40%-kal növekszik az IOTA tokenek mennyisége

spot_img

Nagy bejelentésnek szánták, de vannak akik szerint akár az utolsó szöget is jelentheti az IOTA koporsójába a 2.0-ás verziójának elmúlt napokban bejelentett érkezése, pontosabban az egyik vele érkező fontos változás.

Az IOTA a 2017-es bika piac egyik legfelkapottabb kriptovalutája volt. A projektet még 2015-ben hozták létre alapítói, akik egy évvel később egy 1300 BTC-s (akkori áron félmillió dolláros) közösségi gyűjtés után indították el a hálózat első verzióját.

A német startup eleinte több neves vállalattal is együtt dolgozott, különböző blokklánc megoldásaikat olyan nevek tesztelték mint például a Jaguar, a Land Rover, a Bosch, vagy épp az STM (a legnagyobb európai félvezetőgyártó).

A partnerségek végül nem vezettek nagyobb áttöréshez, miközben magának az Iotának is több botránnyal kellett megbirkóznia. Az alapítók közötti viták egyes csapattagok kiválásához vezettek, a fejlesztés sem az ígért ütemben haladt, a hálózat pedig több olyan támadást is elszenvedett, amelyek következményeként magát a láncot is központilag kellett lekapcsolni (viszlát decentralizáltság). Egyes biztonsági rések például közvetlenül az IOTA tárcák seed kulcsaihoz kínáltak hozzáférést, így a hackerek a felhasználók saját walletjeiből tudtak ellopni több millió dollár értékű kriptovalutát.

Bár az évek során voltak bizonyos előrelépések és a lánc 2021 óta már IOTA 1.5 néven fut tovább, a most beharangozott 2.0-ás verzió érkezése az eddig minden nehézség ellenére is kitartó IOTA rajongók egy részét is megingatta.

Bár az egyik alapító 2021-ben még büszkén hirdette, hogy az IOTA egyike azon kriptovalutáknak, amik örökké fix token mennyiséggel fognak rendelkezni és soha nem fognak elinflálódni, a napokban közzétett bejelentés szerint a csapat 40%-kal fogja növelni az IOTA tokenek számát, hogy ebből finanszírozza a további fejlesztéseket.

https://twitter.com/iota/status/1702669521666929147?t=kp0wi58Y2fYdknKIR9W2eA&s=19

A hír meglehetősen váratlanul érte a közösséget és egy tegnap tartott tartott kérdezz-felelek beszélgetés során többen is felvetették az ezzel kapcsolatos aggályaikat. Főleg, hogy a közzétett információk alapján a frissen nyomtatott tokenek egy része magukhoz az alapítókhoz kerül, akik ezzel közvetlen anyagi haszonra tehetnek szert.

Egy résztvevő szerint ez nem igazán feszélyezte a kérdésekre válaszoló egyik alapítót, aki a “mi jobban tudjuk” érveléssel magyarázta a döntést.

https://twitter.com/GuidoLange/status/1703771521125167202?t=UVnCUn4VTj8tcDKsU7j2jg&s=19

Az IOTA grafikonján jól látható, hogy a 2017-es felfutást már csak egy mérsékeltebb 2021-es növekedés követte, ám már ennek az alacsonyabb csúcsnak az ismételt elérését is veszélyeztetheti a tokenek számának 40%-kal történő emelése.

A teljes folyamat nem egyik napról a másikra, hanem 4 év alatt fokozatosan (évente ~12%-os ütemben) fog végbemenni. Voltak akik jelezték, hogy ezek után is ki fognak tartani az IOTA mellett, de az általunk olvasott kommentek többsége elhibázottnak tartja a lépést. Ahogy valaki megfogalmazta: “2017 óta tartok Iotát, ami azóta kevesebbet ér. Ha tudtam volna, hogy erre készültök, inkább euróba fektetem a pénzem. Azon is buktam volna, de legalább kevésbé inflálódik.”

Az IOTA csapata később a saját Discord csatornáján hozzáfűzte, hogy az új tokenek nem kerülnek be a piaci körforgásba, mert tőzsdén kívül (OTC) fogják azokat átadni egy arab térségben bejegyzett alapítvány számára. Ugyanakkor nyilván nem azért kerülnek kibocsátásra, hogy soha ne lehessen őket eladni, vagyis ez az érvelés azért nem hangzott valami meggyőzően.Maga az IOTA blokklánc október 4-én fogja végrehajtani a Stardust nevű hardforkot, ami technikailag megalapozza a negyedik negyedévre tervezett IOTA 2.0 indulást és az új tokenek érkezését. A 2.0 legfontosabb újítása az okos szerződések támogatása lesz, ami az alapítók reményei szerint a DeFi alkalmazások tömeges érkezését fogja segíteni és élénkíti a tokenek iránti keresletet.

Hogy a definek van-e így értelme, az megkérdőjelezhető. Az újabb tokenek kibocsátásával gyengült az (az elmúlt években is erősen vitatott) kijelentés, hogy az IOTA decentralizált. Ha egy szűk csoport bármilyen külső féllel folytatott egyeztetés nélkül dönthet egy 40%-os mennyiség növelésről, ott semmi sem garantálja, hogy a jövőben nem piszkálnak bele az ökorendszer működésébe.

Bybit x Kripto Akadémia: 20 dollár ajándék az első befizetőknek, pénzjutalmak az aktív kereskedőknek

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img