Váratlan bejelentés ingatta meg a piacokat

spot_img

Tegnap délután került sor a napokban kezdődött kitörési kísérlet első komolyabb stressz tesztjére. A rövid távú visszaesést egy bejelentés váltotta ki, ami után ugyan gyorsan talpra álltak a piacok, ám a hír hosszabb távú hatásai később még okozhatnak problémákat.

Tegnap délután a hagyományos és kripto piacok is meginogtak

Az elmúlt két hónapban közzétett statisztikák szerint az infláció enyhén csökkenő tendenciát mutat az Egyesült Államokban. Az ezzel kapcsolatos következő adatközlésre a jövő héten fog sor kerülni.

Sokan reménykednek abban, hogy ha folytatódik a trend, akkor az amerikai jegybank is visszavesz a megszorító intézkedéseiből. A lazítás a feltételezések szerint jótékony hatást gyakorolna a tőzsdei árfolyamokra.

Az infláció csökkenését azonban egy mesterséges hatás is segítette. Az Egyesült Államok elnöke elrendelte, hogy az ország stratégiai tartalékaiból felszabadított olajkészletekkel csillapítsák az orosz háború miatt kialakult nyersanyaghiányt.

Az olaj hordónkénti ára csökkenni kezdett az amerikai beavatkozás után

Az intézkedés visszafogta az olaj év eleji rohamos emelkedését, de túl sokáig már nem lesz fenntartható, mert az amerikai készletek sem tartanak ki örökké.

Az amerikai olajkészlet alakulása

Ezzel a háttérrel került sor az OPEC, azaz a világ legnagyobb olajtermelőit tömörítő szervezet tegnapi ülésére, aminek tagjai úgy döntöttek, hogy napi 2 millió hordó olajjal csökkentik a kitermelés mértékét. Ez kétszer akkora csökkentést jelent, mint amennyi az amerikai tartalékok felszabadításával naponta a piacra kerül.

Az elérhető olajmennyiség korlátozásával a nyersanyag ára ismét emelkedésnek indult. Mivel az olaj ára az üzemanyagok és szállítási költségek révén minden más termék árában is megjelenik, a döntés további drágulásokat idézhet elő.

Az amerikai olajkészletek felszabadítása a novemberi amerikai időközi választások után valószínűleg véget ér, így félő, hogy ezt követően ismét erősödni fog az inflációs hatás.

Az OPEC döntése után csökkent az esélye annak, hogy a jegybank rövid távon felhagyjon a kamatemelésekkel, ám a piac tegnap délutáni gyors reakciója alapján a befektetőket ez még nem bizonytalanította el. Az emelkedő trend egyelőre tartja magát.

Péntek délután 14:30-kor a munkanélküliségi adatok bejelentése lehet a következő olyan esemény, ami nagyobb kilengéseket idézhet elő.

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img