A jegybankelnök pénteki beszéde határozhatja meg a következő hetek trendjét

spot_img

Pénteken a kripto és hagyományos piacok is éles korrekciót vettek. A fordulatra azt követően került sor, hogy a nyári emelkedést vezető amerikai piacok a nagyobb képet tekintve a lefelé tartó trendvonaluk felső határához értek.

Hogy itt csak egy rövid időre torpant-e meg a növekedés, vagy akár újabb mélypontok elérése is szóba kerülhet, azt rövid távon egy pénteki esemény kimenetele határozhatja meg.

Az amerikai jegybank minden augusztusban egy több napos nemzetközi konferenciát szervez, ahol a szervezet képviselői a világ más pénzintézeteinek vezetőivel egyeztetnek a jövőbeli terveikről.

A Jackson Hole-i rendezvényen nyilvános beszédet tart az amerikai jegybank elnöke is, akitől a piac iránymutatást vár, hogy a továbbiakban is egy szigorúbb, vagy némiképp megengedőbb politikát tervez követni. Az utóbbi a tőzsdéket is segítené a további talpraállásban.

Jackson Hole

Mivel a legutóbb közzétett adatok arra utalnak, hogy júniusban tetőzött az infláció (USA június 9.1%, július: 8.5%), az általában előre tekintő piac már feltételezi, hogy a jegybank a könnyítés útjára léphet. Elemzők szerint ennek volt betudható az elmúlt hetek növekedése is, de hogy tényleg enyhítés következhet-e, arról most pénteken nyilatkozthat a szervezet vezetője.

A beszéd nem feltétlenül fog egyértelmű választ adni a kérdésre, talán nem is fogja érinteni ezt a témát, de a pénzvilág oda fog figyelni rá, egy-egy elejtett információmorzsa pedig akár a következő hetek trendjének irányát is meghatározhatja.

A vezető indexnek számító SP500-nak meg kellene tartania a 4080-as szintet, hogy a szerkezetét tekintve emelkedő trendben maradhasson

Az elmúlt hetekhez hasonlóan most is nagy a valószínűsége, hogy a kripto követni fogja a hagyományos piacok által kijelölt utat. Ettől nagyobb mértékben csak egy-egy aktuálisan felkapott, vagy kifejezetten rossz híreket kapó coin térhet majd el.

A következő hetekben az alábbi jegybankhoz köthető, vagy annak döntéseit befolyásoló események válthatnak ki erőteljesebb mozgást a piacokon.

  • Augusztus 25-27: Jackson Hole találkozó
  • Augusztus 26, 16:00: A jegybank elnökének beszéde
  • Szeptember 3: Amerikai foglalkoztatottsági adatok
  • Szeptember 13: Augusztusi inflációs adatok
  • Szeptember 22: A jegybank következő kamatdöntő ülése

A fentieken túl persze a világ más fontos történései is befolyással lehetnek az árfolyamokra, például az európai energiaválsággal kapcsolatos fejlemények, az orosz-ukrán háború hatásai, vagy egy esetleges Tajvan és Kína között kialakuló konfliktus, ám ezeket jelenleg nem lehet pontos dátumokhoz kötni.

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

A Binance ingyenessé teszi a bitcoin kereskedést

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img