Másodszor is ugyanaz az álhír ütötte ki a bitcoint

spot_img

A vártnál enyhén jobb inflációs számok láttak napvilágot tegnap délután. A teljes éves infláció az elemzők által várt 5% helyett 4.9%-os, az előző hónaphoz viszonyított maginfláció a várt 0.4%-nak megfelelően 0.4%-os lett. (Beharangozó cikkünkben még 0.3%-ot említettünk. Több elemző az esemény előtt magasabbra módosította a várakozását, így végül 0.4% lett az új viszonyítási pont.)

A közzétételt követően a bitcoin árfolyama meglódult, ám nem sokkal később 1500 dollárt zuhant, miután ismét olyan álhírek láttak napvilágot, melyek szerint az Egyesült Államok által felügyelt tárcákból közel 10 000 bitcoin indult el a tőzsdék felé.

Nem ez volt az első eset, hogy erre a megtévesztésre sor kerüljön, valószínűleg a közösségi oldalakat is figyelő kereskedési robotok szűrőjén akadtak fenn az ezzel kapcsolatos bejegyzések, amik gyors eladással reagáltak a végül hamisnak bizonyuló pletykára.

A tárcákat figyelő szervezet bejegyzése szerint nem történt utalás a kérdéses walletekből

A tegnapi gyors kilengések egyébként ízelitőül is szolgálhattak arra, hogy mi várhat ránk a következő időszakban. A Bloomberg forrásai szerint a kripto iparág két nagy market maker cége, a Jump Crypto és a Jane Street csökkenteni fogja kriptós szerepvállalását. Mind a ketten a bizonytalan amerikai szabályozás miatt döntöttek a visszalépés mellett.

A JS a teljes kriptós szárny leépítését tervezi, a Jump egyelőre csak az amerikai tőzsdékről vonul ki. A market makerek tevékenységéről néhány nappal ezelőtt, egy másik hír kapcsán írtunk részletesebben.

Egy elemző által készített kép érzékletesen mutatja be, hogy mi történik akkor, ha egy tőzsdének a market makerek aktivitása nélkül kell működnie.

Míg januárban akár 1 – 1.5 millió dollár értékű bitcoin vásárlásra, vagy eladásra is sor kerülhetett egy 5 dollár széles árfolyamsávban, ez a napokban néhány tízezer dollárra esett vissza az iparág legnagyobbjának legnagyobbjának számító Binance – BTCUSDT kereskedési páron.

A csökkenő likviditás miatt kisebb pénzmozgások is hevesebb elmozdulásokat válthatnak ki, ami ismét gyakorivá teheti a 2018-2019-es évekre jellemző Bart mintázatot.

A Simpson család szereplőjéről elnevezett formáció sokáig jellegzetes visszatérője volt a bitcoin piacoknak. Gyakorisága azután kezdett csökkenni, hogy az ezekben az években uralkodó Bitmex határidős tőzsde pozicióját más szereplők (Binance, FTX) kezdték átvenni és a náluk dolgozó market makerek által biztosított plusz likviditás elkezdte kisimítani ezeket a kilengéseket.

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img