Bitcoinbányászat a világ körül: Izland – 1. rész

spot_img

Hatalmas mennyiségű víz- és geotermikus energiájának köszönhetően Izland Európa és talán a világ egyik rejtett bitcoinbányász helyszíne. Miért lehet vonzó és mi határozza meg a bitcoinbányászatot a vulkanikus szigeten? Világ körüli bányász szemlénket Izlanddal folytatjuk.

Izland az egy főre jutó legnagyobb hasráta termelő ország

Izlandon gyakorlatilag a kezdetek óta van bitcoinbányászat. Az olcsó áramáraknak és a vállalkozó kedvű izlandi lakosoknak köszönhetően, Kínán kívül az egyik első olyan ország volt, ahol megjelent az ipari méretű bitcoinbányászat. Az ország a világ egyik legnagyobb alumíniumgyártója is egyben, így az emberek hozzászoktak már, hogy a feleslegesen megtermelt villamos energiát valamilyen energiaigényes iparágba irányítsák, így történt a bitcoinbányászat esetében is.

Az izlandi bitcoinbányászat a becslések szerint közel 120 MW-ot fogyaszt, ami a globális hashráta termelés 1,3%-ának felel meg a Hashrate Index bitcoin bányászat ​​energiafogyasztási indexe alapján, amely jelenleg 9,3 GW. Tekintettel arra, hogy Izland lakossága mindössze 370000 fő, az országban a legnagyobb az egy főre jutó hashráta termelés.

A chainbulletin.com bitcoinbányász térképe szerint a globális hashráta termelés 0,16%-át adja Izland, ami körülbelül fél EH/s kapacitásnak felel meg.

Az izlandi bányászattal foglalkozó helyi vállalatok közé tartozik a Greenblocks, az Advania Data Centers és a Borealis Data Center. Ezen kívül számos nemzetközi bányász szereplő is működik jelenleg az országban, mint például a Genesis Mining, a Bitfury, a Hive Blockchain és a Startmining.

A frissített KriptoSuli e-könyv és hangoskönyv formájában is kapható, amelyben a bányászat alapjairól is olvashatsz. Kattints a részletekért.

Vulkánok és vízesések országa

A hegyvidéki jellegű táj, a hideg nedves éghajlat és a vulkanizmus kiváló feltételeket biztosít mind a víz-, mind a geotermikus energia előállításhoz.

Izlandon működő geotermikus erőmű bitcoin bányával (forrás)

Az izlandiak igyekeznek kiaknázni megújuló energiaforrásaikat egy hatékony villamosenergia-rendszer kialakításával, amely több tucat víz- és geotermikus erőműből, valamint a sziget körül körbefutó átviteli hálózatból áll. 2021-es adatok szerint Izlandon termelték a legtöbb egy főre jutó villamos energiát, több mint 50 MWh-át, ami csaknem kétszerese a második helyen álló norvégiai termelésnek.

Top 10 ország az egy főre jutó villamosenergia-termelés alapján 2021-ben (forrás: hashrateindex)

Mit csinál Izland ezzel a sok megtermelt energiával? A rengeteg többlet energia egyrészt abból is adódik, hogy nincs összeköttetése más országok energia hálózatával. Ennek ellenére hatalmas mennyiségű villamos energiát ad el. Hogyan? Energiaigényes iparágak számára szolgáltat energiát, például a fentebb említett alumínium gyártáshoz.

Izland a világ 10. legnagyobb alumíniumgyártó országa és egyben a legnagyobb gyártó egy főre levetítve. Izland villamos energia 70%-át alumínium gyártására használja fel.

Izland villamosenergia-termelésének forrás szerinti eloszlása 2020-ban; narancssárga – geotermikus, citromsárga – vízi (forrás: hashrateindex)

Izland és Norvégia két olyan ország a világon, amely teljes mértékben megújuló energiaforrásokból látja el energia szükségleteit. A vízenergia történelmileg is Izland villamosenergia-rendszerének a gerincét képezi, jelenleg ez 69%-ot tesz ki. Az 1990-es évek óta építik az izlandiak a geotermikus hálózatukat, amely segítségével mára az áram ellátásuk 31%-át fedezik.

Izlandon az egyik legolcsóbb a villamos energia a világon

Mivel a világon a legmagasabb az egy főre jutó villamosenergia-termelés, nem meglepő, hogy Izlandon olcsó az áram. Ennek ellenére, az energiaigényes iparágak nagy kereslete miatt, Izlandon a villamos energia történelmileg valamivel mindig drágább volt, mint más skandináv országokban, például Észak-Norvégiában vagy akár Svédország északi részén.

Történelmi villamosenergia árak ipari fogyasztók számára (forrás: hashrateindex)

Az elmúlt öt évben a Landsvirkjun közszolgáltatónak fizetett villamosenergia-díjak MWh-nként 51 és 71 dollár között ingadoztak. 2022-ben az átlagos tarifa 63 dollár volt MWh-nként, ami megfelelő haszonkulcsot biztosít az új generációs ASIC gépek számára, tekintettel az Antminer S19j Pro jelenlegi 116 dolláros MWh-nkénti bevételére.

A bányászok találhatnak olcsóbb áramot is más helyeken, más országokban, azonban az izlandi villamosenergia-rendszer egyik előnye, hogy teljesen elszigetelődik a világ többi részétől, és megvédi azt a globális áramár inflációtól. Nincsenek összeköttetések Izland és a kontinentális Európa között.

A fenti grafikonon látható teljes áramdíjakat az ország nemzeti közszolgáltatója, a Landsvirkjun határozza meg. Ez az ország legnagyobb áramtermelője, és teljes egészében az izlandi állam tulajdonában van. A cég az országos hálózat nagy részét is birtokolja.

A Landsvirkjun és két magántulajdonban lévő villamosenergia-termelő cég hosszú távú, fix áras szerződések révén közvetlenül ad el villamos energiát az energiaintenzív iparágaknak, például az alumíniumgyártóknak és a bitcoinbányászoknak. Különböző kedvezmények révén, például a 10 MW-nál nagyobb felhasználók közvetlenül csatlakozhatnak a rendszerhez. Folytatjuk!

Kriptovaluta bányászattal kapcsolatos további információkat a Kripto Akadémia honlapján találtok a hírfolyamunkban. Keresd a “Bitcoinbányászindex- jelentést és a “Bicoinbányászrészvény-jelentésünket, ahol a Kripto Akadémia által figyelt bányászcégek teljesítményét és részvényeinek alakulását, valamint a bitcoin hálózat aktuális értékeit vizsgáljuk meg.

További híreket, kereskedési elemzéseket, tippeket a Discord szerverünkön, a TikTok és a YouTube csatornánkon találtok.

Bitcoinbányászat a világ körül: Svédország – 2. rész

/hashrateindex, greenblocks, Jaran Merrelud/, 

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img