Ki csinálta a Bitcoint?

spot_img

A CIA? A SAMSUNG? Egy magyar fejlesztő? Sokakat régóta foglalkoztat, hogy vajon ki, vagy kik állnak a Bitcoin születése mögött, megnézzük, milyen eszközökkel lehet ennek utánajárni, sorra vesszük a lehetséges jelölteket, majd le is szűrjüket őket, csapjunk bele!

Ez az anyag a Kripto Akadémia Ki csinálta a Bitcoint? Utánajártunk a titokzatos Satoshi-nak című videójának szövege, ha olvasás helyett szeretnéd inkább megnézni az anyagot, görgess a végére!

Először vegyük át, amit biztosan tudunk!

A bitcoin.org domain nevet 2008 augusztus 18-án jegyezték be, majd ugyanezen év október 31-én egy kriptográfiával foglalkozó levelezési listára kiküldésre került egy link, ami a Bitcoin: A Peer-to-Peer electronic cash system címmel megjelent anyagra mutatott, a szerzőnél pedig a Satoshi Nakamoto név lett megjelölve.

Majd 2009 január harmadikán, mára már történelmi eseményként útjára indul a Bitcoin hálózat.

Ha a domain bejegyzésnél egyből az jutott eszedbe, hogy ez már kapasból egy nyom lehet a bitcoin létrehozóját illetően, akkor teljesen igazad van, de bárki jegyezte is be, gondoskodott arról, hogy ne derülhessen ki a személyazonossága, ugyanis az a anonymouspeach.org-on keresztül történt a domain regisztrálása, ők pedig szigorúan ragaszkodnak ahhoz, hogy semmilyen információt nem adnak ki az ügyfeleikről.

Bárki is volt Satoshi, egészen 2011-ig dolgozott a Bitcoin tökéletesítésén, majd hirtelen, de nem minden előzmény nélkül eltűnt, egy fórumon annyit írt, hogy most már mással szeretne foglalkozni. Az utolsó életjel, amit Satoshi maga után hagyott egészen 2011 április 23-án született, ekkor írt egy emailt Mike Hearn bitcoin fejlesztő-társának amiben kicsit részletesebben kifejtette, hogy távozik.

Néhány példát Satoshi emailejeire itt láthattok.

A teóriák, amiket kizárhatunk

Mielőtt továbbmennénk, először nézzük meg, hogy kik azok a feltételezett alkotók, akiket szinte biztosan kizárhatunk. Az elmúlt bő tíz évben rengeteg teória látott napvilágot annak kapcsán, hogy ki csinálta a bitcoint, de ezeken jobb hamar túlesni, mindjárt látni fogjátok, hogy miért.

A Satoshi Nakamoto név szótagjait össze lehet rakni a SAMSUNG, TOSHIBA, Nakamichi, Motorola brandnevekből. Ezek közül a Nakamichi talán kevésbé ismert itthon, ez egy japán elektronikai cég, főleg kazettás magnókkal robbantak be anno. Ezek a cégek gyilkos konkurencia harcot folytatnak egymással, és eleve nehéz lenne elképzelni, miért hoznának létre egy digitális, decentralizált pénzeszközt, hiszen a profiljuk gyökeresen más. Ez egy mém, nem is érdemes vele többet foglalkoznunk.

A következő jelölt nem más, mint maga a CIA, ám ebben az esetben egy buta szójátékon túl már legalább van némi kapcsolódás a Bitcoinhoz. Ugyanis az SHA256 néven ismert kriptográfiai algoritmus, amit a Bitcoin is használ valóban egy hárombetűs amerikai titkos szervezet dolgozta ki, csak éppen nem a CIA, hanem az NSA, a national security agency.

Ez a teória, vagy inkább újabb mém pedig azért nem áll meg a lábán, mert az informatikában, és úgy általában a világ minden egyes területén mindenki merít mások munkájából. Arról nem is beszélve, hogy a bitcoin bizonyos mértékig már most konkurál az amerikai dollárral, nem tűnik túl életszerűnek, hogy az amerikaiak saját maguknak állítsanak konkurenst.

De most már félretehetjük az internet népének agyszüleményeit, és rátérhetünk arra, ami igazán fontos!

Kutatási metodika

Először tisztáznunk kell, hogy milyen eszközök álltak azok rendelkezésére, akik az elmúlt évek során megpróbálták kisakkozni, hogy ki lehetett Satoshi.

