Bitcoinnal vesztegető kínai kémeket tartóztattak le az Egyesült Államokban

spot_img

Az FBI igazgatója, az Egyesült Államok legfőbb ügyésze és az igazságügyi minisztérium képviselője tegnap este egy közös sajtótájékoztatón számoltak be arról az ügyről, ami szerintük súlyosan veszélyezteti országuk biztonságát.

Az elhangzottak alapján egy kínai telekommunikációs cég ellen zajló eljárásban a kínai titkosszolgálat emberei magasrangú amerikai tisztviselőket próbáltak megvesztegetni, hogy hozzáférjenek az üggyel kapcsolatos belsős információkhoz. A kínaiak 61 000 dollár értékű bitcoint ajánlottak fel az adatokért cserébe, ám végül lebuktak, mivel az általuk beszervezett állami alkalmazott az FBI kettős ügynöke volt.

A történtek kapcsán 3 különböző eljárásban 13 embert tartóztattak le, akik közül 10-en a kínai titkosszolgálatnek dolgoztak. A hatóságok vesztegetéssel, zsarolással, kémkedéssel és ipari kémkedésel gyanúsítják az elkövetőket.

Az ügy szerintük aláássa az Egyesült Államok és Kína kapcsolatát, és komoly nemzetbiztonsági kockázatot is jelenthet, mert arra utal, hogy egy másik nagyhatalom az illegális eszközök használatától sem riad vissza, hogy az USA saját területén beleavatkozzon annak igazságszolgáltatási rendszerébe.

A történtekkel kapcsolatos nyomozás még jelenleg is tart. A két fő vádlottat 20, illetve 60 éves börtönbüntetésre ítélhetik.

A sajtótájékoztató nem gyakorolt különösebb hatást a bitcoin árfolyamára. Ezen egyébként el sem hangzott a bitcoin szó, a kriptovaluta használata csak az esettel kapcsolatos hivatalos sajtóközleményből derült ki. Azon ugyanakkor nem lennénk meglepődve, ha az elvileg még idén bemutatásra kerülő amerikai kripto szabályozás kapcsán ezt az esetet is felhoznák a kriptók használatát valamilyen formában korlátozó intézkedések indoklásaként.

A történteknek különös pikantériát ad, hogy Kína az elmúlt években a passzív birtoklást leszámítva szinte minden létező formában megtiltotta állampolgárainak a bitcoin használatát, ám úgy tűnik, hogy maga az állam eközben mégis fizetőeszközként tekint rá és használja is azt.

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

A Binance ingyenessé teszi a bitcoin kereskedést

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img