Merge: hónapokon belül megszűnhet az Ethereum bányászat

spot_img

Alig három hónap múlva kerülhet sor a kriptopénzek történelmének egyik legfontosabb eseményére, az Ethereum 2.0 indulására.

A Merge, vagyis összeolvadás során az ETH bányagépekkel történő proof-of-work bányászata örökre véget ér. A hálózat biztonságát ezt követően a proof-of-stake konszenzus fogja biztosítani.

A 2.0 indulását az elmúlt évek folyamán számos előkészítő fork, illetve a stake-elésre már lehetőséget adó Beacon chain indulása előzte meg (sokan ezt az eseményt tekintik az ETH 2.0 valós indulási dátumának.) Két hete elindult a Kiln névre hallgató teszthálózat is, amivel a Merge felvezetésének utolsó fázisa is elkezdődött. Ha innentől semmilyen komolyabb probléma nem jön közbe, júniusban kerülhet sor az 1.0 és a Beacon összeolvadására, vagyis a 2.0 ténlyeges megszületésére. (Konkrét időpont még nem lett kitűzve, a június egy ismert, de egyelőre még nem hivatalos cél a fejlesztők számára.)

Egy hajszálnyira az év eleje óta tartó oldalazás felső határától

A PoW bányászat megszűnésével, az új hálózaton az ETH tokenek kibocsátása jelentősen csökkenni fog, napi 12 000 – 15 000 ETH-ről 1200 – 1500 ETH-re, ami a jelenlegi, 4.3%-os éves infláció fél százalék alá való visszaesését fogja jelenteni.

Az új tokeneket a bányászok helyett az ETH stake-erek fogják megkapni, akiknek a jelenlegi, éves 4.7%-os hozama ezzel elméletben akár 10-15%-ra is növekedhet, igaz ehhez az kellene, hogy ne növekedjen a jelenleg stake-ben tartott 10 millió ETH mennyisége, amire azért valjuk be, elég kicsi az esély.

A stake-elt ethereum mennyiség alakulása

A bányászat megszűnésével az Ethereum hálózat energiafelhasználása akár 99%-kal is csökkenhet. A zöldebb működés különösen a most kibontakozó energiaválság idején jelenthet fontos előnyt a hálózat megítélésének szempontjából.

Ami viszont továbbra sem fog változni, az a tranzakciók magas díjszabása. Ezt majd a későbbre ütemezett fejlesztések tehetik lehetővé, addig viszont maradhatnak az ezt áthidaló réteg megoldások, mint amit például a Polygon/Matic is biztosít.

Amennyiben a kripto piac elmúlt napok során mutatott lendülete kitart a következő hetekben is, a közelgő Merge, mint katalizátor sokat segíthet az ethreumnak, hogy a jól teljesítő kriptopénzek élvonalában maradhasson.

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

Emelkedőbe fordulhat a bitcoin trendje

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img