De itt meg kell állnunk egy pillanatra, és fel kell tennünk a kérdést, hogy vajon egyetlen egy embert keresünk, vagy egy csoportot. Erre a kérdésre egészen biztosan az a válasz, hogy egy csoportról van szó, ahogy az is biztos, hogy volt egy központi karakter, Satoshi, és körülötte legalább 3-4, hasonlóan felkészült szakember, akik kisebb-nagyobb rész feladatokat láttak el a Bitcoin fejlesztése során.

Azokról, akik együtt dolgoztak Satoshival a Bitcoin fejlesztésén sokat tudunk, magáról Satoshiról viszont szinte semmit.

A Satoshi Nakamoto név kapcsán beszéltünk egy szakértővel, aki magas szinten beszéli és ismeri a japán nyelvet és kultúrát, megtudtuk, hogy a Nakamoto név bár nincs benne a top 100 vezetéknévben japánban, de elmondása szerint a top 200-ban simán benne lehet. Véleménye szerint a Satoshi Nakamoto név japánban kábé olyan, mint Magyarországon a Györfi András, nincs benne semmi különös.

Nagy kérdés, hogy ezt a nevet teljesen véletlenszerűen, vagy a japán kultúra iránti érdeklődése miatt válsztotta.

Fontosak a nyelvészeti eszközök: Satoshi sok bejegyzést hagyott hátra különböző fórumokon, a Bitcoin White Paper-ről nem is beszélve. Ezek elemzése alapján nyelvészek arra jutottak, hogy nagyon magas szinten ismeri a szerző az angol nyelvet, ráadásul a british english-t, ahogy véleményük szerint az is nagyon valószínű, hogy egy akadémiai kötődésű emberről van szó, aki az egyetemi, kutatói közegben volt járatos. Ráadásul a british englishre jellemző szófordulatokat használt. De azt is hozzá kell tennünk, hogy a nyelvészet inkább csak benyomásokról tud beszámolni, komoly bizonyító ereje önmagában ennek nincs.

Satoshi bejegyzéseit és a White Papert olvasva sokan a személyiségére utaló jeleket is felfedezni vélnek, ennek kapcsán beszéltünk egy mára már leszerelt magyar nyomozóval, szerinte az ilyen típusú írásoknak is lehet némi haszna, azonban sokkal kevesebb, mint a kézírásnak.

A Satoshi kilétét kutató újságírók sokat foglalkoztak egy tök logikus, és kézenfekvő információforrással is, ez nem más, mint az általa megjelentetett posztok időpontja, hiszen ebből legalább durván be lehet lőni, hogy a világ melyik részén élt. Bő 500 bitcointalk fórumbejegyzésből és egyéb nyomokból van aki azt mondja, Satoshi tutira Angliában, azon belül is Londonban élt, ez szépen összecseng a british english-el, amit “beszélt”.

Mások szerint azért ez nem ilyen egyszerű, hiszen az emailjeihez a már említett AnonymousSpeach.com-ot használta. Márpedig ha egy webes email szolgáltatóval dolgozunk, akkor nem a gépünk, hanem a szerver idő beállításait fogja alapul venni, az emailjeinkben is ez szerepel majd. Ha Satoshi emailjeit vesszük alapul, akkor viszont azt kell mondanunk, hogy nem Angliában, hanem a távol-keleten élt, de ezt mégsem mondhatjuk, hiszen tudjuk: nem a gépéről származik a feladási idő meghatározása.

A jelöltek

De most ugorjunk bele a szóba jöhető jelöltekbe, legalábbis azokba, akikről tudunk:

Dorian Nakamoto

A fizikusként végzett Dorian Nakamoto-t 2014-ben kereste meg a Newsweek, ekkor kezdett láthatóvá válni a bitcoin, ekkora keltette fel a média figyelmét először a rejtélyes alapító. Amikor a Newsweek újságírója elkezdte a Bitcoinról kérdezgeti Dorian-t, az egyik kérdést félreértette, és a “nem foglalkozom már azzal” választ adta, az újságíró hölgynek több se kellett, ezt a választ gondolkodás nélkül leírta, már meg is találta a Bitcoin rejtélyes alapítóját.

A “felfedezést” csak tovább erősítette, hogy Dorian több, titkosított projekten is dolgozott, többek között az amerikai hadseregnek, és több különböző cégnek, köztük a Citi groupnak is. Mivel egy banknak is dolgozott, teljesen egyértelművé vált a kapcsolódása a pénzvilághoz, minden kétséget kizáróan ő Satoshi Nakamoto.

