Arkham Intel (ARKM): egymás leleplezésére ösztönözne egy új kriptopénz

spot_img

Tegnap a Binance kereskedési platformján is elérhetővé vált az Arkham Intel kriptopénze, aminek érkezése nagy vitákat váltott ki a nemzetközi közösségben. A projekt egymás leleplezésére ösztönözné a piac szereplőit.

Az Arkham nem az első olyan blokklánc elemző cég, ami valamilyen formában a tárcák mögött álló emberek / szervezetek kilétének beazonosításával foglalkozik. A terület talán legismertebb képviselője a Chainalysis, ami már évek óta az amerikai hatóságok egyik szerződéses partnere és segítője a kriptókkal elkövetett, vagy azokkal finanszírozott bűncselekmények felderítésében. A cég emellett több nagy nagyobb iparági szereplővel is együtt dolgozik, amelyeknek különböző eszközöket biztosít az ügyfélazonosítással és pénzmosást gátló kapcsolatos törvények betartására.

Az Arkham működésében viszont már egy másik motiváló erő, a pénz játssza a főszerepet. Az Arkham oldalán lényegében vérdíjat lehet kitűzni egy adott tárca címre, vagyis pénzt lehet felajánlani azért, hogy valaki leleplezze annak tulajdonosát. Bár a szolgáltató bizonyos szabályokkal szeretné keretek közé szorítani ezt a tevékenységet, onnantól kezdve, hogy jutalmat lehet szerezni a doxolásért, könnyen feledésbe merülhetnek az etikus működésre vonatkozó irányelvek.

Az Arkham a nagyobb biztonság és átláthatóság jegyében hivatalosan csak a hackerek, kriptós csalások, vagy épp nagy befektetési alapok címeinek felderítését szorgalmazza és csak ezekhez köthető vérdíjak felajánlását teszi elérhetővé a platformján. Ugyanakkor a működési feltételekben meghagytak egy olyan kiskaput is, hogy bizonyos esetekben a felhasználókra bízzák, hogy egy tárca tulajdonosának kilétét “a közösség érdekében” szeretnék-e felderíteni. Erről az oldalon szavazás formájàban lehet majd nyilatkozni, a folyamat pedig sokak nemtetszését kiváltotta.

A kripto tőzsdék dolgozóinak például nagy kísértést jelenthet, hogy egy-egy nagyobb jutalom esetében vajon nem élnek-e vissza a rájuk bízott felelősséggel és nem hozzák-e nyilvánosságra a náluk már beazonosított ügyfelek kilétét. A blokklánc segítségével nem túl bonyolult felfedni, ha egy tárca egy nagyobb fiat kapuval (pl: Coinbase) kerül kapcsolatba, ahol már könnyűszerrel felfedhető annak igazi, ügyfélazonosított tulajdonosa.

Egyéb funkciói mellett az Arkham vizuálisan is megmutatja, hogy egy tárca milyen szolgáltatókkal került kapcsolatba

Egy ilyesfajta beazonosítás és az információk közzététele merőben más kategória, mint amikor mondjuk egy állami hatóság kér egy tőzsdét arra, hogy adjon ki bizonyos felhasználói adatokat. Ezek az információk általában nem kerülnek nyilvánosságra és megmaradnak a tőzsde, az ügyfél és a hatóság között. Az Arkham viszont éppen abból profitálna, hogy megosztja a leleplezések eredményeit, amelyek így biztonsági kockázatot is jelenthetnek az érintett kriptós számára.

Bár azt ők is kimondják, hogy nem a kishalak és hétköznapi emberek felderítését szeretnék ösztönözni, sokak szerint kérdés, hogy a jövőben vajon valamilyen személyes ügy, vagy akár anyagi tényezők hatására nem lesznek-e olyanok, akik megpróbálják az Arkham által nyújtott lehetőséget kijátszni és a beazonosítást valamilyen visszaélésre felhasználni.

Az Arkham igazgatója szerint elkerülhetetlen, hogy a következő években az egyre szigorodó törvényi szabályozások miatt az összes kripto használó kilétére fény derüljön, mert az ezt célzó jogszabályokat egymás után fogadják el a világ különböző régióiban, ezért ő maga nem lát kivetnivalót a platform működésében.

Az Arkham Intel működésével kapcsolatos visszásságok ellenére nagy figyelem kísérte a tegnapi rajtot, a tőzsdei listázás mellett ugyanis egy airdroppot is végrehajtottak. Az ingyenes osztogatásban jelentős mennyiségű tokent osztottak szét azok között, akik az elmúlt hetekben beléptek az Arkham oldalára.

Az ajándékból Discord csatornánk tagjai is részesülhettek, az airdropban való részvételhez ugyanis csak egy regisztrációra volt szükség, aminek a meghívó linkjét áprilisban osztottuk meg Airdrop fórumunk Arkham Intel nevű topikjában.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img