Az adóhivatal 44 milliárd dollárt hajtana be az FTX-en, a követelés előnyt élvezhet a károsultakkal szemben

spot_img

A Coindesk szúrta ki azt a hivatalos dokumentumot, amely szerint az Egyesült Államok adóhivatala ~44 milliárd dollár értékű követelést nyújtott be az FTX-el szemben. Ennek felét a tőzsde mögött álló Alameda Research 20 milliárdos társasági adó tartozása teszi ki, a többit más jogcímeken és az FTX által birtokolt más partnercégektől és leányvállalatoktól szeretnék behajtani.

Az április 27-28-i keltezésű papírok 45 követelést tartalmaznak és úgynevezett Admin Priority besorolással lettek benyújtva, ami lehetővé teheti, hogy az adóhivatal elsőbbséget élvezzen minden más követelővel szemben, beleértve a károsultakat is, akiket így csak a szervezet után lehetne kifizetni.

A probléma, hogy az FTX a csődje során 9 milliárd dollár értékű ügyfélvagyont vesztett el, amiből eddig csak 5 milliárd dollárt sikerült visszaszerezni, tehát még a teljes összeg sem lenne elegendő arra, hogy a hivatal követeléseit fedezze.

Publikus információk alapján az FTX nem rendelkezhetne 44 milliárd dolláros adóhátralékkal, mert ehhez legalább 100 milliárd dolláros profitot kellett volna elérnie, amit tudomásunk szerint meg sem közelített a tőzsde, így egyelőre még érthetelen, hogy az adóhivatal hogyan számolhatta ki ezt a követelést.

A dokumentum egyébként több furcsaságot is tartalmaz, “2023-as partnerségi adók” címen például 12 milliárd dollárt követel az FTX-től, ami tekintettel arra, hogy a tőzsde már fél éve nem is működik, elég nevetségesen hangzik. Igaz mi nem vagyunk adószakértők, hogy ezt szakmailag is megítéljük. (2022-re 8 milliárdos adótartozást számoltak ki, ami gyakorlatilag annyi, mint a tőzsdén tárolt teljes vagyon összértéke. Ez “józan paraszti ésszel” szintén nem tűnik reálisnak.)

A közösségi oldalakon sokan azon is felháborodtak, hogy a több százezer, vagy inkább milliós nagyságrendű károsulttól venné el a pénzt az amerikai állam, miközben éppen az ő szabályozó hatóságaik nemtörődömsége tette lehetővé, hogy az FTX ekkora kárt okozzon.

Egy szakértő azért megpróbálta megnyugtatni a felháborodott tömegeket. Szerinte az adóhivatal már más ügyekben is élt túlzó követelésekkel, ám az eljárások végén levont tényleges összegek végül szerényebbek voltak. Reméljük, hogy a mostani követelés célja sem lesz az, hogy a károsultakat kisemmizzék.

Lehman Brothers – 1.2 milliárd dollár követelés / 370 millió dollár tényleges behajtás
WorldCom – 626 millió dollár követelés / 47 millió dollár tényleges behajtás
Chrysler – 500 millió dollár követelés / 60 millió dollár tényleges behajtás
Pacific Gas and Electric – 2.5 milliárd dollár követelés / 90 millió dollár tényleges behajtás

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

Hivatalos levelet kaptak az FTX károsultak

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img