Az amerikai jegybank elnöke szerint további kamatemelésekre lehet szükség

spot_img

Amint arra mi is felhívtuk a figyelmet, a hét egyik kiemelt eseménye az amerikai jegybank elnökének kongresszusi meghallgatása lehet. A tegnap délutáni ülésen kiderült, hogy a szervezet vezetője szerint a korábban reméltnél tovább folytatódhatnak a kamatemelések.

“Bár az infláció az elmúlt hónapokban mérséklődött, a 2%-os célhoz való visszatérésig még hosszú és rögös út áll előttünk. A legfrissebb gazdasági adatok szerint még nem értük el a kívánt hatást, ezért a kamatlábak végső szintje valószínűleg magasabb lesz a korábban vártnál. Ha az adatok összessége azt jelezné, hogy gyorsabb szigorítás indokolt, akkor készen állunk a kamatemelések ütemének növelésére.”

A dollár inflációja tavaly nyáron 9.1%-on tetőzött és az ősz folyamán dinamikus csökkenést mutatott, ám az utolsó két hónap stagnálása elbizonytalanította a szakértőket.

A dollár világgazdaságban betöltött szerepe miatt az amerikai inflációval kapcsolatos fejlemények a világon így, vagy úgy, de mindenkit érintenek.

Az infláció elleni fellépésként az amerikai jegybank 2022 márciusában kezdett bele egy kamatemelési ciklusba, azóta 0%-ról 4.50-4.75%-ra emelték a kamatokat.

A korábbi 0.75%-os emelések után decemberben már csak 0.5%-kal, januárban pedig csak 0.25%-kal növelték az irányadó rátát. A tempó mérséklése miatt sokan abban reménykedtek, hogy a következő, március 21-22-én esedékes kamatdöntő ülés lesz az utolsó, ahol a jegybank egy 0.25%-os emeléssel lezárja ezt az időszakot, ám a tegnapi nyilatkozat után újra elképzelhető, hogy a szervezet vissza fog térni az agresszívabb megközelítéshez.

Az emelések végével kapcsolatos várakozásokat jól tükrözi az alábbi grafikon. Míg januárban a befektetők 5%-nál kisebb esélyt jósoltak annak, hogy márciusban 0.5%-os emelésre kerülhet sor, ez mostanra 66% fölé növekedett.

A magas jegybanki kamatok célja, hogy drágábbá tegyék a hitelezést és ezzel visszafogják a gazdasági növekedést. Ezzel az intézkedéssel ugyan visszaszorítható a fogyasztás és mérsékelhető vele a pénzromlás mértéke, de hosszabb távon káros hatásai is lehetnek.

A kereslet visszaesésével egyre több vállalkozás kerülhet nehéz helyzetbe, ami tömeges elbocsátásokhoz és gazdasági válság kialakulásához vezethet.

A hagyományos piacok (balra) ~1%-os eséssel reagáltak a tegnapi eseményre. A bitcoin (jobbra) továbbra is a Silvergate múlt heti leállása óta tartott szűkebb sávjában mozog, igaz annak alsóbb régióját az elmút órában több próbának is alávetették.

A PrimeXBT demó számlás versenyén kockázatok nélkül, pusztán egy email cím megadásával kipróbálhatod a kereskedést, és akár 500 dolláros tőkét is nyerhetsz. További részletek a bemutatónkban és a PrimeXBT oldalán.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img