Kripto Percek 43. hét – Bankman papaszita a házban

spot_img

2023 43. hetén, egészen pontosan október 24.-ére virradó reggel magyar idő szerint a bitcoin nagyot ugrott, jó hatezer dollárt szinte “egyik pillanatról a másikra”, legalábbis pár óra alatt. Kétségtelen, hogy a kriptopénzek egészen extrém mozgásokra is képesek, de ez azért még itteni mércével mérve is látványos volt, a kérdés, hogy pontosan mi történt. A háttérben minden bizonnyal a már sokat emlegetett BlackRock ETF-el, ami egyre közelebb kerül az engedélyezéshez, az ezzel kapcsolatos fejlemények hoztak hirtelen optimizmust a piacra.

A BlackRock ETF-el az elmúlt egy év során rengeteget foglalkoztunk, a Kripto Pecekben is előkerült a téma. De a dolog hátteréről majd később, most haladjunk sorban, nézzük meg, mi az, amit biztosan tudhatunk.

Október 23.-án megjelent a Depository Trust and Clearing Corporation, vagyis a Nasdaq-on kereskedhető ETF ügyletek elszámolását végző szervezet adatbázisában egy új elem, ez a BlackRock Bitcoin ETF, egészen pontosan iShares Bitcoin ETF, vagyis IBTC néven.

Ha felmerül a kérdés, mégis miért az “i”, vagyis egy, az Apple brandjeire egy-az-egyben “hasonlító” elnevezés, a magyarázat egyszerű, a BlackRock-nak is van egy “i” termékcsaládja, csak ők nem elektronikai eszközöket, hanem befektetési termékeket kínálnak.

Megnéztük, a BalckRock 1996-ban indította az “i” termékcsaládot, az Apple pedig 1998-ban az iMac-et, de hogy pontosan ki másolt kiről, ha egyáltalán, az nem videónk témája. De érdekességképp azért elmondhatjuk, hogy az Apple esetében az “i” individual-t, internet-et, inspire-t, inform-ot jelent, a BlackRock esetében pedig valószínűleg az “i” az “I”-ra, tehát az “én” szóra vonatkozik.

Na de visszatérve a lényegre, megjelent tehát a listázásban is a BlackRock bitcoin ETF, ami kifejezetten jó jel, hiszen úgy tűnik, meglesz az engedély, a folyamat elkezdődött, Olyannyir, hogy ha minden igaz a BlackRock el is kezdte a bitcoin felvásárlást, hiszen nyilván bitcoinra van szüksége, ezt fogja továbbadni az ügyfeleinek. Pontosan ezért nagy dolog ez az ETF, hiszen esetében közvetlen, direkt bitcoin vásárlásról van szó.

Ez az úgynevezett “seed”-elés, az erre irányuló szándékát a BlackRock a SEC-hez benyújtott külön anyagban is jelezte.

Ahogy arról korábban is beszéltünk, nagy reményeket fűznek a piacok a BlackRock bitcoin ETF-jéhez, nem véletlenül.

Például az arany 2004 novemberében vált ETF formában is elérhetővé, amit egy 6 hónapon át tartó oldalazó időszak, majd egy kisebb-nagyobb korrekciókkal tarkított, de a nagy képet tekintve ~6 éven át tartó emelkedés követett.

Szóval a BlackRock BTC ETF indulása remekül hangzik, a baj csak az, hogy az elmúlt napokban tapasztalt emelkedés ha nem is egy álhírnek, de mindenképp egy félreértésnek volt köszönhető.

Ugyanis a már említett Depository Trust and Clearing Corporation szóvivője elmondta, hogy valójában már nyáron megjelent a listázásukban a bitcoin ETF, így a mostani, hirtelen hurrá-optimizmus nem teljesen logikus.

Az emelkedés annak volt köszönhető, hogy több nagy híroldal is elkezdett arról beszélni, hogy a BlackRock BTC ETF listázásra került, a hír hatására jó négyezer dollárt emelkedett a vezető kriptopénz.

De egy nappal később, október 24-én először eltűnt a listából ez az ETF, majd újra megjelent, majd a DTCC képviselője beszámolt arról, hogy bizony már augusztusban ott volt az, csak észre kellett volna vennie az újságíróknak.

Azt is hozzátette, hogy ez az eljárás valójában teljesen megszokott, nincs ebben semmi különös.

Mit tanulhatunk meg a történtekből?

Gyönyörű példája mindez a piacok valódi természetének, az óriási, négyezer dolláros ugrás egy olyan hírnek volt köszönhető, amit már valójában hónapokkal ezelőtt megkaphattunk volna, ha jobban figyel a világ.

Egészen elképesztő, hogy mekkora súlya van a híreknek, ez talán a legszebb példázata annak, hogy nem a tények, hanem a narratíva, a hírek formálta aktuális piaci hangulat számít csak.

Ezt tartsuk észben, hiszen ez sokat segíthet a piaci folyamatok helyes értelmezésében.

