Interpol körözés a Binance igazgatója ellen?

spot_img

Az éjszakai órákban a közösségi oldalakon kezdett terjedni az a szóbeszéd, mely szerint az Interpol körözést adott ki a Binance igazgatója, CZ ellen. A pletykáról a nagyobb kriptós híroldalak is beszámoltak, a bitcoin árfolyama pedig 1000 dollárt vesztett az értékéből.

A hír forrása a kripto világ egyik ismert és sokak által kedvelt alakja, Cobie volt (akinek egyik korábbi közösségi akciójáról itt is beszámoltunk), akiről annyit érdemes tudni, hogy korai kriptósként az ágazat nagyhalai közé tartozik. Ismert tárcacímei alapján kriptókban tárolt vagyona a 9 számjegyű (dollár) tartományban mozoghat, az évek során pedig több kriptós projekt létrehozásában is segédkezett. Ezek közé tartozik a stakingben tartott ethereum mennyiség 80%-át felügyelő Lido (LDO) is, ami az év eleje óta a jobban teljesítő kriptó közé tartozik.

Cobie több mint 750 000 követővel rendelkezik, így bármit is mond, annak gyorsan híre megy. Az éjszakai órákban egy titokzatos üzenetet osztott meg, ami egy SHA256 titkosítással rejtjelezett mondat volt.

Egy ilyen üzenet egy lehetséges felhasználási módja, hogy a készítője később bizonyítani tudja, hogy egy bizonyos időpontban tudott valamiről, vagy feltételezte valaminek a bekövetkeztét, magát az információt viszont akkor még nem akarta megosztani.

Később, amikor jónak látja, közzétehető a titkosítást feloldó kulcs, amivel bárki visszafejtheti az üzenetet. Az SHA256 a Bitcoin hálózat által is használt kriptografikus eljárás, aminek a feltörése a jelenlegi számítógépekkel gyakorlatilag lehetetlen.

Cobie korábban már több mint 20 ehhez hasonló, SHA256-tal kódolt bejegyzést osztott meg a közösségi oldalán, melyekről a mai napig nem derült ki, hogy eredetileg milyen üzenetet tartalmaznak. Az éjjel kirakott posztot védő biztonsági kulcs azonban valahonnan kiszivárgott. Cobie szerint egy ismerőse oszthatta meg, akinek elárulta az üzenet eredeti tartalmát, de akiben mint kiderült, nem lett volna szabad megbíznia.

A lényeg, hogy a feloldó kulcs birtokában már bárki elolvashatta a bejegyzést, ami szerint az Interpol nemzetközi körözést (Red Notice) adott ki a Binance vezetője, CZ ellen. Mivel a közösség egyik ismert szereplőjétől származott az üzenet, a történet kisebb pánikot idézett elő, ami a bitcoin árfolyamát is megrángatta.

A helyzetet tovább bonyolította, hogy eközben valaki (poénból) még egy photoshoppal manipulált képet is készített, amin a Binance vezetőjének fényképe látható az Interpol körözött bűnözőket listázó aloldalán. Ez szintén futott egy kört a nagyobb csoportokban.

A Binance igazgatója nem sokkal később rémhírnek nevezte a terejedő pletykát, később pedig maga Cobie is bocsánatot kért, amiért megosztotta a jóslatát. Azzal védekezett, hogy nem a nyilvánosságnak szánta az üzenetet és nem számolt azzal, hogy valaki közzéteszi a titkosítást feloldó kulcsot.

Aki pánikba esik és elad egy megtévesztő kép miatt, az valószínűleg nem fog meggazdagodni. Tiltsátok le a félelemkeltő üzenet forrását. – CZ

Így bár az Egyesült Államokban a múlt héten tényleg indult egy bírósági eljárás a Binance és annak igazgatója ellen, az Interpol a tudomásunk szerint jelenleg nem körözi a tőzsde vezetőjét.

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

Eljárás indul a legnagyobb kripto tőzsde ellen

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img