Omán Vágási Feriként lép be a bitcoinba

spot_img

Az Arab-félszigeten elhelyezkedő Omán sokszínű ország, mely a Perzsa-öböl partjainál terül el. Homokdűnék, mesés sivatagok és lenyűgöző hegyvidékek egyaránt megtalálhatók itt.

Omán gazdag történelmi örökséggel rendelkezik, mely a kereskedelmi és tengerészeti hagyományokban is megmutatkozik. Az ország kulturális élete évszázados múltra tekint vissza, melyben az arab és a muzulmán hagyományok fontos szerepet játszanak. Az utóbbi évtizedekben végrehajtott fejlesztéseknek köszönhetően modern városok, luxus üdülőhelyek és korszerű infrastruktúra jött létre, ugyanakkor az omaniak igyekeznek megőrizni hagyományaikat és identitásukat is.

Úgy tűnik, a modern fejlesztések most eljutottak a Bitcoinhoz is, ugyanis az ománi Közszolgáltatás Szabályozási Hatóság elnöke nemrég bejelentette, hogy a kormány támogatja a magántulajdonban lévő bitcoinbányász létesítményeket, hiszen ezek összesen több mint 1,1 milliárd dollárnyi befektetést hoznak az országnak

“Ez a kezdeményezés összhangban van azzal a célunkkal, hogy diverzifikáljuk gazdaságunkat, integrálva a modern technológiákat, miközben fenntartjuk az etikus és fenntartható gyakorlatok iránti elkötelezettségünket”.

Némi “pálfordulást” fedezhetünk fel a mostani bejelentésben, hiszen 2019-ben még egy szigorú vizsgálatot kezdtek a kripto-iparral szemben Ománban, mostanra viszont úgy tűnik, az az eredmény született, hogy a bitcoin-bányászat megfelel az iszlám törvényeknek.

Ha egy kicsit mélyebbre nézünk az ománi gazdaságban, már sokkal egyértelműbb, hogy miért mutatnak hirtelen elfogadást, barátságosságot a kriptopénzek iránt. Az ománi diplomások 24%-a a kor szellemében informatikára specializálódik, de csak 5%-uk tud elhelyezkedni a szakmában.

Ráadásul Omán bevételeinek 70%-át még mindig az olaj teszi ki, mára már közhely, hogy az arab országok igyekeznek amennyire lehet távolodni az olajtól, és inkább megpróbálnak tudatosan felkészülni az olaj utáni időkre. Remek példa Dubai, nálunk a bevételeknek már csupán egyetlen százalékát adja az oldja, a figyelmüket a turizmusra, és egyéb szektorokra összpontosítják.

De hasonló úton jár az egyik legnagyobb olajhatalom, Szaúd-Arábia is, ők 2030-ra szeretnének egy nagyívű átállást elérni, a cél itt is a turizmus és a technológia.

Trendszerűnek tűnik tehát, hogy az olajországok fokozatosan, vagy akár ahogy Dubaj példája is mutatja, akár kifejezetten rapid átállással váltanak. Eltávolodnak a jó öreg olajtól, és új piacok felé néznek, ezek közül lehet az egyik fontos elem a technológia.

De vajon Omán példája egyedülálló, vagy vannak még olajországok, amik a tech szektoron belül a kripto iránt is érdeklődnek? Megnéztük a globális olajipar, mint egy nagy öreg szektor, és kripto, mint a világ egyik újdonságának kapcsolatát!

Az biztos, hogy az olajországok és a kripto kapcsolata nem újkeletű, a háború kitörésekor például még az is megtörtént, hogy az oroszok elgondolkodtak a bitcoin elfogadáson az olajukért. Persze ez azért egy extrém példa, ettől még messze vagyunk, nézzük meg inkább, hogy mik azok a példák, amik beleillenek a már említett trendszerűségbe!

