Szlovákia csökkentette a kriptókat terhelő adókat, az Egyesült Királyság legalizálta az ágazatot

spot_img

A parlament után tegnap az angol király is aláírta azt a törvényt, aminek értelmében a kriptovaluták jogilag szabályozott pénzpiaci területté váltak az Egyesült Királyságban.

A szigetország felügyelő szervei hamarosan konkrét iránymutatást fognak kiadni, ami egyértelműsíti a kriptovaluták és a stabilcoinok forgalmazásának, felhasználásának és elfogadásának feltételeit. Andrew Griffith, az ország pénzügyminisztere a törvény kidolgozása során azt mondta, hogy hazáját a világ egyik kripto központjává szeretné tenni:

“Tudjuk, hogy még sok a tisztázatlan kérdés a kriptovalutákkal kapcsolatban, de bolondok lennénk, ha nem próbálnánk kihasználni a bennük rejlő lehetőséget.”

Ugyancsak tegnap a szomszédos Szlovákiában is döntés született egy kriptókat érintő kérdésről. Az ország parlamentje 112-2 arányban fogadta el azt a javaslatcsomagot, aminek részeként jelentősen csökkentették a kriptovalutákat terhelő adók mértékét.

Az eddig egészségügyi hozzájárulással is sújtott, 33-39 százalékos sávban mozgó adó helyett a jövőben csak 7 százalékot kell megfizetni annak, aki a vásárlás után legalább egy éven át tartja a kriptopénzét.

A csomag ugyancsak csökkentett a fizetésre használt kriptovaluták adóterhein. A nem hagyományos pénzre (pl.: euróra) váltott, hanem közvetlenül vásárlásra fordított kriptopénzek felhasználása évi 2400 euróig teljesen adómentessé vált.

Az új szlovák adótörvény 2024. január 1-től fog életbe lépni. Az abban megszavazott 7%-os közteher kedvezőbb és kevesebb mint a fele annak, mint amit hazánkban kell megfizetni. A magyar parlament 2021 nyarán 30.5%-ról 15%-ra csökkentette a kriptopénzeket terhelő adók mértékét.

A parlament megszavazta a kriptovaluták kedvezőbb adózását is magába foglaló törvénycsomagot

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img