Csődöt jelentett a Three Arrows Capital

spot_img

A kriptopénzekkel foglalkozó hedge fund, a Three Arrows Capital pénteken csődöt jelentett. Az alap az előző bikás időszakban helytelenül menedzselte a befektetéseit és túl sokat kockáztatott, aminek köszönhetően az árfolyamok beesése magával rántotta az alapot is.

A 3AC az elmúlt tíz évben a legprominensebb kriptopénzekkel foglalkozó befektetési társaságok közé tartozott. 2012-ben alapította Su Zhu és Kyle Davis, majd fokozatosan különböző altcoinokra és lending lehetőségekre is kiterjesztették az alapot. Márciusban még 10 milliárd dollár értékű eszközt kezelt a hedge fund.

A csődkérelem pár órával azután érkezett a New York-i bírósághoz, hogy a Voyager Digital leállította a kereskedést és a kiutalást arra hivatkozva, hogy a 3AC képtelen volt visszafizetni 646 millió dolláros tartozását.

A 3AC már a LUNA bedőlésekor 200 millió dolláros veszteséget jelentett. A BitMEX-en, az FTX-en vagy a Deribiten jegyzett pozíciót nem tudta fedezni, ezért likvidálták őket.

Három nappal az esemény előtt a Brit Virgin-szigeteken kényszerült csődeljárás alá a hedge fund, a Deribit tőzsdén megjelent 80 millió dolláros adóssága miatt. A cég beleegyezett az eszközeik likvidálásába. A szigetország bírósága már kijelölt egy fizetésképtelenségre specializált tanácsadó céget a 3AC felszámolására, akik kijelentették, hogy rengeteg befektető és hitelező szeretne követeléseket megfogalmazni a céggel szemben.

A Three Arrows Capital pont azért nyújthatott be csődeljárási kérelmet az Egyesült Államokban is, hogy az ott elhelyezett eszköz állományát megvédje a kárpótlásra váró hitelezők elől. A Chapter 15-nek nevezett csődeljárási törvény egyik pontja az amerikai illetőségű hitelezők, tulajdonosok vagy ügyfelek pénzügyi érdekeit védi a nemzetközi csődeljárások során. Ha a bíróság és a felszámolók is úgy találják, akkor az amerikai eszközökkel nem fogják kárpótolni a hitelezőket.

Úgy tűnik, hogy az alapító Su Zhu már erre az esetre is bebiztosította magát. Az ügyben saját magát hitelezőként is megjelölte, vagyis követelésekkel élhet saját cége felé.

A 3AC június 16-i portfólió eloszlása: a legnagyobbak az AAVE, a BAT, a CEL, az FTT, a GUSD, a LIDO és a LINK

Nem tudjuk, hogy az alapkezelő az eszköz állományának mekkora része van az Egyesült Államokban (úgy tűnik a Brit Virgin-szigeteken nem volt szinte semmijük). Valószínűleg Szingapúrban (a működési helyükön) is vannak eszközeik. Viszont a szingapúri pénzügyi felületet célkeresztjében is ott van a hedge fund: a múlt héten kiderült, hogy már egy éve vizsgálják a tevékenységüket. Ezidő alatt AUM-korlátokat léptek át és hamis adatokat szolgáltattak a hatóságoknak.

A Brit Virgin-szigetek bírósága engedélyt adott arra is, hogy a felszámolók USD-be, USDC-be vagy USDT-be adják el a 3AC kriptoeszközeit. Ha maradt bármilyen eszköze is a hedge fund-nak, akkor ezzel újabb eladási hullámot gerjeszthet a csődeljárás.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img