Fél lábbal a paradicsomban? Fontos havi zárás előtt áll a bitcoin

spot_img

A bitcoin másfél év után ismét áttörte az elmúlt évek kulcs szintjének számító 30 000 dolláros régiót. Ha a jelenleg 34 000 dollár környékén táncoló árfolyam a holnap esedékes októberi zárásig képes lesz megőrizni az elért eredményeket, kedvező előjelekkel futhatunk neki a novembernek.

A növekedést továbbra is a Bitcoin ETF közelgő elfogadásával kapcsolatos hírek fűtik. Azok, akik kimaradtak az akcióból, a múlt heti majdnem 6000 dolláros ugrás után jogosan számíthatnának egy korrekcióra és kedvezőbb belépési lehetőségre, ám az elemzők megosztottak abban, hogy erre vajon sor kerül-e?

A további emelkedés pártján állók szerint sokan továbbra is csak a partvonalról figyelik az eseményeket, ezért a legnagyobb fájdalmat a további emelkedés és a kimaradás érzése keltené az emberekben. Számokban kifejezve ez a csoport a 32 000 – 33 000 dollár közötti beszállási lehetőséget már ajándéknak tekintené.

A korrekció pártiak legfőbb érve, hogy szép és jó dolog az etf, de ezt leszámítva, idézem: ”minden szar”. A dollár erős, a hagyományos tőzsdék hosszú idő után ismét lejtmenetben vannak, az izraeli konfliktus miatt pedig egyre többen aggódnak a régióban kialakuló feszültségek és az olaj árfolyama miatt, aminek az emelkedése újból lendületet adhat az inflációnak. Ezzel kapcsolatban kiemelt figyelem irányulhat az amerikai jegybank szerda esti kamatdöntő ülésére (20:00), illetve az elnök ezt követő sajtótájékoztatójára (20:30) is, ami nagyobb kilengéseket idézhet elő a piacokon.

A szkeptikusok szerint a kriptónak, mint az egyik legnagyobb kockázatúnak tartott befektetési osztálynak jelenleg túl nagy hátszéllel kellene megküzdenie, még úgy is, hogy a kripto és a hagyományos piacok közötti korreláció az utóbbi időben jelentősen visszaesett. Szerintük a fentebb említett 32 000 dollárosnál jóval nagyobb visszaesésre kell számítani.

A bitcoin (fent) és a hagyományos piacok (SP500 – lent) közötti kapcsolat 2023 áprilisa óta gyengül és jelenleg teljesen ellentétes irányt mutat.

Bármelyik tábornak is lesz igaza, az előttünk álló november az elmúlt 10 év tapasztalatai szerint az egyik legváltozatosabb irányú kilengésekkel tarkított időszaknak számít. A bitcoin legnagyobb emelkedését (+400%) és második legnagyobb visszaesését (-37%) produkáló hónapjára is novemberben került sor.

Ha volatilis hónapunk lesz, és a kitart a kereskedők lelkesedése, az sem kizárt, hogy még az év végéig új seriff érkezik a városunkba.

Amint arra korábban már felhívtuk a figyelmet, a chicagói értéktőzsdén (CME) az elmúlt hetekben rohamosan növekeni kezdett a határidős bitcoin szerződések iránt mutatott érdeklődés, és jelenleg már csak egy hajszál választ el attól, hogy a legnagyobb bitcoin tőzsde címet a Binancetől egy hagyományos piaci szereplő vehesse át.

Nyitott bitcoin pozíciók (Open Interest) nagysága a legnagyobb kripto tőzsdéken

A kripto és a hagyományos piacok számára ugyancsak érdekes lehet, hogy a legnagyobb amerikai kripto tőzsde, a Nasdaq-on is kereskedett Coinbase szintén ezen a héten (csütörtök este) fog nyilatkozni az elmúlt negyedéves eredményeiről, de ugyanezen a napon teszik közzé at Apple számait is. Az Apple 7.1%-os súlyozással vesz részt a nemzetközi piacok közös értékmérőjének számító SP500 index meghatározásban, amivel egymaga is nagy befolyást gyakorolhat a piaci hangulat alakulására.

A hét ugyancsak említést érdemlő eseménye lehet, hogy az elmúlt két hét egyik legjobban teljesítő kriptopénze, a ~60%-kal növekedő és ezzel a bitcoint is legyőző Solana éppen most (október 30. – november 3.) rendezi meg Amszterdamban a Breakpoint konferenciát, ahol több neves fizetési szolgáltató, köztük a Visa és a Stripe is képviselteti magát. Az elmúlt hetek akciója után nem lenne meglepő, ha a rendezvényen egy fontos bejelentésre is sor kerülne.

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img