Mozgalmas délutánra számíthatnak a piacok

spot_img

Amint arra hétfőn is felhívtuk a figyelmet, a friss inflációs statisztikák mai bejelentése lesz a hét legfontosabb gazdasági eseménye, amire valószínűleg nagyobb elmozdulással reagálnak a piacok.

Aki figyeli a 14:30-as közzétételt, annak két főbb számal kell tisztában lennie, az éves (year on year) és a mag (core) számokkal.

Mind a kettő azt mutatja, hogy az elmúlt 12 hónapban mennyivel drágultak a megfigyelt eszközök/szolgáltatások árai, a maginfláció esetében azonban levonásra kerül néhány elem,  például az energia, vagy élelmiszer árak okozta emelkedés, mert ezeknek a rövidebb távú, de olykor jelentős változásai torzíthatják a teljes gazdaságról mutatott képet.

  • Az éves infláció az elmúlt hónapban 8.3% volt, a mai bejelentés során 8.1%-ot várnak a szakértők.
  • A maginfláció az elmúlt hónapban 6.3% volt, most 6.5%-ot várnak a szakértők.

A kettő közül a mag infláció az, amit inkább figyelni kell. Az éves infláció (fehér vonal) az elmúlt hónapokban már enyhén csökkenő pályára állt, a mag viszont (sárga oszlopok) a nyáron tovább emelkedett. Ha ez nem romlik tovább, akkor van nagyobb esélye egy bejelentést követő pozitív piaci reakciónak.

Ami technikai szempontból érdekessé teszi a mai eseményt, hogy az elmúlt hetekben minden fontosabb amerikai gazdasági esemény előtt hol jobban, hol szolidabb mértékben, de emelkedni kezdtek az árfolyamok, majd az aktuális hír hatására egy nagyobb visszaesésen mentek keresztül. A mai inflációs bejelentésnek ezzel szemben egy inkább oldalazó jellegű mozgással futunk neki.

A bitcoin és az ethereum szintén az elmúlt egy hónaban tartott szűkebb sávjának közepén várja a ma délutáni közzétételt.

A mai után egy viszonylag hosszabb szünet következik a nagyobb horderejű bejelentések sorában. Legközelebb csak az amerikai jegybank közel 3 hét múlva esedékes, november 2-i kamatdöntő ülése kapcsán kell majd találgatnunk, hogy annak hatásait miképp értelmezik a piaci szereplők.

Ez a behatásoktól mentes időszak azt is jelentheti, hogy ha az elmúlt hetek oldalazó mozgása után esetleg most egy újabb trendet talál magának a piac, akkor a felvett irány a hónap második felében is meghatározó maradhat.

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

A Binance ingyenessé teszi a bitcoin kereskedést

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img