Az biztos, hogy az olajipar már jó pár éve mutat érdeklődést a terület iránt, de nem csak a kriptopénzek, a bányászat, de maga a blokklánc technológia is elő-előkerül, olyannyira, hogy az ExxonMobil, a Chevron, és még jónéhány olajipari óriásvállalat blokklánc konzrciumot hozott létre, hogy körbejárják az eszköz potenciális alkalmazásának lehetőségeit.

A potenciális felhasználási területek között ott van az IoT, vagyis az Internet of Things, az olajipar különböző technológiát követhetnénk nyomon egy blokklánc-rendszer segítségével, de talán szerepe lehet a logisztikában is, hiszen a szállítmányozás is olyasmi, amiből bőven van az olajiparban.

De a szállítmányozáson túl érdekes lehet a blokklánc a készletezésben, dokumentálásban, számlázásban és egyebekben.

De túl az olajról való átálláson, miért érdeklődhetnek az olajországok a kripto iránt? Szép és jó, hogy elmozdulunk a fosszilis energiaforrásokról, de legyünk őszinték, ezek azért még valószínűleg hosszú évtizedekig velünk maradnak. Éppen ezért érdekes, hogy a kripto, azon belül is a bányászat hogyan segítheti az olajipar zöldülését. Egy izgalmas példa a fáklyagáz esete, az olajkitermelés egyik melléktermékeként különböző földgázok is felszabadulnak, ezeket hagyományosan egyszerűen kivezetik egy “kéménnyel” és meggyújtják, a folyamatosan szivárgó gáz folyamatosan ég. Ennek óriási hátulütője, hogy további üvegházhatású gázok kerülnek a légkörbe.

Erre nyújthat megoldást a bitcoin-bányászat, hiszen ha az egyszerű elégetés helyett a fályagázban rejlő kihasználatlan energiával turbinákat hajtanak meg, azokkal áramot termelnek, a megtermelt árammal pedig bitcoint bányásznak, akkor az nem csupán egy környezettudatosabb megoldás, de még kiegészítő bevételt is nyújthat az olajcégeknek.

Omán példája előremutató, hiszen egy ország tudatos elmozdulásának eszközéül szolgál ebben az esetbe a bitcoin-bányászat, viszont kevésbé pozitív példákat is láthatunk, Irán példája is ilyen. A különböző szankciókat pont bitcoin-bányászattal próbálják megkerülni, ebben találták meg a -részleges- kiutat az elszigeteltség okozta gazdasági problémákból.

Sokat beszéltünk már a kripto és az olajipar kapcsolatáról, de vajon van összefüggés az olaj- és a bitcoin ára között is? Egy átfogó kutatás szerint úgy tűnik, nagyon is van!

Úgy tűnik, a magas, vagy magasabb olajárak megnövelik a bitcoin előállításának árát, ezáltal csökkentik a megtérülését, ennek következtében pedig a volatilitását is. Az is kiderült, hogy azok a befektetők akik a befektetési döntéseik meghozatalakor az olaj árfolyamát is figyelembe veszik, rendszerint jobb eredményeket érnek el a bitcoin piacán mint azok, akik ezt nem teszik meg.

Az olaj még mindig egy nagyon fontos erőforrás a bitcoin bányászatban, ez adja az összefüggés alapját. Hiszen az “új” bitcoin a bányászokon keresztül kerül a piacra, így nagy jelentősége van annak, hogy milyen energiaárakkal kell dolgozniuk, milyen áron éri meg az eladás számukra. A bitcoin-bányászat egy hihetetlenül energiaigényes tevékenység, egyáltalán nem csoda tehát, hogy az olajnak is megjelenik a szerepe az egész kripto-iparban.

Sőt, egy másik kutatás kevésbé meglepő módon arra is rámutatott, hogy azok a tényezők, amik csökkentik a bitcoin-árfolyamot, mint például az alacsonyabb áram- és olajár, alacsonyabb bányászati nehézség, magasabb bányászati hatékonyság mind csökkentik a bitcoin árát, míg azok, amik nehezítik a bitcoin előállítást emelik.

