Talán már ma eldől a Genesis sorsa

spot_img

Már ma kiderülhet, hogy csődöt jelent-e a kripto iparág egyik legnagyobb szereplője.

A cikkben leírtak több meg nem erősített információt is tartalmaznak, mert az ügyben érintett cégek vezetői az elmúlt napokban nem adtak választ a feléjük intézett legfontosabb kérdésekre, így egyelőre nem lehet tudni, hogy a velük kapcsolatban napvilágot látó híreknek, következtetéseknek és pletykáknak mekkora az igazságtartalma.

A Genesis egy kifejezetten a nagy pénzeket mozgató, intézményes ügyfelek kiszolgálására specializálódott kripto bróker és hitelező platform, amit megrengetett az idei év csődhulláma. A cég legnagyobb partnerei közé tartozott a nyár elején bedőlő Three Arrows Capital, és a most bukó FTX is, amelyek híradások szerint jelentős lyukat ütöttek a vállalat költségvetésében. A Genesis múlt hét szerdán felfüggesztette a nála elhelyezett betétek kifizetését, és híradások szerint megpróbált egymilliárd dollárnyi tőkét bevonni a likviditási problémáinak megoldásához.

A Genesis anyavállalata a DCG (Digital Currency Group), aminek a másik fő vállalkozása a GBTC (Grayscale Bitcoin Trust). Ez egy szintén intézményes ügyfelek számára létrehozott bitcoin befektetési alap, ami jelenleg több mint 630 000 BTC-t kezel. A GBTC a világ legnagyobb egyéni bitcoin tulajdonos szervezete.

Iparági értesülések szerint a mai nap folyamán derülhet ki, a Genesis meg tudta-e szerezni a további működéséhez szükséges egymilliárd dollárt.

Ha nem, akkor lehet, hogy a DCG-nek döntenie kell, hogy a Genesist, vagy a GBTC alapot szeretné-e tovább életben tartani.

Ha nincs meg a pénz, a Genesis csődbe mehet és magával ránthat más kriptós szolgáltatókat is. Ez érintheti a bányász szektort is, aminek több ismert tagja a Genesis ügyfele.

Ha a DCG a Genesis megtartása mellett dönt, akkor lehet, hogy fel kell számolnia, vagy bele kell nyúlnia a GBTC alapba, hogy az abban tárolt kriptók eladásával tőkésítse fel a Genesist. Ez egy nagyobb mennyiségű kriptovaluta eladását jelenthetné, ami ugyancsak tovább rontana a piaci helyzeten.

Ezzel kapcsolatban egy sokakban további aggodalmat keltő hír is megjelent. A GBTC pénteken egy közleményt adott ki, amiben arról biztosítanak, hogy az alapban elhelyezett  kriptopénzek továbbra is a birtokukban vannak, de az ezeket tároló tárcák címeit “biztonsági okokból” nem fogják közzétenni.

Mivel a bitcoin egyik legfontosabb tulajdonsága éppen az, hogy ne kelljen megbízni a harmadik felektől származó ígéretekben, hanem egy tárca cím közzétételével egyszerűen bizonyítani lehessen a coinok meglétét, sokan értetlenül fogadták a bejelentést. Ők attól félnek, hogy a GBTC valójában nem rendelkezik az összes hozzá befizetett kriptovalutával.

A Genesis egymilliárdos hiánya miatt sok piaci szereplő került nehéz helyzetbe, ezért valószínűleg már nem lehet túl sokáig halogatni, hogy a DCG tiszta vizet öntsön a pohárba, és bejelentse, hogy mi lesz a cég sorsa. Reméljük, hogy sikerül megnyugtató megoldást találni a problémára. Az ezzel kapcsolatos pozitív, vagy negatív bejelentés rövid távon nagyobb kilengést idézhet elő a piacon.

Ezen a héten nyílt napokat tart a Kripto Akadémia Discord csoportja, ami alatt az előfizetéses tartalmakhoz is ingyenes hozzáférést szerezhetsz. További információk a szerver ‘Bejelentések’ szobájában.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img