A bitcoin emelkedése miatt nyertek, mégis vesztettek az altcoin tulajdonosok

spot_img

A legtöbb altcoin egyelőre képtelen lépést tartani a BTC-vel. Míg az etf hírek hatására erősödő bitcoin újabb 2023-as csúcsot állított be, a kriptók többsége továbbra is csak veszít az értékéből.

Bár sokan csak a kriptopénzek dollárban kifejezett értékét figyelik, az altpiac valós erejére a coinok BTC-vel szemben mutatott viselkedéséből lehet következtetni. Ha egy alt gyengül a bitcoinnal szemben, hiába minden dollárban szerzett nyeresége, a befektető jobban járt volna azzal, ha egyszerűen csak bitcoint vásárol.

Példaként nézzünk rá a második legnagyobb kriptopénznek számító etherre. A bitcoin emelkedése miatt az elmúlt napokban sokan dönthettek úgy, hogy BTC helyett inkább ETH-et vesznek, abban reménykedve, hogy az ethereummal nagyobb nyereséget érnek el.

Az ethereum árfolyama másfél hét alatt 1560 dollárról 1790 dollárig emelkedett, ami ~15%-os pluszt jelent. Elsőre nem is hangzik rosszul. Ám a bitcoinnal szemben mégis rossz választásnak bizonyult, az ugyanis ezalatt 28%-ot erősödött. Az ethereum tehát október közepe óta több mint 10%-ot gyengült a bitcoinnal szemben.

Kék vonallal jelöltük a bitcoin másfél hete tartó emelkedésének kezdetét az ETHBTC kereskedési páron

Az elmúlt két hétben nem csak az ETH, hanem a legtöbb altcoin is tovább gyengült és rossz választásnak bizonyult a bitcoinnal szemben. Bár mint minden bitcoin rally alatt, ezúttal is akadtak kivételek, így most például a chainlink és a solana voltak azok, amik a bitcoinnál nagyobb erősödést tudtak bemutatni, ám a piac nagy része továbbra is inkább elszenvedője, mintsem kedvezményezettje az októberi emelkedésnek.

Egyszer majd eljön az a pont, amikor fordul a kocka és a bitcoinon elért nyereséget a piac szereplői átforgatják a nagyobb, a közepes, majd kisebb kriptovalutákba. Korábbi tapasztalatok szerint az ennek kezdetére utaló jel az lehet, ha az ETHBTC kereskedési pár ismét emelkedni kezd, ami miatt érdemes lehet egy kicsit gyakrabban ránézni erre a grafikonra.

Az ethereum hamarosan tesztelheti az elmúlt 2.5 évben bitcoin ellenében bejárt sáv aljának erősségét. Ha képes lesz ismét elrugaszkodni, az jó hír lehet az altpiac egészének, ha nem, akkor a bitcoin dominanciája még hosszú időn át emelkedhet.

Egyelőre tehát érdemes óvatosnak maradni az alt vásárlással és odafigyelni az általunk figyelt kriptopénzek bitcoinnal szemben mutatott relatív erősségére. Az altcoinokon elért nyereség nem minden esetben az, aminek elsőre látszik.

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

Újabb taggal bővült a Kripto Akadémia kereskedői csapata

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img