De van még egy nagyon izgalmas, egyben kevésbé triviális összefüggés is az olaj és a bitcoin között. A magas olajár előbb vagy utóbb megjelenik a boltok polcain látható árakban is, ez pedig – ahogy azt mostanában is remekül tapasztalhatjuk – inflációhoz vezet. Egy magas inflációval járó környezetben csökken az emberek bizalmas a hagyományos befektetési eszközökben és úgy általában az államban, ennek megfelelően előszeretettel fordulnak olyan újszerű eszközökhöz, mint a bitcoin. Tehát a magas olajár jót tesz a bitcoinnak, hiszen növeli az előállítási költéségét ami növeli az árfolyamát, ráadásul a befektetői érdeklődés is nőni fog iránta.

Konkrét példákat is láthatunk az olaj körüli bizonytalanság, és a bitcoin áramelkedésére. Amikor az amerikai-iráni feszültség során az amerikaiak likvidáltak Irán egyik legfontosabb katonai vezetőjét Soleimanit, a bitcoin ára hirtelen felugrott 20 000 dollárra.

A bitcoin és az olaj kapcsolata szorosabb, mint hisszük, egy sikeres bitcoin-befektetőnek ezzel a tényezővel is tisztában kell lennie. Ráadásul egyre több olajország nyit az új technológiák felé, meglátjuk, mennyire erősödhet fel ez a trend a következő évek során. Az biztos, hogy Dubai, Szaúd-Arábia és számos egyéb olajhatalom már elkezdett elkanyarodni az olajipartól, hiszen tudják, a terület jelentősége csökkenni fog a következő évek során, lehet, hogy a bitcoin is kaphat majd valamennyit a “felszabaduló figyelemből”.

OnlyFans és a kripto

Nemrég járta be a kripto-sajtót a hír, miszerint a híres-hírhedt -szó szerint- magamutogató platform, az OnlyFans éterbe fektetett. A hír úgy pontos, hogy az anyacégük, az OnlyFans-t is birtokló vállalat vásárolt étert, utánajárnunk mindennek, amit erről tudni érdemes.

A cég neve: Fenix International, a nemrég benyújtott, 2022-es számviteli kimutatásukból kiderült, hogy a működő tőkéjük egy részét éterbe fektették. Közel húsz millió dollárt, egészen pontosan 19,998 milliót fektettek a második legnagyobb kriptopénzbe, ez a tavaly novemberi vásárlás óta jelentősen csökkent értékében, most 11,4 millió dollárt érhet.

Az OnlyFans 20 millió dollár értékben vásárolt ethereumot

Nem mellesleg nem ez az első alkalom, hogy az OnlyFans anyavállalat a kripto-iparhoz közelít, hiszen 2022 februárja óta már NFT-ket is használhatunk a platformon, de már itt is megmutatkozott az Ethereum platform iránti érdeklődésük, hiszen csak az itt mintelt NFT-k felhasználása lehetséges az OnlyFans-en.

Visszatérve az éter veszteségeikre, ez nem fogja azért alapjaiban megrengetni a vállalatot, hiszen csak tavaly 50 millió új felhasználóval bővültek, több mint 1 millió új tartalomgyártó regisztrált, az érdeklődők bő 5 milliárd dollárt költöttek náluk, ebből pedig jó 1 milliárd dollárnyi bevételük származott.

Ráadásul az is kiderült, hogy az első éter vásárlásaik egészen 2021-re nyúlnak vissza, nem teljesen újkeletű tehát a cég stratgégájában a kripto-befektetés. Fentűnő azonban, hogy – az elérhető információk alapján legalábbis – kizárólag éterre fókuszálnak, úgy tűnik komoly az elköteleződés, még nagyobb a hit a platform jövőjében.

