Az idei év legmozgalmasabb hete állhat a bitcoin előtt

spot_img

Mozgalmas hétnek nézünk elébe. Az alaphangulatot egy EU-s szakbizottság által hozott döntés határozhatja meg, aminek tagjai ma egy olyan javaslatcsomagról fognak szavazni, amelynek egyik pontja környezetvédelmi okokra hivatkozva korlátozná az EU területén a Proof-of-Work bányászattal kapcsolatos szolgáltatások támogatását. Ez lényegében lehetetlenné tenné a bitcoin európai tőzsdei forgalmazását, valamint annak nagyüzemi bányászatát.

A szavazás egy több lépcsős folyamat része, aminek eredménye egy 2025. január 1-től életbelépő kripto szabályozás lehet, vagyis függetlenül a mai esemény végkimenetelétől, ennek a döntésnek rövid távon még semmilyen gyakorlati hatása nem lesz az itt élőkre nézve.

Jó hír, hogy a bizottságban jelenleg kis többséget képviselnek azok, akik várhatóan nemmel fognak szavazni a tiltására. Ami mégis izgalomra adhat okot, hogy a múlt héten ezt a konkrét javaslatot egyszer már kivették a törvénytervezetből, ám a hétvége során az ismét visszakerült a ma szavazásra bocsátott dokumentumba.

A szavazásra a hivatalos ütemterv szerint vagy 13:45 – 15:15 között, vagy 17:00 – 18:00 között kerülhet sor. (Az elsőnél a különböző kiegészítő javaslatokról voksolnak, míg a második már a teljes tervezetről fog szólni. Valószínűleg az első szavazásra kell majd odafigyelnünk.) Az elfogadáshoz, vagy elutasításhoz egyszerű többségre lesz szükség. Az eseményt élőben is követni lehet az Európai Parlament honlapján. A videós streamhez a megfelelő időpontra kell kattintani.

Érdekesség, hogy az ülést a József Antall (4Q2) tanácsteremben fogják tartani.

Ugyancsak fontos esemény lehet, hogy El Salvador szintén ezen a héten, március 15-20. között kezdheti el forgalmazni a világ első bitcoin alapú államkötvényét. Az egymilliárd dollár értékben kibocsátott értékpapír felét bitcoin vásárlásra fogják felhasználni, míg a másikat egy grandiózus terv megvalósításába fekteti az ország.

Szerdán és csütörtökön az amerikai jegybank várható kamatemelésére kell majd odafigyelnünk.

Pénteken egy 3 havonta ismétlődő eseményre fog sor kerülni. Március, június, szeptember és december harmadik péntekén mindig egyszerre járnak le az egyedi és index részvény opciós, valamint az egyedi és index határidős piacok szerződései. Ezen a hagyományos piacokat érintő napon a szokásos forgalom többszörösét bonyolítják a tőzsdék, ami nagyobb kilengéseket is előidézhet.

Habár ez a kripovalutákat közvetlenül nem érinti, egy esetleges extrém elmozdulás hatása ide is átgyűrűzhet. A quadruple witching, azaz négyszeres boszorkányság napján főleg a rövid távon kereskedőknek érdemes a szokásosnál óvatosabbnak lenniük.

Szintén nem a kriptókhoz köthető, ám a hét ugyancsak meghatározó eseménye lehet, hogy az orosz-ukrán béketárgyalások résztvevőinek beszámolói szerint a hétvégén közeledtek az álláspontjaik, így a március 14-15-i találkozók a reményeik szerint akár áttörést is hozhatnak majd a folyamatban. Szorítunk, hogy valóban így legyen!

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img