Végezetül gondoljunk bele, hogy akik mélyen értik ezt a jelenséget, és kellő hatásuk is van a médiára, azoknak mekkora befolyása lehet a piacokra. Nem, ez nem egy összesküvés-elmélte, nem hisszük, hogy egy szűk csoport irányítaná a világot, de hogy a fenti jelenség mélyen elgondolkodató, az biztos.

FTX per update

Természetesen az FTX per fejleméyeiről is be kell számolnunk. Mielőtt azonban beelugranánk a legutóbbi tárgyalási napok részleteibe, tegyünk egy kis kitekintést. SBF kapcsán a rendkívül jól szituált szülőket már említettük, mint az apa, mind az anya a Stanfordon tanít jogot régóta.

A jogi szakmáról úgy általában, a Stanfordról pedig pláne régóta tudjuk, hogy -bár kivételek természetesen mindig vannak- jellemzően az amerikai poltika-gazdaság, és úgy általában a közélet befolyásos alakjaivá válhatnak, fontos a feltételes mód, általánosítani természetesen itt sem szabad. De nincs is miért exkuzálnunk magunkat, hiszen az ég-világon semmi baj nincs azzal, ha valaki a gazdaság és/vagy a nagypolitika fontos szereplőjévé válik.

Az viszont már beszédes az FTX ügy kapcsán, hogy Joseph Bankban bizony egyfajta szürke eminenciásként ott volt az FTX hátterében, bár önmagában még ez sem feltétlenül lenne etikailag megkérdőjelezhető, a következő információ “morzsa” viszont már annál inkább.

SBF édesapja jól felhívta az FTX kapcsán egyik korábbi diákját, Orlando Bravo-t. Orlando a aki a Thoma Bravo nevű befektetési alap társalapítója, megkérte hogy hallgassa meg a fia propozícióját, ezt meg is tette, nem sokkal később a Thoma Bravo laza kilencszáz millió dollárral szállt be az FTX-be.

De a papa nem csak a -hihetetlenül kiterjedt- kapcsolataival segítette kisfiát, Joseph részt vette a következő “apróságokban” is:

-az FTX létrehozása

-adózási kérdések felügyelete

-az FTT token létrehozása

-marketing

-szabályozókkal való kapcsolattartás

És persze a politikai befolyásszerzésben, vagyis a donációkban, vagyis a korrupcióban is közrejátszott, nyilván szintén a kapcsolat rendszerét felhasználva.

Ez utóbbit nem lehet túlbecsülni, hiszen SBF alig 18 hónap alatt jó 70 millió dollárnyi kenőpénzt, pontosabban adományt osztott szét politikusok között.

De ezzel még mindig nincs vége, hiszen az FTX per mindig tartogat újabb és újabb meglepetéseket, mindig van lejjebb. Ezek az adományok az Alameda-tól jöttek, az Alameda tökéje pedig ahogy arról mostanra jól tudjuk: az FTX felhasználóitól jött.

Tehát a politikai befolyásszerzés céljából nemes egyszerűséggel az ügyfelektől lopott tőkét használták fel.

SBF-nek nem mellesleg jó érzéke volt a politikai befolyásszerzéshez, mélyen értette az amerikai establishment működését, mind a demokratákat, mind a republikánusokat támogatta, gondosan ügyelve azonban arra, hogy előbbieket azért mindig bőkezűbben.

SBF politikai tevékenysége olyannyira kiterjedt volt, hogy Soros György után ő lett a második legtöbb adományt biztosító támogató, döbbenetes eredmény az amerikai poltikában.

De ahogy arra a The Researcher remek anyaga is rávilágít, a húszonéves SBF minderre egyedül nem lett volna képes. Kellett hozzá apu, aki nem csak rutinos öreg róka, de a jog mellett még klinikai szakpszichológiából is van diplomája, tehát igazán jól tudja, hogy működnek az emberek, azt is, hogyan kell befolyásolni őket, miképp érdemes megközelíteni nagy szervezeteket, egyebek.

A kisfiú nem is volt hálátlan a szüleivel:

-Adott nekik tízmillió dollárt.

-Egy luxusnyaralót a Bahamákon.

-Évi kétszázezer dolláros fizetést apunak.

Aki természetesen csak magánrepülővel utazott, és csak 1200 dollár per éjszakás szállodákban hajtotta álomra fejét.

Ha az a kérdés, hogy eljárás alá kerülnek-e a szülők is, akkor a mindenkit megnyugtató válasz az, hogy igen, ez is folyamatban van.

De visszatérve a perre, SBF ügyvédei most éppen azzal próbálkoznak, hogy pénzügyi szakemebereket hozzanak be a tárgyalásra, akik majd jól elmondják, hogy az Alameda kötségvetése valójában nem is úgy, meg nem is annyi volt, relativizálás, játék a számokkal és a szavakkal, csak a szokásos.

A per zajlik tovább, már csak hetek kérdése, hogy SBF és a többiek megkapják a méltó büntetésüket. Folytatjuk mi is!

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img