Ingyenes lett az USDC váltás a Coinbase-en

spot_img

A Coinbase a jövőben nem számol fel jutalékot az USDC és fiat pénzek között végbemenő vásárlások és eladások után.

Habár az egyik legdrágább kripto tőzsdének számít, mégis ingyenessé tette a második legnagyobb stabil coin váltását a Coinbase. A lépés az USDC piaci részesedésének látványos visszaesésére adott válaszuk lehet, hiszen a Coinbase egy konzorcium tagjaként maga is részese az USDC-t forgalmazó szervezetnek és érdekelt annak sikerében.

Miközben a Coinbase által üzletileg is támogatott USDC a nyár óta folyamatosan veszít a piaci részesedéséből, a rivális stabil coinok erősödni tudtak. (piaci részesedés / milliárd dollár)

Az USDC visszaesésére több magyarázat is született. Az egyik szerint a DeFi appok által kínált kamatok annyira visszaestek, hogy az ezekkel elérhető nyereség már volt elég vonzó a befektetőknek, akik otthagyták ezeket a szolgáltatásokat, és ennek velejárójaként csökkentették a saját USDC kitettségüket is.

Egy másik elmélet szerint a piacvesztésben az is szerepet játszhatott,  hogy a stabil coin üzemeltetői a nyáron befagyasztottak több USDC tárca címet, amik a Tornado Cash nevű kriptós szolgáltatáshoz kapcsolódtak. Ezekről azóta sem lehet kiutalni a rajtuk elhelyezett USDC stabil coinokat.

A lépés negatív visszhangot váltott ki az iparágon belül, ugyanis egy a kriptopénzek jövőjét alapvetően meghatározó ügy részeként került rá sor. Miután az USDC-t kibocsátó szervezet erre a megkérdőjelezhető döntésre szánta el magát, sokan teljesen elhatárolódtak a coin használatától. Feltételezések szerint a bálnák azóta folyamatosan szabadulnak meg az USDC stabil coinjaiktól, mivel a decentralizált tőzsdék legkedveltebb stabil coinjának számító USDC birtoklását túl kockázatosnak tartják.

A befagyasztást kiváltó ügyről itt írtunk részletesebben:

A fentiekre tett rá egy újabb lapáttal a Binance néhány héttel ezelőtt hozott döntése, aminek eredményeként az USDC-t lényegében kivezették a legnagyobb kripto tőzsde kínálatából és azóta azt csak a be- és kiutalások során lehet felhasználni:

A visszaesés ellenére az USDC aligha fog eltűnni a kripto iparból. Sokan továbbra is a legbiztonságosabb stabil coinként tekintenek rá, aminek működése és kibocsátása megfelel a hatályos amerikai törvényeknek. Aki a Coinbase oldalát használja fiat – kripto átváltásra, és stabil coinra van szüksége, annak nem kell félnie attól, hogy egyik napról a másikra elveszti az ebben tárolt pénzét. A zárolás kockázatát inkább csak azoknak kell mérlegelniük, akik nagy összegű letéteket helyeznek el olyan decentralizált szolgáltatásokban, amik valamilyen okból felhívják magukra a hatóságok figyelmét. Ebbe a körbe leginkább a Tornado Cash-hez hasonló mixerek tartozhatnak.

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img