BlackRock: bitcoin befektetési termék indításához kért engedélyt a világ legnagyobb vagyonkezelője

spot_img

A BlackRock az éjszakai órákban kérelmet nyújtott be az amerikai hatóságokhoz, hogy engedélyt kapjon egy saját Bitcoin befektetési termék indítására. A BlackRock a világ legnagyobb vagyonkezelő cége, ami 2022-es adatok szerint 8600 milliárd dollár értékű befektetést kezel.

A kérelmet a BlackRock tulajdonában lévő iShares adta be, ami több mint 1300 ETF forgalmazását felügyeli

A BlackRock hivatalosan egy “Bitcoin Trust”, de lényegében egy más árutőzsdei termékekkel azonos struktúrájú spot Bitcoin ETF forgalmazására szeretne engedélyt kapni. Ha jóváhagyják, akkor a cég igazi bitcoinokat vásárolna és helyezne letétbe az ügyfelei számára, csökkentve ezzel a szabad piacokon elérhető BTC mennyiséget. Ez nagy előrelépést jelentene a 2021-ben engedélyezett első Bitcoin ETF-ekhez képest, amik csak határidős szerződések formájában működnek, vagyis lekövetik a bitcoin árfolyamát, de valós bitcoin kitettséggel már nem rendelkeznek.

Egy átlagos befektető a spot ETF-et előnyösebbnek tarthatja az igazi bitcoinok birtoklásával szemben, mert hagyományos tőzsdei termékként sokkal egyszerűbb lehet azt egy már régóta működő, számára megbízhatónak tartott platformon (pl.: a Nasdaq-on) megvásárolnia és minden más kockázatot (pl.: a bitcoin tárolásának technikai nehézségeit) a BlackRockra és annak partnereire bíznia, akik jogi felelősséget vállalnak a biztonságos megőrzésért.

A kripto tőzsdék vitatott megítélése, valamint a kriptók biztonságos kezelésével kapcsolatos kihívások és bizonytalanságok sokakat eltántorítottak attól, hogy bitcoinba fektessenek, amire megoldást nyújthat a spot ETF bevezetése. A BlackRock emellett egy olyan nevet is jelent, amire a pénzügyi világ titánjai, a biztosítási cégek és nyugdíjalapok is hajlandóak lehetnek rábízni az általuk kezelt pénzeket, ami jelentős mennyiségű új tőke beáramlásához vezethet.

A BlackRock engedélyét az amerikai tőzsdefelügyeletnek kell jóváhagynia, ami korábban minden hasonló spot ETF kérelmet visszautasított. Ami most fontos különbséget jelenthet, hogy a BlackRock olyan kapcsolati hálóval és a legmagasabb szintekig nyúló befolyással rendelkezik, hogy ha valakinek, akkor nekik lehet a legnagyobb esélyük a sikeres elbírálásra.

Egy ETF engedélyezése átlagosan 4-6 hónapig tart, de a korábbi Bitcoin ETF kérelmeknél a felügyelet többször is kihasználta a törvényileg maximálisan megengedett 240 napos gondolkodási időt, mielőtt visszautasította volna őket. Ha ezúttal is így tesznek, 2024 februárjában mondhatják ki a végső döntést.

A BlackRock érdekes pillanatot választott a kérelem benyújtására, a tőzsdefelügyelet ugyanis épp a múlt héten indított eljárást az amerikai kripto iparág több neves szereplője, köztük a Coinbase ellen. A BlackRock a Coinbase letétkezelő szolgáltatását (Coinbase Custody) szeretné használni az ETF által megvásárolt bitcoinok tárolására, vagyis bízik abban, hogy a tőzsde hosszú távon is fennmaradhat.

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

Nyereményjáték: 1 bitcoint szerezhet, aki megnyom egy gombot

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img