Az FTX után a Crypto.com került szorongatott helyzetbe

spot_img

Kaotikus hétvégével zárult az FTX bukását hozó hét. Szombat reggel egy ismeretlen személy a tőzsdén tárolt összes kriptopénzt kiutalta, miközben vadabbnál vadabb történetek kezdtek el szivárogni a váltó dolgozóitól, illetve a napokban azt vizsgáló szakértőktől.

Egy Reuters-en megjelent cikk szerint például az FTX-et alapító Sam Bankman Fried olyan titkos hozzáféréssel rendelkezett az FTX könyvelő szoftveréhez, amivel mások tudta nélkül manipulálhatta az oldal pénzügyi adatait. A pénzügyekért felelős csapat ezért nem vehette észre, hogy az ügyfelek által befizetett összegekből finanszírozták a tőzsde több milliárd dolláros veszteséget felhalmozó kereskedő csoportjának működését.

A sokáig nyereségesen tevékenykedő gárda valószínűleg azután került nehéz helyzetbe, hogy a megpróbált rájátszani a kripto piacot sújtó tavaszi csődhullámra és megpróbálta úgy alakítani a dolgok lefolyását, hogy azzal tönkretegye az iparágon belüli riválisait. Az általuk gerjesztett hullámok azonban túl nagyra nőttek és végül őket is elsöpörték.

Források szerint az FTX-et alapító Sam Bankman Fried a tőzsde központi székhelyén, a Bahama-szigeteken tartózkodik és hatósági felügyelet alatt áll, ám a váltó második emberének számító Caroline Ellison szökésben lehet.

A fizetésképtelenné váló FTX miatt a legnagyobb kripto tőzsdék egymás után kezdték el közzétenni a saját pénzügyi helyzetük stabilitását és a felhasználók által befizetett kriptók biztonságát bizonyító jelentéseket.

A bizalom helyreállítását célzó törekvések azonban volt, ahol visszaütöttek. A Crypto.com kapcsán például kiderült, hogy a szolgáltató nemrégiben mintegy félmilliárd dollár értékű ethert küldött át egy másik váltóra (Gate.io), ami annak a gyanúját vetette fel, hogy a tőzsdék valójában fizetésképtelenek, és csak az őket ellenőrző vizsgálatok idejére kérnek kölcsön másoktól annyit, amivel átmenetileg kipótolják a hiányt, majd annak lezárultával vissza is utalják az összeget. (És ezért cserébe ugyanígy segítik ki a társaikat.)

A CRO árfolyama a hétvége során 30%-os eséssel reagált a hírekre, az elmúlt órákban pedig már közel 90 000 kiutalást indítottak el az oldal bedőlésétől tartó felhasználók.

Crypto.com kiutalások alakulása

Ha folytatódnak a kiutalások, azok akkor is megingathatják az oldal helyzetét, ha annak pénzügyei egyébként rendben vannak, mint ahogy egy hagyományos pénzintézet sem tudná teljesíteni, ha minden ügyfele egyszerre akarná kivenni az ott letétbe helyezett értékeit.

A Crypto.com vezetője ma délelőtt 8 órakor egy élő közvetítésben szeretné tisztázni a történteket. Mivel az oldal a hétvégén induló labdarúgó-világbajnokság egyik kiemelt támogatója, a vele kapcsolatos hírekre most az ismertebb médiumok is odafigyelhetnek.

Egy másik kisebb, de a korábbi forgalmi adatai szerint a 20 legnagyobb tőzsde közé tartozó AAX nevű hongkongi váltóval szintén problémák adódtak, tegnap ugyanis felfüggesztették az oldalról való kiutalás lehetőségét, amit egyelőre karbantartási munkálatokkal indokoltak.

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img