USDC: az amerikai bankpánik szépen lassan felőrli a második legnagyobb stabilcoint

spot_img

Az Egyesült Államok történelmének 5 legnagyobb bankcsődjéből 3-ra az elmúlt 3 hónapban került sor.

A bedőlések sorozata tovább folytatódhat, legalábbis erre számít az amerikai pénzügyminiszter, aki legutóbb múlt hét csütörtökön figyelmeztetett erre.

Ha egy grafikonon ábrázoljuk, hogy a történtekre miként reagáltak a legnagyobb stabilcoinok, látványos eredményre jutunk.

A stabilcoin piac két legmeghatározóbb szereplője a Tether és az USDC. A Tetherről évek óta tudni lehet, hogy főleg offshore (USA-n kívüli) bankokkal dolgozik együtt, sokan emiatt kétségbe is vonják, hogy a cég valóban rendelkezik-e az általa kibocsátott stabilcoinok fedezetével.

Az USDC ezzel szemben a kezdetek óta hangsúlyozta, hogy az ő (főleg amerikai államkötvényekben tartott) letéteiket 8 biztonságos amerikai bank között osztották szét, bár hogy ezek melyek voltak, azokat nem hozták nyilvánosságra. Legalábbis egészen 2023. márciusáig, amikor kiderült, hogy az akkor éppen bedőlő Sillicon Valley Bank egyike volt ezeknek, és ez tárolja az USDC ellenértékének 8% százalékát, ami akkor nagyjából 3 milliárd dollárt jelentett.

Bár a 2022-es medve piacot mind a két stabilcoin megszenvedte, mert sok ügyfelük vont ki milliárdokat a kripto piacról, az USDC hónapokon át túlteljesítette a Tethert. Ez részben a Terra bedőlésének volt köszönhető, aminek hatására a pénz 2022 második negyedévében a biztonságosabbnak vélt USDC felé kezdett vándorolni. Bár később az USDC piaci részesedése is visszaesett, piaci részesedése 2022 végén és 2023 elején a Tetherrel együtt kezdett konszolidálódni, egészen az idei bankpánik kezdetéit.

Tether kapitalizáció alakulása, USDC kapitalizáció alakulása (milliárd dollár)

Az események szemmel is jól látható törést okoztak az USDC megítélésében, aminek piaci részesedése március eleje óta ~35%-kal esett vissza.

Az USDC korábban legbiztonságosabbnak tartott amerikai kitettségét (banki + államkötvény) hirtelen kockázati tényezőnek kezdték tekinteni a befektetők, miközben az országot messze elkerülő Tether ismét növekedni kezdett és közel került ahhoz, hogy új csúcsot állítson be a piaci részesedésében.

Úgy tűnik tehát, hogy a Tethernek még jó ideig nem kell attól tartania, hogy piacvezető helyét valaki megingassa. A harmadik helyen álló BUSD-t hamarosan teljesen kivezetik a forgalomból, a 4. DAI pedig sohasem tudott igazán közkedvelt lenni.

A legnagyobb stabilcoinok

A riválisok közül leginkább az 5. helyen tanyázó TrueUSD-re lesz érdemes odafigyelni, amit március végén a legnagyobb kriptotőzsde, a Binance is felkapott és ingyenes bitcoin kereskedést lehetővé tevő promóciókkal kezdett támogatni.

A bejelentés után a TUSD piaci kapitalizációja a kétszeresére növekedett

Binance: változtak az ingyenes BTC és BUSD kereskedés feltételei

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img