Csakhogy Dorian nem sokkal később hevesen tagadta,hogy bármi köze lenne a Bitcoinhoz, a médiafigyelem pedig olyannyira megviselte, hogy jószándékű bitcoin közösség tagjai még gyűjtést is szerveztek számára, főleg azért, mert a Newsweek tapintatlan újságírói még a házáról készült fotókat is közzétették. Dorian Nakamoto nem azonos Satoshi Nakamoto-val, ebben azóta szinte teljesen biztosak lehetünk.

Nick Szabo

A következő jelöltre mi, magyarok igazán büszkék lehetünk, hiszen az 56-os menekültek gyermekeként született Nick Szabo valóban elévülhetetlen érdemekkel rendelkezik ami a blokklánc technológia fejelsztését illeti.

Olyannyira, hogy maga Satoshi is merített a munkájából, ő azonban nem dolgozott a Bitcoin fejlesztésén. Dolgozott azonban a Bitcoin egyik elődjén, a Bit Gold rendszerén, ez egy, a Bitcoinhoz hasonló koncepció volt, ami azonban nem kapott szárnyra.

Ráadásul Szabo már 1996 lerakta az okosszerződések alapjait, ezzel is nagyban hozzájárulva a Bitcoin későbbi születéséhez, de sokan állítják, az okosszerződések koncepciója nem Szabotól származik, már korábban megszületett. Szabo is következetesen tagadja, hogy ő lenne Satoshi, de ebben az esetben túl kevés eszköz van a kezünkben, ami alapján egyértelműen kizárhatnánk.

Az biztos, hogy nincs nyoma annak, hogy kapcsolatban állt volna Satoshival, persze ez lehet azért is, mert ő volt Satoshi, de annyira határozottan, és olyan sokszor állította, nincs semmi köze a Bitcoinhoz, hogy hitelt kell adnunk a szavainak.

Wei Dai

Ő az első jelölt a listánkon, aki már bizonyíthatóan kapcsolatban állt Satoshival, több levélváltásuk is volt. Dai különösen izgalmas jelölt, hiszen hozzá is kötődik egy bitcoin előd, ez a b-money, aminek 1998-ben dolgozta ki a koncepcióját, “anonim, elosztott pénzrendszer címmel”.

Dai azonban később azt mondta, tudomása szerint Satoshi nem is olvasta a munkáját, így kétséges, hogy lehetett-e bármilyen hatása a Bitcoin születésére. Mindenesetre a b-money-t Dai úgy jellemezte, mint a pénz, amit lehetetlen szabályozni, beszélt a proof of work mechanizmusról is. Az biztos, hogy miután Satoshi kiküldte a már említett levelezési listára a Bitcoin tervét, Wei Dai, és a listánk következő tagja voltak az elsők, akik kapcsolatba léptek vele.

Adam Back

Ahogy mondtam, neki is felkeltette az érdeklődését Satoshi levele, mivel abszolút releváns tapasztalatai és korábbi munkái voltak, felvette vele a kapcsolatot. Back kriptográfiai szakember, ő alkotta meg még 1997-ben a Hashcash rendszerét, egy denial of service támadások elleni eszközt, később ez jelentette a bitcoin bányászat alapját. A Blockstream vezetőjeként Back azóta is része a kripto-iparnak. Következetesen és határozottan tagadja, hogy ő lenne Satoshi, és azt is hozzátette, hogy senki sem tudja, ki volt a titokzatos alkotó.

Laszlo Hanyecz

A következő jelölt egy kicsit kilóg a listánkról, hiszen az ő esetében nem voltak komoly feltételezések, amik azt mondták volna, ő csinálta a Bitcoint, részben azért, mert ahhoz talán túl fiatal, részben azért, mert az biztos, hogy részt vett a fejlesztésben, de kisebb feladatok ellátásában. Laszlo Hanyecz, vagyis a “bitcoin pizzás ember” Satoshi mellett talán az egyik legismertebb alakja a kripto közösségnek, ő volt az, aki egy fórumon 10 000 bitcoint ígért bárkinek, aki rendel neki és a gyerekeinek két pizzát.

