Magyar nyelvi támogatás a Trezorban, seed kulcs helyreállítás a Ledgerben

spot_img

A Ledger igazgatója közösségi oldalán tájékoztatott arról, hogy elérhetővé tették a Ledger korábban nagy vitákat kiváltó funkcióját, a Recover-t.

Amint arról májusban beszámoltunk, a hardveres tárca előfizetés fejében akarta lehetővé tenni, hogy egy Ledger tárcához tartozó seed kulcsot 3 kisebb darabra vágjanak és 3 Ledger által kijelölt külső céggel osszanak meg a felhasználók, hogy ezekkel a biztonsági másolatokkal legyenek képesek a tárcáik visszaállítására, ha esetleg elvesztenék a hozzáférést az eredeti seed kulcsukhoz.

A feldarabolt seed kulcsok másokkal való megosztása sokak szerint teljesen szembemegy a privát tárcák használatának értelmével, a Ledger szerint viszont az évek során nagyon sokan kérték tőlük egy ilyen funkció bevezetését, aminek a használata egyébként is önkéntes, ezért mindenki maga döntheti el, hogy akar-e élni vele, vagy sem. A seed kulcsok megosztására további titkosító eljárásokat használnak, vagyis a külsős cégek is csak ezeket a titkosított adatokat, és nem az “eredeti” jelszórészleteket kapják megőrzésre.

A negatív fogadtatás miatt tavasszal végül elhalasztották a Recover bevezetését, ám tegnapelőtt 9.99 eurós havdíj ellenében (az első hónap ingyenes) ez a szolgáltatás is megjelent a Ledger weboldalán.

“Értsétek meg: nagyon sok ember azért vesztette el a digitális eszközeit, mert elvesztette a titkos helyreállító jelszavát. Ez is egy kockázati tényező, ami megakadályozza az embereket a kriptopénzek használatában, és a saját vagyonuk felett való rendelkezésben.”- írta közösségi oldalán a Ledger igazgatója, amikor néhányan ismét kikeltek a Recover ellen.

A Ledger a legnagyobb hardveres tárcákat gyártó vállalat. A 2014 óta működő cég eddig 6 modellt dobott piacra, melyekből ~4.5 millió darabot adtak el.

Ugyancsak a hardveres kripto tárca tulajdonosokat érinti az az örvendetes hír, hogy a magyar nyelv hivatalosan is elérhetővé vált a Trezor Suit tárcakezelő programjában.

A magyarítás a Settings / Application / Language / Community fül alatt található

Éppen két éve számoltunk be arról, hogy a magyar közösség egyik tagja, akit kérésére csak HRudolf-ként neveztünk meg, jelezte felénk, hogy elkészítette a Trezor hardveres tárcihoz használható magyarítást. Akkor még azt gondoltuk, hogy az hamarosan be is kerülhet a hivatalosan támogatott nyelvek közé, ezután viszont hosszú csend következett, amit csak Rudolf nemrégiben küldött újabb levele tört meg.

“Sajnos iszonyat lassan ment, 2 év kellett hozzá (meg egy PR GitHub-on, hogy végre megmozduljon valami), de végre kijött a Trezor Suite magyarul is! Nem tökéletes, már küldtem is be pár módosítást, de teljesen jól használható lett, teszteljétek ti is, ha tudjátok!”

A magyar nyelv a Trezor Suite 2023 szeptemberi frissítésével került be a választható nyelvek közé, így aki még nem tette meg, annak erre a verzióra kell frissítenie a programot. Szintén a Trezorhoz kapcsolódó hír, hogy a vállalat éppen néhány hete jelentette be egy új hardveres tárca érkezését.

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

Új hardver tárcát dobott piacra a Trezor

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img