Kriptoszökevény: elkapták a 40 milliárd dolláros kárt okozó Terra alapítóját

spot_img

Hamis dokumentumokkal próbált repülőre szállni, amikor a montenegrói Podgorica repülőterén őrizetbe vették Do Kwon-t – adta hírül Filip Adzic, az ország belügyminisztere.

“A montenegrói rendőrség őrizetbe vett egy személyt, aki a gyanú szerint Do Kwon, az egyik legkeresettebb dél-koreai szökevény, a szingapúri székhelyű Terraform Labs társalapítója és vezérigazgatója.” – tweetelte Adzic. Azóta már több forrás is megerősítette, hogy valóban Kwon-t sikerült elkapniuk.

Az akcióval egy hat hónapja tartó nyomozás ért véget. Az Interpol még szeptemberben adott ki körözést Kwonra, a Terra alapítójára, aminek tavaly májusi bedőlése 40 milliárd dolláros kárt okozott a befektetőknek.

A Terra csődjéhez a hozzá szorosan kapcsolódó algoritmikus stabil coin, az UST váratlan bedőlése vezetett, ami miután elvesztette a dollárhoz rögzített értékét, működésének sajátosságai miatt egy visszafordíthatatlan halálspirálba taszította a hozzá kapcsolódó ökorendszert. A Terra akkoriban a 10 legnagyobb kriptopénz közé tartozott, összeomlása az iparágban korábban még sosem látott folyamatokat indított el.

Összeomlása előtt a Terra volt az egyik legjobban teljesítő kriptopénz, értéke 1.5 év alatt a százszorosára emelkedett.

Kiderült, hogy az ágazat más nagy szereplői is érintettek az ügyben, mert az indokoltnál nagyobb kitettséggel rendelkeztek a korábban remekül teljesítő Terrában. A csődből származó károk végül egy dominószerű összeomlás sorozatot indítottak el, aminek több nagy kriptós platform és befektetési alap is áldozatul esett. A hullámok végül a második legnagyobb kripto tőzsdét, az FTX-et is maguk alá temették, ami sokáig titkolni tudta a (nem csak ebből eredő) veszteségeit. Végül azonban egy újságíró által véletlen felfedezett könyvelési eltérés az ő sorsukat is megpecsételte.

Kwon ellen nem csak Európában, hanem Szingapúrban és az Egyesült Államokban is elfogatóparancs van érvényben, emellett pedig hazájában, Dél-Koreában is körözik. Alighanem itt kell majd először felelnie a tetteiért.

A PrimeXBT demó számlás versenyén kockázatok nélkül, pusztán egy email cím megadásával kipróbálhatod a kereskedést, és akár 500 dolláros tőkét is nyerhetsz. További részletek a bemutatónkban, és a PrimeXBT oldalán.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img