Three Arrows Capital: mindenkit tönkretettek, most a saját tőzsdéjükre invitálnák a károsultakat

spot_img

Saját tőzsdét indítana a bedőlt Three Arrows Capital (3AC) két egykori vezetői. Su Zhu és Kyle Davies egy éve még a kripto iparág legbefolyásosabb szereplőiként voltak nyilvántartva. Az általuk vezetett 3AC látszólag nem tudott hibázni, a 2021-es bika piac több nagy nyerőjében (AVAX, AAVE, SOL, LUNA) és befutott vállalkozásában (Deribit, BlockFi) is jelentős kitettséggel rendelkeztek.

Ám mint utólag kiderült, az emelkedőből esésbe váltó trendet nem tudták megfelelően lekezelni. A megváltozó piaci körülmények ellenére továbbra is jelentős tőkeáttételes pozíciókkal rendelkeztek, a tavasszal bedőlő Terra Luna pedig magával rántotta az alapot.

A 3AC csődje és pozícióik kényszeres felszámolása egy újabb lejtmenetet indított el.

A cég bedőlése sok más szereplőt is lehetetlen helyzetbe hozott. A főleg amerikai kisbefektetőknek kripto kamatozó szolgáltatásokat biztosító Voyager például 660 millió dollárt bízott rájuk, amit elvesztve végül csődbe jutott.

A jelenleg is túlélésért küzdő Genesis vesztesége még rajtuk is túltett, és meghaladta a 2 milliárd dollárt.

A 3AC eljárás is indult, ám híradások szerint az alapítók nem mutattak együttműködést és nem voltak hajlandóak kommunikálni a hatóságokkal.

Több hónapnyi hallgatás után Su Zhu a Bloombergnek adott interjút, amiben elismerte, hogy a bika piac elvakította őket és túl kapzsivá váltak, figyelmen kívül hagyva az alapvető kockázat menedzselési folyamatokat.

Mindezek tükrében nem is tudjuk, hogy sírjunk-e, vagy nevessünk azon az ötleten, amivel most előálltak. Egy kiszivárgó és mostanra már több forrásból is megerősített dokumentum szerint Su és Kyle 25 millió dollárt szeretne összekalapozni egy saját tőzsde indításához. A GTX névre hallgató váltó célja az lenne, hogy csődbe jutott kriptós vállakozások ügyfelei tudjanak kereskedni a beragadt vagyonuk követeléseivel.

Ha valaki pénzzel rendelkezett például a novemberben csődbe jutó FTX-en, akkor azt valószínűleg még egy jó ideig, az eljárás befejezéséig nem fogja viszont látni. A GTX lehetőséget adna arra, hogy egy volt felhasználó eladhassa a tőzsdére beragadt pénzét valaki másnak, akinek nem okoz problémát kivárni az akár több éves folyamat végét, és vállalja annak a kockázatát is, hogy esetleg soha nem is fogják kifizetni.

Egy ilyen tartozást persze nem 1:1 arányban, hanem csak nagy kedvezménnyel lehetne értékesíteni, vagyis az eladónak döntenie kellene, hogy inkább mégis vár és bizakodik, vagy mondjuk elfogad egy olyan ajánlatot, hogy a bent ragadt pénzének 5-10%-át azonnal kifizetik neki, a maradékról viszont lemond, és ha az FTX valaha is fizetőképessé válik, akkor a vevőt illeti majd meg az onnan felszabaduló pénze.

A GTX rövid bemutatójában több olyan csődbe jutott kriptós cég is megnevezésre kerül (BlockFi, Celsius, FTX, MtGox) ami inspirálta a platform létrehozását. Ezek egy része viszont épp tavaly, és részben a 3AC a felelőtlensége miatt ment tönkre, vagyis morálisan erősen megkérdőjelezhető, hogy a levont jutalékok révén éppen a miattuk veszteséget elszenvedő befektetőkön akarna most újra hasznot húzni az 3AC két egykori vezetője.

A papír szerint a 25 milliós kezdőtőke megszerzése után 2-3 hónapon belül már el tudnák indítani a váltót, amit később hagyományos tőzsdei funkciókkal is bővítenének. A 3AC-s tagok mellett két további társalapítója is lenne az GTX-nek, akik egy tavaly szintén csődközeli helyzetbe jutó váltó, a Coinflex alapítói voltak. A Coinflex tavaly nyáron felfüggesztette a felhasználók kifizetési lehetőségét, miután kiderült, hogy 84 millió dolláros lyuk tátong a költségvetésükben.

A GTX alapötletét egyébként többen is életképesnek tartanák, ám a mögötte álló (rém)álomcsapat sok befektetőt visszariaszthat attól, hogy támogassa az indulást.

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img