Bitcoin: egy nap alatt 6000 dollárt ugrott az árfolyam, kezdetét vette a Blackrock Bitcoin ETF bevezetés folyamata

spot_img

Bár hivatalosan még nem kapott engedélyt az indulásra, egyre több jel utal arra, hogy a világ legnagyobb vagyonkezelő cégének számító BlackRock hamarosan bevezetheti a hagyományos tőzsdéken elérhető bitcoin befektetési termékét.

A Nasdaq-on kereskedhető ETF ügyletek elszámolását végző DTCC (Depository Trust and Clearing Corporation) adatbázisában tegnap megjelent a Blackrock (iShares) Bitcoin ETF, ami az itt közölt adatok szerint IBTC néven lesz elérhető.

A BlackRock emellett egy tőzsdefelügyeletnek benyújtott iratban jelezte, hogy még októberben megkezdi az ETF seed-elés folyamatát, ami lényegében annyit tesz, hogy a szabad piacon fog bitcoint vásárolni, hogy az ETF indulásakor már rögtön legyen mit az első ügyfelek számára eladnia.

Mind a két hír arra utal, hogy az engedélyezési eljárás előrehaladott állapotban van és valószínűleg már csak idő kérdése, hogy bejelentsék a tényleges indulást. Bár a bitcoin árfolyama a múlt héten még egy ETF indulással kapcsolatos álhír miatt kezdett emelkedni, a vásárlók végül nem hagyták veszendőbe az akkor megszerzett lendületet. Az éppen egy hete a 27 000 dolláros régióból induló rally a cikk írásáig 35 981 dollárig jutott a legnagyobb kripto tőzsdén.

A BlackRock által most indítani kívánt (spot) Bitcoin ETF abban különbözik a 2021 novemberében már bevezetett (határidős) Bitcoin ETF-től, hogy ezt nem terhelik olyan járulékos költségek, amik hosszabb távon veszteségessé teszik a birtoklását, ami nem csak spekulációra, hanem befektetési célú vásárlásra is alkalmassá teszi.

A várakozások szerint a termék indulásával azok az intézményes ügyfelek is megjelenhetnek a bitcoin piacon, amelyek korábban szabályozási okokból nem rendelkezhettek BTC kitettséggel, de ezt egy Nasdaqon listázott bitcoin ETF vásárlásával már könnyedén megtehetik.

Egyes elemzők az arany ETF indulásához hasonló árrobbanást remélnek a digitális aranyként is emlegetett bitcoin hagyományos tőzsdéken való megjelenésétől.

Az arany 2004 novemberében vált ETF formában is elérhetővé, amit egy 6 hónapon át tartó oldalazó időszak, majd egy kisebb-nagyobb korrekciókkal tarkított, de a nagy képet tekintve ~6 éven át tartó emelkedés követett. A legnagyobb visszaesést ezalatt a 2008-as gazdasági válság okozta, ami alatt az arany 6 hónap alatt 34%-ot korrigált, mielőtt tovább folytatta volna a 430 dolláros régióból 1900 dollárig tartó menetelést.

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

A Hamász fél a bitcointól: túl könnyű lekövetni, a főbb terrorszervezetek már nem fogadnak BTC adományokat

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img