A kialakulóban lévő új pénzügyi világrend hasznára válhat a bitcoinnak

spot_img

A Bretton Woods II. alapjai megroppantak a múlt héten, amikor a G7-ek lefoglalták Oroszország devizatartalékait. Az orosz-ukrán háború új pénzügyi világrendet hoz létre, amelyből a bitcoin is profitálni fog – közölte a Credit Suisse. 

Pozsar Zoltán, a befektetési bankóriás rövid távú kamat stratégiáért felelős vezetője egy hétfői jelentésében azt írta, hogy az Oroszországgal szemben alkalmazott nyugati szankciók valószínűleg paradigmaváltást idéznek elő a világ pénz- és tartalék szervezésében, ami egy “Bretton Woods III” típusú forgatókönyvhöz vezethet.

A Bretton Woods-i rendszer a Bretton Woods-i konferencia után létrehozott világgazdasági rendszer. Lényege az volt, hogy szabályozta a világ legerősebb ipari hatalmainak kereskedelmi és pénzügyi kapcsolatait. Ez a rendszer volt az első példa a történelemben arra, hogy független államok közti pénzügyi kapcsolatokat szabályozzanak tárgyalások útján. Az egyezmény keretén belül létrehozták az Nemzetközi Újjáépítési és Fejlesztési Bankot és a Nemzetközi Valutaalapot. A Bretton Woods-i rendszerben minden országnak kötelessége volt a monetáris politika elfogadása, ami meghatározta valutájának átváltási arányát az aranyhoz mérve.

Pozsar szerint a Bretton Woods II. bukása a múlt héten következett be, amikor a G7-országok úgy döntöttek, hogy lefoglalják Oroszország devizatartalékait.

“A Bretton Woods III. születésének lehetünk a tanúi, egy új monetáris világrendnek. Ennek a középpontjában a keleti árualapú valuták állnak, amelyek valószínűleg gyengíteni fogják az eurodollár rendszert, valamint hozzájárulnak a nyugati inflációs erők kialakulásához” – áll a jelentésben.

Oroszország, a pénzügyi rendszer többlet szereplője, most már nem tudja felhasználni az évtizedek során, nyersanyag exportja révén felhalmozott jelentős devizatartalékát a zuhanó rubel védelmére vagy gazdaságának kisegítésére. Ráadásul az oroszországi nyersanyag export súlyos károkat szenved el a nyugati “vásárlói sztrájk” miatt.

“Az 1973-as OPEC kínálati sokknál lényegesen rosszabb a 2022-es orosz kínálati sokk, amelyet nem a szállító, hanem a fogyasztó vezérel” – áll a nyilatkozatban. A geopolitikai színtéren az agresszort szankciókkal büntetik, és a szankciók által vezérelt nyersanyagár-elmozdulások már a nyugat pénzügyi stabilitását fenyegeti.”

“Ne gondoljuk azt, hogy a nyugat képes olyan szankciókat kidolgozni, amelyek maximalizálják Oroszország gazdasági fájdalmát, miközben minimalizálják a pénzügyi stabilitási és az árstabilitási kockázatokat nyugaton. Ha így teszünk, akár egy egyszarvúkban is hihetünk” – írta Pozsar.

Mivel a külső pénz folyamatosan felülmúlja a belső pénzt, ez a válság valószínűleg másképp fog kialakulni és végződni, mint az összes többi azóta, hogy Nixon 1971-ben felhagyott az aranystandarddal, ami az árualapú pénz korszakának végét jelentette.

“Amikor ez a válság és a háború véget ér, az amerikai dollárnak sokkal gyengébbnek kell lennie a renminbi-nél – írta Pozsar. Miután ez a háború véget ér, a “pénz” már soha többé nem lesz ugyanaz, mint ami volt… és a bitcoin (már ha létezni fog addig) valószínűleg profitálni fog mindebből.”

Renminbi: a Renminbi a kínai valuta hivatalos neve, rövidítése RMB. Az RMB egy rövidítés, amely Ren Min Bi, vagy Népi Pénz egyszerű angol nyelvű rövidítése. Ez hasonló a dollárhoz, ami az Egyesült Államok dollárját jelenti. Az RMB-nek több hivatalos neve van, mint például a Yuan, ami a valutarendszer pénzneme is egyben. Az RMB egységei a Fen Cent (1/100) és a Jiao Dime (1/10). 

Bitcoin vagy nagyobb altok vásárlásához a Binance szolgáltatásait ajánljuk. A közepes vagy kisebb kapitalizációjú coinok beruházásához az általunk is használt KuCoin felületét próbáld ki. További híreket, kereskedési elemzéseket, tippeket a Discord szerverünkön és a YouTube csatornánkon találtok.

/bitcoin magazine, trendsmap, federal reserve history/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img