Sőt, az OnlyFans már saját, NFT alapú celeb-gyűjtőkártya projektet is indított, természetesen ezt is az Ethereum platformján.

De mi a kapcsolat a felnőtt-ipar és a kripto között? Bár az OnlyFans nem tekinthető pornónak, de mindenképp része a felnőtt-iparnak, úgyhogy ebből a hírből kiindulva ránéztünk, mi a kapcsolat a két terület között.

Az első, és legfontosabb válasz a fizetési rendszerekben rejlik, a fiat-alapú fizetési rendszerek sok helyről, például Afrika egyes részeiről még mindig nem, vagy csak akadozva érhetőek el, a kripto erre remek megoldást nyújt. Hiszen egyszerű, kényelmes és gyors fizetést tesz lehető a legkülönbözőbb online szolgáltatók számára, természetesen a pornó sem lehet kivétel.

Olyannyira nem, hogy a világ tizedik leglátogatottabb oldala, a PornHUB 16 különböző kriptopénz-alapú előfizetési lehetőséget kínál a látogatóinak.

Sőt, a pornótól egy picit elkanyarodva, a sztriptíz-táncosnők körében előfordul, hogy ideiglenes tetoválás formájában egy QR kódot tesznek a bőrükre, ezt kiolvasva már küldhetjük is a kripto “adományt”.

Ez az “adományozónak” is remek lehetőség, hiszen nem marad nyoma annak, hol is járt a hétvégén. Ráadásul a lányok gyakran elesnek a hagyományos banki szolgáltatásoktól a munkájuk jellege miatt, így mindkét fél jól jár.

Például a PayPal is tiltja az ilyen típusú szolgáltatásokat, így ez a fizetés forma is kiesik, a PornHUB-ot pedig a VISA és a MasterCard is titólistára tette.

Sőt, dedikált blokklánc-szolgáltatások is megjelentek az elmúlt tíz év során, amik kifeezetten a felnőtt-ipar igényeit igyekeznek kiszolgálni. Ilyen többek között a Spank-Chain, egy Ethereum alapú fizetési rendszer.

Ezen túl saját NFT-ket is kínálnak Spank Pop Shots NFT-k néve. Említést érdemel a CumRocket is, ez az OnlyFans-hez hasonló rendszer, azonban blokklánc alapokon. Az Xxxnifty pedig egy specifikusan a pornóra fókuszáló NFT platform.

Egy szó mint száz, a pornóipar és a kripto kapcsolata már évek óta létezik, azonban -egyelőre- még nem látjuk azt, hogy megjelent volna a masszív adopció, persze a terület még fiatal, meglátjuk mit hozhatnak a következő évek. Az viszont biztos, hogy az amúgy is erős PR kihívásokkal küzdő kripto-ipar számára nem biztos hogy szerencsés, ha mélyen összefonódik a pornóval.

Folytatódik az FTX kálvária

Sokak örömére az FTX kriptotőzsde bukott vezére, Sam Bankman végre börtönbe került, no de nem azért, mert utolérte az igazságszolgáltatás, egyelőre csak azért, mert -ahogy az várható volt- megsértette a házi őrizet szabályait, így egy időre legalábbis lecsukták.

Felfüggesztették a házi őrizetet, börtönbe került az FTX igazgatója

Augugsztus 12-én érkezett a hír, miszerint Sam Bankban -végre- börtönbe kerül a pontos ok pedig a következő: a házi-őrizet egyik fontos szabálya -lett volna- az okostelefonok és az internet használatának mellőzése, ám egy, a Bahamákon vásárolt VPN segítségével megpróbálta kijátszani ezt a szabályt. Konkrétan, és kicsit humorosra fogva a történetet, egyetlen egy dolgot kért a lakhelyelhagyás tiltása mellett a bíró: ne garázdálkodjon online, ennek ellenére pontosan ezt tette.

