Jövő héten kiderül, eladják-e az FTX 4 milliárd dolláros kripto készletét

spot_img

Szeptember 13-án, vagyis jövő hét szerdán dőlhet el, hogy az FTX csődeljárását levezető ügyvédi iroda elkezdheti-e felszámolni a tőzsde kriptós kitettségét. Ezzel kapcsolatos szándékukról két hete adtak hírt, a lépést a piaci ingadozásokkal indokolták, amik szerintük nagy nyomás alá helyezik a kártérítésre váró áldozatokat.

Ha a jövő heti tárgyaláson a bíróság engedélyt ad az eladások megkezdésére, a kértérítésre jogosultak nem a tőzsdén tárolt kriptopénzeiket, hanem azok dollárban kifejezett ellenértékét, vagy annak egy részét kaphatják vissza. Az ezzel kapcsolatos kérelmek leadására már csak néhány hétig van lehetőség:

Az FTX az utolsó ezzel kapcsolatos híradás szerint 4.3 milliárd dollár értékű kriptovalutával rendelkezhet. Mivel az erről szóló jelentést áprilisban hozták nyilvánosságra, valószínűleg a nyár folyamán visszaeső árfolyamok miatt ez már egy valamivel kisebb értékű csomag lehet, de még így is több milliárd dolláros nagyságrendről beszélhetünk.

A csőd után visszaszerzett FTX vagyon alakulása (milliárd dollár): készpénz, kripto, értékpapír, befektetésekben lévő kitettség.

A jelenlegi helyzetben ez elég nagy terhet róna a kripto piacra. Bár a javaslat szerint az eladásokat heti 50-100 millió dollárban limitálnák (illetve egyes coinok esetében heti 200 millióban), a folyamat hosszú heteken át tarthatná vissza az árfolyamokat.

Az FTX nevével szorosan összefonódó Solana alapítója meg is szólalt ezzel kapcsolatban, amikor a hétvégén egy FTX-hez köthető tárca 10 millió dollár értékű SOL tokent kezdett megmozgatni. Azt javasolta, hogy a SOL tokenek ne kerüljenek eladásra, hanem osszák szét őket a tőzsde károsultjai között és had döntsék el ők, hogy mihez kezdenek velük.

Az FTX-hez köthető tárcákban jelenlegi áron számolva mintegy 130 millió dollár értékű, míg az FTX ugyancsak bedőlő kereskedő cége, az Alameda Research tárcáiban 1.1 milliárd dollár értékű SOL token lehet. Ezek egy része ugyan lekötött, a következő 5 évben lassan felszabaduló tokeneket jelent, de a jelenlegi inkább medvés hangulatban a szabadon mozgó mennyiség is elengendő lehet egy újabb lavina elindításához.

A Solana árfolyama az FTX csődje után 8 dollár környékén talált magának fogódzkodót, ahonnan pár hónappal később egészen 32 dollárig tudott emelkedni. Az ez alatt eltelt 9 hónapos időszakban a kék vonallal is jelölt 20 dolláros szint végig fontos lélektani határt jelentett, amit a kriptopénz múlt hét folyamán elvesztett. Volt már rá példa, hogy ez alá kerülve a SOL gyorsan visszaküzdötte magát, de hogy ezúttal is képes lesz-e erre, azt a jövő heti bírói döntés nagy mértékben befolyásolhatja.

Érdekesség, hogy a 2022 decemberében elért 8 dolláros mélypont aljáról nem más, mint a nagy rivális platform, az Ethereum alapítójának egy közösségi médiás bejegyzése állította ismét emelkedő pályára a Solana-t, aki akkor ezt írta: “Most hogy a nyerészkedőket elmosta az ár, fényes jövő áll a (Solana) lánc előtt…. remélem kapnak majd egy újabb esélyt a tündöklésre.”

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img