Chartpunk Bitcoin Update I 2022.03.28.

spot_img

Másfél hete, hogy végre elszakadt a Bitcoin a 3-napos SMA200 támasztól, és azóta a lendület egészen a 45-46000 dolláros ellenállás szintig kitartott. Erről a szintről az utóbbi két alkalommal lefordult az árfolyam, azonban a mostani áttörési kísérlet sokkal bikásabb általános trend struktúra mellett zajlik. Nézzük a chartokat!

A magas idősávú 3-napos grafikonon láthatjuk, hogy az SMA200 elhagyása óta folyamatosan az SMA20 felett zajlik az árfolyam-akció, és ez a rövid mozgóátlag emelkedésbe is tudott fordulni. Ez azért fontos, mert az emelkedő mozgóátlag mindig erősebb támasz, mint a süllyedő.

Medvés keresztezés történt ugyanakkor, az SMA50 az előző gyertya időpontjában lefelé keresztezte az SMA128 szintjét. Ez nem eladási szignál, ugyanakkor eggyel medvésebbé teszi a trend struktúrát, mivel egy rövidebb mozgó így alácsúszott egy hosszabb mozgónak. A két süllyedő mozgóátlag medvés keresztezésének szintje továbbá erős ellenállásként jelenhet meg a 47000 dollár körüli szinten.

A Bollinger szalag felső (túlvett) deviancia szintje jelenleg a 45-46000 zónában van, jelezve, hogy ezen a szinten már túlvettnek számít a Bitcoin a Bollinger szabályok alapján.

Az Awesome Oscillator tekintetében nagyon fontos, hogy immár majdnem biztosan fel fog keresztezni a bikás területre, talán már a következő gyertya során. A 3-napos Bitcoin grafikonon az AO bikás szintre keresztezése szinte mindig erős bikás szignál volt a BTC történelme során, nagyon régóta vártam már én is ezt a pillanatot. Ez nagyon komoly momentum támogatás lehet a 45-46000 ellenállás esetleges áttöréséhez.

Fontos még a 3-napos RSI bikás trendjét is észrevenni. Január közepe óta folyamatosan magasabb mélypontok és magasabb csúcspontok jelzik az emelkedő trendet, és a február végi fakeout után most konfirmáltan átlépte az RSI a saját EMA100 szintjét. Ez is nagyon fontos momentum, mert ezt a szintet novemberben 60000 dolláros szint körül vesztette el a Bitcoin.

Az 1-napos grafikonon a piaci szerkezet egyértelműen mutatja a 45-46000 dolláros zóna, mint ellenállás szerepét. Horizontálisan ez a szint december során támasz volt, és a letörés óta több alkalommal alulról ellenállásként funkcionált. Szépen kirajzolódik továbbá a grafikonon, hogy a novemberi csökkenő trend február elején történt törése óta egy oldalazásba váltott a Bitcoin piaca, ami aljképzést és bázis építést jelenthet. Az oldalazó csatornából történő felfelé kitörés, amennyiben konfirmálásra kerül, azt jelentheti, hogy vége a lokális medvepiacnak. Ehhez a 45-46000 dolláros szint áttörése és visszatesztje szükséges.

Fontos látni továbbá, hogy a 45-46000 dolláros szint egybeesik a teljes november óta tartó medvepiac forgalommal súlyozott átlagárával (AVWAP). Ennek áttörése azt jelentené, hogy a medvepiac kezdete óta először a vevők hajlandóak az átlagos árnál többet fizetni a Bitcoin-ért, ez pedig egyértelműen bikás trend szignál.

A grafikon alján lévő RSI szalag, amely az 50-100-200 periódusos RSI szintekből áll szépen szűkül, és elkezdett átkeresztezni egy bikás elrendezésbe. November közepe óta medvés ez az RSI szalag, és ennek átfordulása szintén a medvés lendület kifulladását jelentheti.

Ha a Bitcoin piacán a momentumot a DMI (Directional Movement Index) indikátorral vizsgáljuk, akkor terített durtmarsot látunk. Minden idősávon bikás a momentum jelzés, és a Parabolic SAR is konfirmálja a bikás árfolyam-akciót. Üdítő látvány a téli medvepiac után, és reményt ad a következő napokra az ellenállás áttörésére.

Akik követnek, azok tudják, hogy pozíciós kereskedést folytatok a Bitcoin piacán. Tehát nem konkrét beszálló és kiszálló pontokat keresek, hanem az aktuális trend alapján súlyozom 0-100% között a BTC kitettségemet. Pozíciós kereskedésemben továbbra is kitartok a 35% kitettség mellett. Ez azt jelenti, hogy jelenleg 35% Bitcoin és 65% készpénz a pozícióm. Ez kényelmes, mert egy kitörés esetére biztosítja a korai beszállót. Ugyanakkor még nem történt meg a kitörés, és amennyiben a piac beomlana, úgy a tőkém nagyobb része védve van, és módot adhat egy későbbi alacsonyabb beszállóra. A 45-46000 szint megerősített áttörése (áttörés és visszateszt) adna indokot a pozíció emelésére, az SMA200 elvesztése pedig a csökkentés irányába terelgetne.

Ha kíváncsi vagy napi elemzésekre és meglátásokra tőlem, akkor a Kripto Akadémia discord szerverén és VIP csoportjában megtalálhatsz. Videós elemzéseimet pedig YouTube csatornámon találod, melyet IDE kattintva érsz el.

Jó kereskedést és szép hetet mindenkinek!

Chartpunk

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img