De a mai témánk szempontjából sokkal érdekesebb, hogy Hanyecz is biztosan dolgozott Satoshival, méghozzá 2010 során, nagyjából egy évig. Bugjavításokon dolgozott, tőle tudjuk azt is, hogy Satoshi windows környezetben dolgozott, ezt azért tudjuk, mert ezért kérte meg, hogy oldja meg, hogy a Bitcoin mac-en is futtatható legyen. És persze azt is hozzá kell tennünk, hogy listánk ezen szereplője is bőven felfér a magyar büszkeség tablójára, hiszen ha a Laszlo Hanyecz név nem magyar, akkor megeszem a kalapom.

Hal Finney

A következő jelöltről viszont már sokan gondolták, hogy ő áll a Bitcoin mögött, és ez igaz is, viszont nem Satoshit, hanem Satoshi egyik közeli munkatársát tisztelhetjük benne. Finney szintén kriptográfiai szakember volt, a második ember Satoshi után, aki bitcoint bányászott, nagyjából a nyolcvanadik blokk körül járhatott, amikor ki is posztolta a Twiterre, hogy mit csinál éppen.

Finney-nek óriási szerepe volt a Bitcoin születésében, hiszen még 2004-ben ő is létrehozott egy proof-of-work alapú rendszert, a legeslegelső bitcoin tranzakció pedig Satoshitól indult és Finney-hez érkezett.

Finney mac felhasználó volt, ez is azt bizonyítja, hogy nem ő volt Satoshi, hiszen Satoshiról Hanyecz történetén keresztül már biztosan tudjuk, Windows-al dolgozott. De ami ennél fontosabb az az, hogy Satoshi a hozzáértő elemzők szerint nagyon jól használt a C++ programozási nyelvet, ebben viszont Finney nem volt járatos, ő a C nyelvet ismerte, és bár a kettő összefügg, az eltérések mégis kellően nagyok, hogy Finney-t kizárhassuk. Finney szerepe mindemellett óriási volt a Bitcoin létrehozásában, hiszen az ő feladata a biztonsági hibák felfedezése volt.

Hal Finney-nek sok vitája is volt Satoshival, például Satoahival ellentétben úgy gondolta, hogy a bányászoknak nem kellene versengeniük egymással, hanem egyfajta szociális hozzájárulásként kellene részt venniük a munkában. De emellett nagyon büszke volt a munkájára, ahogy arra is, hogy 10 bitcoint kapott a barátjától, Satoshi Nakamoto-tól. Finney-t a környezete talpig becsületes, szeretetteljes embernek ismerte, akire mindenki számíthatott.

A sors fintora, hogy közvetlen környezetében és a bitcoin közösségben egyaránt mindenki által közkedvelt Finney élete utolsó éveiben ALS-ben, vagyis Amiotrófiás Letarálszklerózisban szenvedett, ez egy idegrendszeri betegség, melynek lényege, hogy az akaratlagos izommozgásért felelős sejtek lassan elsorvadnak, ezáltal a beteg egyeteln egy izmot sem lesz képes megmozdítani a testében.

Craig Wright

Craig Wright ausztrál informatikus és üzletember, egyben a kripto világ legzűrösebb alakja. Ő listánk első, egyben utolsó tagja, aki a többiekkel szemben nemhogy tagadná, hogy ő lenne Satoshi, hanem egyenesen azt állítja, a világ neki köszönheti a bitcoint.

Abban biztosak lehetünk, hogy Wright ott volt valahol a környéken a bitcoin születésekor, azonban azon állítását, miszerint ő maga lenne Satoshi Nakamoto már erős fenntartásokkal kell kezelnünk. Mielőtt azonban bővebben kitérnénk Wright karakterére, meg kell ismernünk a végkifejlet másik kulcsfiguráját is, és másról is kell még beszélnünk.

Dave Kleiman

Dave Kleiman az egyik legérdekesebb, és talán a legfontosabb szereplő a Satoshi jelöltek listáján. Az igazságügyi és biztonsági IT szakember egykor az amerikai hadsereg kötelékében szolgált, olyannyira szorgalmas és sikeres volt a munkájában, hogy 1988-ban még az év katonájának is megválasztották, ami a világ vezető hadseregében valószínűleg nem kis teljesítmény.

Leszerelése után pedig rendőrként dolgozott szülővárosában, a floridai Palm Beach-en. Később többedmagával saját céget alapítótott, tanácsadással, IT biztonsággal és igazságügyi informatikával foglalkozott.

