Egy új amerikai szabályozás nehéz helyzetbe hozta az Ethereumot

spot_img

Az Egyesült Államok pénzügyminisztériumának egyik szervezete (OFAC) a múlt héten hozzáférhetetlenné tette és törvénybe ütközőnek nyilvánította egy Ethereumon futó alkalmazás használatát. Az érintett program a Tornado Cash névre hallgató mixer app, amivel megzavarható az Ethereum blokkláncon egyébként bárki által szabadon megfigyelhető tranzakciók nyomonkövetése.

A mixer a hozzá beutalt kriptopénzeket más beutalók coinjaival keveri össze, így egy innen való kiutalás után már nagyon nehéz megmondani, hogy az adott tranzakciót pontosan melyik befizető hajtotta végre.

A hatóságok szerint a Tornado a 2019-es létrehozása óta már több milliárd dollárnyi kripto tisztára mosására adott lehetőséget, ezért elérhetetlenné tették annak weboldalát, közösségi fiókjait és a forráskódot tartalmazó Github profilját. Az alkalmazás ettől függetlenül az Ethereum láncon továbbra is hozzáférhető és leállíthatatlan maradt, ám a továbbiakban már némi technikai ismeret is szükség lesz a használatához.

A Tornado-t eredetileg azért hozták létre, hogy védje az Ethereum felhasználók személyes adatait. Ha valaki például egy elvégzett munkáért pénzt utal nekünk a blokkláncon, szabadon kutathat a tárcánk tartalmában, bepillantást nyerhet az anyagi helyzetünkbe, vagy megfigyelheti, hogy milyen tranzakciókat hajtunk végre.

A Tornado létezése és használata önmagában nem sért semmilyen törvényt, a múlt héten mégis letartóztatták az appot kifejlesztő programozót. Ezzel egy időben több ismert Ethereumhoz köthető szervezet is blokkolni kezdte azokat a tárca címeket, amik utalásokat kaptak a mixerből. Ezek közé tartozik például az Infura, az Ethereum node-ok kétharmadát futtató szolgáltató, vagy az USDC stabil coint kibocsátó Circle, ami több mint 100 tárcán tette hozzáférhetetlenné a Tornado-ban összekevert USDC coinokat.

A tiltások bevezetése után valaki egy érdekes kísérletbe is belefogott. Az illető némi Ethereumot küldött a Tornado-ba, majd kiutalási címnek ismert kriptopénz tulajdonosok számláit adta meg. Közülük ezután már többen sem tudtak hozzáférni az ismertebb DeFi appokhoz. A Tron mögött álló Justin Sun walletjét egy ilyen tranzakció után például a kamatozó szolgáltatásokat kínáló AAVE-ről tiltották ki.

A történtek azért jelenthetnek problémát, mert egyrészt a jövőben ezzel a módszerrel bárki és bárkinek az Ethereum címét ráteheti egy szankciós listára, ami komoly gondokat okozhat az érintett személynek, és akár el is lehetetlenítheti az azon tárolt kriptóinak az átváltását / használatát.

Másrészt pedig egy hétvégén közzétett elemzés szerint noha csak az Ethereum tárcák 0.03%-a kapott direkt utalást a Tornado Cash címéről, a walletek 41%-a csak kettő, 76%-a pedig csak három utalásra van egy szankcionált tranzakciótól, vagyis szinte bárkire rásüthető, hogy korábban használta a Tornado-t, csak nem direktben utalta ki onnan magának a pénzt, hanem más címek közbeiktatásával próbálta magáról elterelni a gyanút.

(Ez úgy lehet elképzelni, mint amikor azt mondják, hogy az ismerősök és azok ismerősei révén mindenki csak 5 kézfogásra van az Egyesült Államok elnökétől.)

Az USA által bevezetett szankció miatt vannak akik attól tartanak, hogy az Ethereum innentől kezdve a kormány játékszerévé válhat. A proof of stake közelgő indulása miatt ez a szabályozás arra kötelezheti a staking node-okat is (legalábbis azokat, amik az USA-ban üzemelnek), hogy utasítsák el a Tornado-hoz köthető tranzakciókat tartalmazó blokkok feldolgozását. Egy ilyen cenzúra viszont az ártatlan felhasználók utalásainak végrehajtását is akadályozná.

Mivel a fentebb már bemutatott módszerrel viszonylag könnyű lenne nagy mennyiségű ethereum wallet címet “beszennyezni”, ez új technikai problémák és támadási formák sorát tenné lehetővé a hálózat ellen. Vannak akik szerint a staking átállást is érdemes lenne elnapolni, amíg nem találnak választ az ezeket érintő kérdésekre. A pénzügyminisztérium tiltásának figyelmen kívül hagyása a pénzmosás támogatásának minősül, amit akár 30 év börtönnel is büntethetnek az Egyesült Államokban.

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

Ethereum: félig már megvan a staking indulásának hivatalos időpontja

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img