De az még csak hagyján, hogy meg akart nézni egy amerikai-foci meccset, az internet elérését arra is felhasználta, hogy tanúkkal, illetve a perben érintett egyéb szereplőkkel csevegjen, természetesen azért megpróbálja befolyásolni őket.

Tehát összefoglalva, amikor először bukott le VPN használatával, akkor arra hivatkozott, hogy csak meg akarta nézni a meccset, ekkor ezzel még meg is úszta, azonban a második alkalommal már betelt a pohár a bírónál.

Az eredetileg kiszabott óvadék csillagászati összeg, 250 millió dollár volt, a helyi szabályok szerint az összeg 10%-át kell letétbe helyezni, ezt SBF úgy hozta össze, hogy felvett a szülei házára 4 millió dollár jelzálogot, 21 millió dollárt pedig két “barátja” adott össze, akikről azóta sem tudunk túl sokat, sőt.

Hogy mi lesz a kezesek által biztosított 225 millió dollár sorsa most, hogy börtönbe került a házi őrizet szabályainak többszöri megsértése miatt, azt egyelőre nem tudjuk. A szabály szerint ugyanis akkor formálhat jogot a 90%-nyi részre a bíróság, ha a vádlott bármilyen módon megpróbálja hátráltatni az eljárást, vagy esetleg szökni próbál.

Szóval ha a pénzüket még nem is kapták vissza az FTX károsultak, legalább az igazságérzetüknek kedveskedik egy kicsit ez a hír.

De a pofátlanságnak nincsenek határai, legutóbb ugyanis azt kérték az ügyvédei, hogy a börtön gyenge internetkapcsolata miatt inkább helyezzék mégiscsak szabadlábra ügyfelüket, hiszen így nincs lehetősége megfelelően felkészülni a következő tárgyalásra.

De Sam Bankman börtönbe kerülése az egyedüli fontos fejlemény az elmúlt időszakból az FTX kálvária kapcsán, történt egy hackelés is, ami tovább borzolja a kedélyeket. A károsultak ügyét kezelő Kroll ügyvédi irodához ugyanis hackerek betörtek egy alkalmazottan keresztül, ellopták a neveket, címeket, email-címeket és a tőzsdei egyenlegről szóló információkat is

Áll a bál, úgy tűnik az FTX ügy csak egyre bonyolultabb és bonyolultabb, ráadásul csak egyre kaotikusabb lesz ahogy megyünk előre az időben.

A hackerek célja feltehetőleg az, hogy megpróbáljanak csalásokat elkövetni az áldozatokkal szemben, úgyhogy ha FTX károsult vagy, légy nagyon óvatos a következő hetekben, hónapokban érkező levelek kapcsán, simán lehet, hogy csalók próbálnak meg – még egyszer – lehúzni, visszaélve az információkkal, amikhez hozzájutottak a betörés során.

Fontos hír és fejlemény továbbá az FTX kapcsán, hogy nem kriptoban, hanem inkább dollárban adná vissza a károsultak pénzét a tőzsde, amikor és amennyiben erre sor kerül. Az ügyvédek elmondása szerint így a károsultak nem lennének kitéve a kripto-piac ingadozásaiból eredő veszélyeknek, lássuk be, ez egy elég furcsa érv annak fényében, hogy a felhasználók tudták mire vállalkoztak, valószínűleg nem véletlenül regsztáltak egy kriptotőzsdére, ahol aztán kriptopénzeket vettek.

FTX: ellopták a kártérítésre jogosult felhasználók adatait, 3 milliárd dollár értékű kriptót adna el a tőzsde

Persze nem mintha a kifizetések már megindultak volna, de az biztos, hogy pár hete megjelent egy oldal, amin az FTX károsultak küldhetik be a kártérítési igényeiket. Mivel a mi környezetünkben is vannak károsultak, figyelemmel kísérjük az eseményeket, amint van miről, mindenképp beszámolunk!

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img