100 nap van a Litecoin felezéséig

spot_img

A felezés a kriptopénzek világában arra az eseményre utal, amikor a bányászok által a blokkláncon hitelesített tranzakciókért kapott jutalom (blokkjutalom, block reward) a felére csökken.

Lényegében a bányászok egy ponton túl 50%-kal kevesebb coint kapnak minden egyes kibányászott blokkért. Ezt a mechanizmust a Litecoin fejlesztők azért hozzák létre, hogy kontrollálják a kriptopénz inflációs ütemét, és megteremtsenek egy mesterséges hiányt a kriptopénzből, ami idővel növelheti az értékét.

Ahogy a blokkjutalom csökken, egyre nehezebbé és drágábbá válik az új coinok kibányászása. Ugyanaz a mechanizmus megtalálható a Bitcoin-ál is.

A Bitcoin esetében a kezdeti blokk jutalma 50 BTC volt. Az első felezési esemény után azonban ez 25 BTC-re csökkent, majd egy újabb felezési esemény után 12,5 BTC-re. Ez a folyamat addig fog folytatódni, amíg a maximális 21 millió darabos bitcoin-kínálat a piacra nem kerül.

Mi is az a Litecoin feleződés?

A fent említett Bitcoin példájához nagyon hasonlóan a Litecoin is egy olyan kriptopénz, amely idővel felezésen megy keresztül.

A Litecoin esetében a halving event, vagyis a felezési esemény minden 840 ezredik blokk kibányászása után következik be, ami körülbelül 4 év alatt történik meg.

A Litecoin indulásakor a bányászok blokkjutalma 50 LTC volt. Az első felezési esemény után a jutalom 25 LTC-re csökkent, majd az utolsó felezés során 12,5-re. Jelenleg a blokkjutalom 12,5 LTC, és a 2023. augusztus 5-re számolt felezés után ez 6,25 LTC-re fog csökkenni.

Litecoin feleződések:
Dátum – Blokkmagasság – Blokk jutalom

2011 október 7. – 0 (Genesis) – 50 LTC

2015 augusztus 25. – 840,000 – 25 LTC

2019 augusztus 5. – 1,680,000 – 12,5 LTC

2023 augusztus 5.(kb.)  2,520,000 – 6.25 LTC

Bár a Bitcoin és a Litecoin felezésének koncepciója megegyezik, van néhány kisebb különbség. A Litecoin felezésének például nincs akkora piaci hatása, mint a Bitcoin-nak A Litecoin piaci kapitalizációja ugyanis 6,6 milliárd dollár, míg a legnagyobb kriptopénzé közel 570 milliárd dollár, ami 85-ször nagyobb. A Bitcoin dominanciája is nagyobb, a teljes piac 46%-át uralja jelenleg. Ezáltal a Bitcoin feleződés sokkal nagyobb hatással van a piac egészére, mint bármelyik altcoiné.

Mit okoz a felezés az árfolyamban?

Arra csak spekulálni tudunk, hogy a Litecoin felezés hogyan fogja befolyásolni a Litecoin árát, de megnézhetjük, hogyan reagáltak az LTC árak a múltban az előző két felezési eseményre:

Alább látható az LTC árfolyamának alakulása az előző két felezési esemény időszakában.

A Litecoin első felezési eseménye
A Litecoin második feleződése

A grafikonokból láthatjuk, hogy az árak szinte alig reagáltak az eseményre, különösen az első alkalommal. A második alkalom során egy jelentős esést láthattunk, ami még a felezés előtt kezdődött és utána is folytatódott.

A felezési esemény megtörténte nagy valószínűséggel nem fogja kiváltani az árfolyamok megugrását. Sokkal inkább az azt övező várakozás és a tipikus “sell the news” hozzáállás az, ami a felfutások mögött áll. A fenti két grafikonon is látható, hogy kb. két hónappal a felezés előtt elért egy-egy lokális csúcsot az árfolyam. Ha ez most is így történne, akkor ezt május végén-június elején láthatnánk a grafikonon.

Összességében most sem várhatjuk, hogy az LTC felezés majd megrengeti a piacokat, ez nem az a coin. A Litecoin holdereknek és befektetőknek viszont érdemes lesz figyelniük a dolgok alakulását.

Szeretnél még többet tudni a blokkláncok működéséről, a bányászatról és a piacról? Megjelent a kezdőknek szóló KriptoSuli kiadványunk, elérhető ingyenes és fizetős formában is, e-könyv és hangosköny formátumban is. Kattints ide és nézd meg mit tanulhatsz a KriptoSulival.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img