénzügyi Akció Munkacsoport) továbbra is vezető szerepet tölt be a digitális eszközökre vonatkozó pénzmosás és terrorizmus finanszírozása elleni előírások meghatározásában” – olvasható a rendelet szövegében.

A rendelet utasítja a Pénzügyminisztériumot, valamint a Pénzügyi Stabilitási Felügyeleti Tanácsot, az Értékpapír- és Tőzsdefelügyeletet, a Szövetségi Kereskedelmi Bizottságot, a Határidős Árupiaci Kereskedelmi Bizottságot, a szövetségi bankügynökségeket és a Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Hivatalt, hogy dolgozzanak ki egyfajta iránymutatást a bitcoinra és a kriptopénzre vonatkozóan, hogy megvédjék az egyént a “rendszerszintű pénzügyi kockázatoktól” és a “tiltott digitális eszközök használatától”.

“Mérsékelnünk kell a digitális eszközökkel való visszaélésből eredő tiltott pénzügyi és nemzetbiztonsági kockázatokat” – áll az elnöki rendelet közleményében.

A nemzetbiztonsággal kapcsolatban a rendelet azzal érvel, hogy a nem állami valuta “eszközként használható az Egyesült Államok és a külföldi pénzügyi rendszerek, hatóságok kijátszására”.

A proof-of-work konszenzus mechanizmusokra vonatkozóan az “elosztott főkönyvi technológia és a rövid, közép- és hosszú távú gazdasági és energetikai átmenetek közötti kapcsolatokat” 180 napos határidővel kívánják kutatni és jelenteni. “A jelentésnek foglalkoznia kell a kriptovaluták konszenzus mechanizmusainak az energiafelhasználásra gyakorolt hatásával is, beleértve az alternatív konszenzus mechanizmusok kutatását, valamint az ezekkel járó tervezési javaslatokat”.

Cynthia Lummis bitcoin párti szenátor nyilatkozatot adott ki a rendeletről, amelyben a következőket írta: “…bár egyetértek az elnök pénzmosás elleni küzdelmével és Amerika nemzetbiztonságának védelmével kapcsolatos szándékával, úgy gondolom, hogy a végrehajtási rendeletéből hiányzik az a tény, hogy a digitális eszközöket használók túlnyomó többsége törvénytisztelő”.

Bitcoin vagy nagyobb altok vásárlásához a Binance szolgáltatásait ajánljuk. A közepes vagy kisebb kapitalizációjú coinok beruházásához az általunk is használt KuCoin felületét próbáld ki. További híreket, kereskedési elemzéseket, tippeket a Discord szerverünkön és a YouTube csatornánkon találtok.

/bitcoin magazine, coindesk/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img