BNB: pengeélen táncol a Binance kriptopénze

spot_img

Az amerikai tőzsdefelügyelet a múlt héten eljárást indított a legnagyobb kripto tőzsde ellen. Bár az ügy főleg a Binance amerikai és elvileg független szárnyára koncentrál, több vádpont is kapcsolatba hozta velük a nemzetközi anyacéget, illetve a tőzsde alapítóját. A bizonytalanságok miatt gyengülni kezdett a Binance saját kriptopénze, a BNB is, amit végül csak néhány cent választott el egy nagyobb összeomlástól.

A BNB árfolyama az elmúlt napokban 220.40 dollárig esett vissza, 50 centre a sokak által figyelt 219.90 dolláros szinttől.

Hogy miért olyan fontos ez a 219-es zóna? Azért mert egy tavaly októberi hackertámadás elkövetője 900 000 lopott BNB-t helyezett letétbe a Venus Protocol-on, a Binance Chain legnagyobb decentralizált hitelező platformján.

A 200 millió dollárt érő letétért 150 millió dollár stabilcoint kapott cserébe, amit persze soha nem fizetett vissza. A hitel azóta is nyitott maradt a Venus-on, ami 219.90 dolláros árfolyamon kénytelen lesz elkezdeni likvidálni a pozíciót, vagyis el kell adnia 150 millió dollárnyi BNB-t, hogy visszafizethesse a hitelt a kölcsönt biztosító felhasználóknak.

A BNB éppen 50 centtel ez előtt a 150 milliós eladást kiváltó szint előtt kezdett el újra emelkedni. Talán véletlen alakult így, de sokan inkább úgy vélik, hogy jelentős erőforrások kerültek mozgósításra azért, hogy az árfolyamot efelett a szint felett tartsák. 150 millió dollárnyi BNB hirtelen értékesítése jelentős visszaesést okozhat a coin árfolyamában, ami a jelenlegi helyzetben érzékenyen érinthetné a tőzsdét.

Vannak akik szerint nem véletlen az sem, hogy éppen most került bejelentésre a következő Launchpool, ami egyfajta természetes keresletet generál a BNB iránt és segít a mélypontról való elrugaszkodásban. (A felhasználók BNB tartással részesedhetnek egy új kriptopénz indulása során kiosztott coinokból.)

Kérdés, hogy mindez elegendő lesz-e egy nagyobb krach kivédéséhez? A Binance Chain zavartalan működéséért felelős BNB Chain csoport (lényegében a Binance) 30, majd később még 30 millió dollárt helyezett letétbe egy tárcában, amit ígéretük szerint arra fognak felhasználni, hogy az esetleg bekövetkező eladás negatív erejét tompítani tudják.

A 219.90-es szint ugyanakkor továbbra is vörös posztó lehet a nagyobb tétekben játszó kereskedőknek, akik tudják, hogy nem csak a legnagyobb tőzsdét szorongathatják meg azzal, ha taszítanak egyet a Binance kriptopénzén, de akár egy az egész piacra kiható pánikot is kiválthatnak. Sokakban még élénken él az FTT tavaly noveberi haláltusája, amire nem lenne nehéz újból rájátszani.

A legnagyobb tőzsde ugyanakkor veszélyes célpont is lehet, sokféle módon nehezítheti, vagy akár nagy veszteségeket is okozhat azoknak, akik kifejezetten az összeomlására játszanak és shortolni próbálják.

A BNB jelenleg éppen egy szimbolikus határ, a 2023-as nyitó árfolyam közelében mozog, 28 dollárral a 150 milliós likvidálási szint felett.

A nagy képet tekintve viszont érdekesség, hogy a BNB eddig sokkal jobban viselte az elmúlt 1 év gyűrődéseit a BTC-nél. Míg a bitcoin az FTX tavaly év végi összeomlásakor új mélypontra süllyedt, a BNB soha nem került a 2022 júniusában beállított alj alá.

BNB vs. BTC 2022 júniusa óta

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img