Finney-hez hasonlóan Kleiman élete is tragikus véget ért, először 1995-ben egy motorbalesetben deréktől lefelé lebénult, majd 2013 áprilisában, a balesettel összefüggő bakteriális fertőzés következtében meghalt, mindössze 46 éves korában.

2013 áprilisában halt meg, egy bakteriális fertőzés következtében, ami az egykori motorbalesetéből eredt.

A koncentrikus körök

Ahhoz, hogy leszűrjük a jelölteket a legkevésbé valószínűbbektől a már jóval valószínűbbekig, képzeljük el, hogy koncentrikus körökből alkotott sávokba helyezzük el őket.

A legkülső sávban azok vannak, akik kapcsán semmiféle nyom nem áll rendelkezésre, egyszerűen a média, és az internet népe dobta be ezeket a neveket. Ide tartozik Shinichi Mochizuki japán matematikus, Elon Musk, Ross Ulbricht, a selyemút dark web piactér alapítója, milliárdos hedge fund menedzserek, és egyebek. De ahogy azzal hogy a SAMSUNG áll a háttérben, úgy ezekkel a nevekkel sem érdemes foglalkozni.

Menjünk inkább eggyel beljebb! A következő sávban már olyanok szerepelnek, akik kriptográfiával foglalkoztak, vagy részt vettek korábban a bitcoinhoz hasonló projektekben, ide kerül Adam Back, Wei Dai, Laszlo Hanyecz és még néhány név.

A legbelső körben pedig a legvalószínűbb jelöltek állnak, azok, akikről emailekből vagy más forrásból biztosan tudjuk, vagy legalábbis sejtjük, hogy részt vettek a Bitcoin fejlesztésében és közvetlen kapcsolatban álltak Satoshival, vagy akikről legalább azt tudjuk, hogy ott voltak az indulás környékén ők: Dave Kleiman, Craig Wright és Hal Finney.

Nem ők az egyedüliek, akiknek kapcsolata volt Satoshival, azonban ők hárman fontos szereplők voltak. Hal Finney és Dave Kleiman már meghaltak, amíg éltek, határozottan azt állították, nem ők állnak a Satoshi álnév mögött. Craig Wright még életben van, ő pedig határozottan az állítja, ő Satoshi, a fejlesztésben pedig ketten, ő és Kleiman vettek részt.

Craig Wright-ról azonban kiderült, hogy teljesen megbízhatatlan. Indult ugyanis egy per Ira Kleiman, Dave Kleiman testvére és Craig Wright között, a per tárgya egy 550 000 és 1,1 millió BTC közötti készelt volt, amit Ira szerint Wright kicsalt a családtól Dave halála után.

A per során Craig Wright emailekkel próbálta bizonyítani, hogy ő Satoshi, ezekben arról írt Kleiman-nak még 2008 március 12-én, tehát a bitcoin indulása előtt, hogy a segítségére van szüksége egy új, digitális pénz kapcsán. Egy másik emailt is megmutatott a bíróságnak, ez 2011 szeptember 9. keltezésű, ebben arról ír csalódott hangon, hogy nem tudja tovább csinálni a Satoshi színjátékot, mert már nem hallgatnak rá, illetve Satoshi sokkal híresebb lett, mint ő valaha lehetne. Ezekről az emailekről azonban azóta bebizonyosodott, hogy hamisítottak, valójában sosem léteztek. Wright személyiségéről csak annyit, hogy 2004-ben 28 nap börtönre ítélték egy cégek közötti vitás ügyben, amit végül 250 nap közmunkára módosított az Új dél Wales-i bíróság.

A pert végül Wright nyerte meg, de a bíró döntése nem volt teljesen egyértelmű, ugyanis Ira Kleiman-nak is megítélt 100 millió dollárnyi kártérítési összeget, bár persze ez lényegesen kevesebb, mint amit kért, az akár 1,1 millió bitcoin felét.

Egy olyan bitcoin készletről van szó, ami a keletkezése óta még egyszer sem mozdult meg, pontosan ezért kérték a per előtt, és azóta is sokan Wright-tól, hogy bizonyítsa be, valóban ő Satoshi azáltal, hogy legalább egy kis részét megmozdítja a bitcoinoknak, ennek a kérésnek azonban minden a mai nem tudott, vagy nem akart eleget tenni.

