Szerda este ismét kamadöntés

spot_img

Az amerikai jegybank ma tartja következő kamatdöntő ülését. Az eseményt egyébként is kiemelt figyelem övezné, ám a bankpánik miatt most még izgalmasabbnak ígérkezik az esti bejelentés.

A jegybank az elmúlt 1 évben 0%-ról a 4.5 – 4.75%-os sávba emelte a banki alapkamatot. A pénzpiacok világában ez egy extrém mértékű beavatkozásnak számít, amihez a gazdaság több szereplője sem tudott alkalmazkodni. A folyamat nagymértékben hozzájárult a bankrendszerben most érezhető bizonytalanság kialakulásához.

Az alábbi képeken az látható, hogy miként kezdett el a befektetők pénze a magas kamat miatt egyre vonzóbbá váló pénzpiaci (dollár) eszközökbe vándorolni. A lélektani határt a tavaly év végén elért 4%-os kamatszint jelentette, ami után hirtelen nagyobb arányú banki kivonásokra került sor.

Balra az USD alapú befeketések növekedése, jobbra a banki letétek folyamatos csökkenésének trendje látható

A jegybank a várakozások szerint ma ismét 0.25%-os emelést fog végrehajtani amivel 4.75 – 5% lesz az alapkamat. Ez rövid távon még nagyobb nyomást helyezhet a pénzintézetekre.

A befektetők 86%-a emelésre számít

Az emelések célja az infláció visszaszorítása lenne, ám elemzők szerint kérdéses, hogy a jelenlegi ingatag helyzetben használható-e még ez a stratégia. Szerintük a repedések már megejelentek a falon, és ha a jegybank nem lassít, egy újabb csődhullámot indíthat el, amivel akár egy nagyobb válságot is előidézhet.

Emiatt sokan arra számítanak, hogy a mai lesz a jegybank utolsó emelése, ami után pár hónapig az 5%-os szint közelében hagyja majd a kamatszintet. A ma esti (19:00) kamatdöntő esemény legfontosabb része ezért valószínűleg nem is az emelés bejelentése, hanem az azt követő sajtótájékoztató lesz (19:30), ahol a jegybank vezetője utalhat majd a jövőbeni terveikre. Ebben az időszakban nagy kilengédekre lehet számítani.

A PrimeXBT demó számlás versenyén kockázatok nélkül, pusztán egy email cím megadásával kipróbálhatod a kereskedést, és akár 500 dolláros tőkét is nyerhetsz. További részletek a bemutatónkban, és a PrimeXBT oldalán.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img