Másfél évre eltörölhetik az amerikai adósságplafont

spot_img

Megállapodás született az amerikai adósságplafon ügyében. A 31 000 milliárdos hitelkeret felső határát a héten várhatóan 2025 január 1-ig eltörlik, amivel a következő választási kampány végéig biztosított lehet az ország működése.

Az USA pénzügyminisztere már többször is figyelmeztetett arra, hogy ha nem egyeznek meg a politikai pártok, az Egyesült Államok június 1-én fizetésképtelenné válhat.

Az USA működését régóta csak egyre növekvő adóssággal lehet finanszírozni. A plafon emelésére már több mint 70 alkalommal került sor, amit általában heves politikai viták előznek meg. (Megszavazott adósságplafon: jelenleg 31.5 ezer milliárd dollár, ami szerdától korlátlanra módosulhat), tényleges adósság, szürke sávok: átmenetileg felfüggesztett adósságplafon)

A bejelentésre a kripto piacok vasárnap emelkedni kezdtek, a bitcoin árfolyama 26 800-ról 28 400 dollárig növekedett. Ezt az első hullámot még inkább a különböző okok miatt esésre spekuláló shortok lezárása és nem annyira az új vásárlók megjelenése fűtötte, akikre mindenképp szükség lenne a lendület fenntartásához.

A hagyományos európai és amerikai tőzsdék a hétfői munkaszüneti nap miatt csak kedden reagálhatnak majd az eseményre.

Az amerikai hitelkeretet emelését a tervek szerin szerdán szavazzák meg. A hét másik fontosabb és a kripto piacokra is kihatható gazdasági eseménye egy ameriikai munkanélküliségi statisztika (NFP) érkezése lehet, amire pénteken 14:30-kor fog sor kerülni.

A PrimeXBT hetente induló demó számlás versenyén kockázatok nélkül, pusztán egy email cím megadásával próbálhatod ki a kereskedést, és akár 500 dolláros tőkét is nyerhetsz. További részletek a bemutatónkban, és a PrimeXBT oldalán.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img