Azt is hozzá kell tennünk, hogy mind Dorian Nakamoto, mind Craig Wright kapcsán érkezett egy levelezési listára, illetve a médiának egy email, amiben az szerepelt, hogy nem Dorian Nakamoto vagyok, és az, hogy nem Craig Wright vagyok. Mindkét esetben kissé gyanús volt a megnyilvánulás, de kétségtelenül olyan email címekről érkezett, amiket Satoshi is használt a bitcoin születésének idejében, persze ezeket hamisítani sem feltétlenül lehetetlen.

Az emaileknek amúgy nagy jelentősége van, hiszen -ha hitelesek-, ezekkel bizonyíthatjuk, hogy kivel állt kapcsolatban Satoshi, és kivel nem. Vannak emailek, amiket Laszlo Hanyecznek küldött, olyanokat is találhatunk, amikben Hal Finney-vel, vagy éppen Dai Wei-el értekezett.

Érdekes módon azonban olyan levelet mi legalábbis nem találtunk, amiben Satoshi Dave Kleiman-al beszél, olyat sem, amivel Craig Wright-al. Ezek alapján akár még azt is feltételezhetnénk, hogy vagy az egyik, vagy a másik volt Satoshi, de Craig Wright-ról tudjuk, hogy teljesen megbízhatatlan.

Miért dönthetett úgy Satoshi, hogy elbújik a nyilvánosság elől?

Erre a kérdésre valószínűleg az a válasz, hogy Satoshi azt szerette volna, ha a bitcoin nem köthető egyetlen emberhez, pontosabban azt, hogy ne köthessük senkihez. Nem véletlen a régi mondás ezen a területen: We are all Satoshi.

Miért fontos, hogy ki volt Satoshi?

Ez egy jogos kérdés, tulajdonképpen csak az emberi kíváncsiság hajt minket, amikor meg akarjuk tudni, ki lehetett Satoshi. De az kétségtelen, hogy semmit sem változtat az illető érdemein a pontos kiléte, sok szempontból tulajdonképpen tök mindegy, hogy kiről van szó.

Van jogunk megtudni, hogy ki volt Satoshi?

Én újságíróként azt gondolom, hogy jogunk van a múlt eseményei után kutatni akkor, ha olyanokról van szó, akik már nem élnek, viszont ha még életben vannak, akkor viszont kötelességünk tiszteletben tartani az anonimitás iránti törekvéseiket. Satoshi esetében nehéz helyzetben vagyunk, hiszen mivel még nem tudjuk biztosan, kiről van szó, ezért azt sem tudhatjuk, hogy életben van-e még.

Zárszó

John McAfee sokáig állította, hogy tudja ki volt Satoshi, de nem árulja el, most pedig már ha akarná, akkor sem beszélhetne erről, hiszen 2021 június 21-én megölte magát egy spanyolországi börtönben.

A Bitcoin története zavaros, homályos, több haláleset is kapcsolódik hozzá. Persze az elfogulatlan, objektív újságírás jegyében azt is hozzá kell tennünk, hogy a betegségek, baletset, sőt, tragikus módon még az öngyilkosság is az élet része, önmagában az, hogy több ilyen és ezekhez hasonló eset van a Bitcoin története körül még nem feltétlenül jelenti azt, hogy lenne valami gyanús, vagy nehezen magyarázható a háttérben.

Az biztos, hogy a Bitcoin koncepciója Satoshi előtt több kriptográfiai szakembernek is elkezdett kirajzolódni a fejében, többen, egymástól függetlenül el is kezdtek kidolgozni egy nagyon hasonló rendszert. Ahogy számos más területen, úgy a bitcoin születése kapcsán is kimondhatjuk, Satoshi sokat merített mások munkájából, többen is voltak, akik már nagyon közel jártak, de Satoshinak kellett összefogni az elődei munkáját és megtenni az utolsó lépéseket. Ez cseppet sem von le Satoshi érdemeiből, sőt! Gondoljatok bele, egy csapat bőven átlagon felüli intellektussal rendelkező ember munkáját kellett feldolgoznia, majd tovább is lépnie, a legtöbbünk számára ez egy felfoghatatlan teljesítmény.

Kriptográfiai szakemberek beszámolói alapján valószínűnek tűnik, hogy Satoshi nem volt mélyen jártás a kriptográfiában, legalábbis nem követte az akkori újdonságokat, viszont zseniális programozó volt. Ugyanakkor a programozók, akik foglalkoztak a bitcoin eredetével azt mondják, hogy a programozási stílusa, és néhány kisebb-nagyobb jel alapján arra következtetnek, hogy bárki is csinálta a Bitcoint, az illető nem iskolai környezetben, hanem talán inkább autodidakta módon tanult programozni. Érdekes az is, hogy Hanyecz szerint nem az ezekbe a körökbe gyakori Linux, hanem Windows környezetben dolgozott Satoshi. Egy további nyom a japán kultúrához való vonzódás, persze ennek kapcsán szinte csak a választott név áll rendelkezésünkre.

Tehát olyasvalakit keresünk, aki -bármit is jelentsen ez- de bőven kimerítette a zseni kategóriát, megtanult programozni nagyon magas szinten, értette a kriptográfiát, ösztönösen átlátta a közgazdaságtant, és érdeklődött japán iránt, és talán azt is kijelenhetjük, hogy tenni akart a világért. Amikor Kleiman járőrtársa megkérdezte, hogy miért vagy rendőr, amikor sokkal többet kereshetnél a tehetségeddel, annyit válaszolta, hogy mindig is rendőr akart lenni. Bár mi nem értünk a pszichológiához, de azért ha valaki rendőr akar lenni, akkor csak teljesül a közösségi iránti segítő szándék a személyiségében, márpedig ez a Bitcoin szellemiségéből is abszolút kirajzolódik.

Nincs azonban elég bizonyítékunk, hogy egyértelműen kijelenthessük, David Kleiman volt Satoshi, ráadásul ellene szól a london teória is, ő ugyanis Flordiában élt, bár azért átolvasva az anyagot, ami az időzónák alapján Londonba tette Satoshi tartózkodási helyét, nekem nem volt maradéktalanul meggyőző.

De van még egy fontos gondolat, ami szerintem megintcsak Kleimanra utal, ez pedig az, hogy kriptográfia, igazaságügyi adatbiztonsági szakértelem ide vagy oda, azért a mai világban talán nem olyan könnyű elbújni, ha az emberre akkora figyelem irányul, mint Satoshira.

Hacsak nem szól közbe egy tragédia, vagyis a halál, ugyanis aki már nincs köztünk, azt hiába keressük, itt már biztosan nem fogjuk megtalálni. Kleiman-ról pedig biztosan tudjuk, hogy 2013-ban meghalt.

De tényleg nem akarom túltolni a Kleiman teóriát, azért sem, mert a családja és Wright közötti perben a Wright által felkért orvos-szakértőknek abban talán igazuk volt, hogy élete utolsó éveiben Dave már olyan egészségügyi állapotban volt a tolószéknek köszönhető állandó ülés miatt, ami nem biztos, hogy lehetővé tette volna, hogy megvalósítson egy ekkora projektet, mint a Bitcoin, sokszor kellett újra és újra vissza járnia a kórházba. De azért azt is hozzá kell tennem, hogy az emberekre jellemző, hogy amikor már érzik a halál közeledtét, akkor vagy teljesen elhagyják magukat, vagy egy utolsó, hatalmas erőfeszítéssel megvalósítanak valamit, amivel nyomot hagyhatnak maguk után a világban.

Jelen tudásunkkal talán az tűnik a legvalószínűbbnek, hogy három karakternek volt nagy szerepe a Bitcoin születése körül: Kleiman, Satoshi és Wright, vagy csak Wright és Kleiman, és kettejük közül valamelyik Satoshi, de Wright-ról tudjuk, hogy megbízhatatlanok az állításai, így marad az, hogy vagy Kleiman volt Satoshi, vagy valaki más, akiről továbbra sem tudunk szinte semmit.

Lehet, hogy sosem fogjuk biztosan megtudni, hogy ki volt Satoshi, az biztos, hogy az újságíró közösségnek nem sikerült eddig túl sokat felmutatnia ezen a téren, hiszen nemhogy Satoshi nemzetisége, kora, legalább ország szintű lakhelye, de még a neme sem derült ki eddig.

De akár így, akár úgy, az is biztos, hogy az egyetlen ember, akinek megvoltak a skilljei, a tapasztalata és a motivációja is, hogy örökre elrejtse Satoshi Nakamoto kilétét a világ elől, az maga Satoshi Nakamoto volt.

Ja, és majd elfelejtettem: tudjátok kivel lakott egy utcában Hal Finney? Dorian Nakamoto-val.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img