FTX per fordulópont és az esküdtek verdiktje

spot_img

SBF pere fordulóponthoz érkezett, eddig az ügyészek tárták az esküdtek elé az álláspontjukat, most viszont a védőkön a sor, ők kapnak lehetőséget arra, hogy a saját szemszögüket is megismerje a világ. Lássuk a medvét, pontosabban a csalót!

Az egész per egyik érdekes jelensége a már általunk többször említett, sőt, hivatkozott Tiffany Fong. A fiatal, feltörekvő újságíró hölgy, aki még a per kirobbanása előtt, de már az FTX összeomlása után került kapcsolata SBF-el valóban sokat tett azért, hogy minél többet megtudhassunk a ügy hátteréről, és persze magáról a perről.

Fong esete szépen példázza, hogy a “megfelelő ember a megfelelő helyen és időben” képlet mennyire jól tud működni, azóta a kripto média legnagyobb szereplői, de még a mainstream média is rendszeresen megszólaltatja a fiatal újságírónőt.

Nem csak a Cointelegraph idézte több ízben is, de a nemzetközi kripto-YouTube egyik leghitelesebb szereplője, Guy a Coinbureu-tól is megszólaltatta néhány nappal ezelőtt. Na de visszatérve a perre, a mostantól “teret”, de főleg sok szót kapó ügyvédeknek nem lesz könnyű dolguk, ha valamelyest meg akarják próbálni átformálni az ügyről, pontosabban az SBF-ről kialakított képet. Hogy miért? Nem csak azért, mert a nyers számok és tények finoman szólva is SBF “ellen” vannak, hanem azért is, mert mindezek mellett az FTX és az Alameda teljes felsővezetése is pestiesen szólva kitálalt, gyakorlatilag mindenki készségesen beszélt mindarról, amit SBF-el közösen elkövettek. De pontosan kiről van szó? 

Carolina Ellison, az Alameda vezetője, SBF volt barátnője

Garry Wang Chief Technology Office, aki nem mellesleg 5 milliárd dollárt “ért” az FTX fénykorában

Rishad Singh, director of Engineering

Ők, és még mások is “kerek-perec” kimondták, hogy SBF volt a főkolompos, és bár a saját felelősségük is adott, ezt nem is vitatják, az esküdtek előtt tett vallomásaiknak – az ügy szempontjából – az a nagy jelentősége, hogy ezzel ha nem is tették lehetetlenné az ügyvédek munkáját, de még jogi szakértelem híján is könnyű belátni: innen szép “nyerni”. 

SBF esélyei arra, hogy hosszas börtönbüntetés nélkül megússza az egészet gyakorlatilag a nullával egyenlőek. Az persze még mindig nem kizárt, hogy nem az elméleti maximumot, vagyis nem 100-115, vagy akár 120 évet kapjon, viszont a 10-20 éves “nagyságrend” szinte borítékolható. 

Amellett, hogy az ügyvédei mostantól “jutnak szóhoz”, vagyi övék a terep, az elmúlt tárgyalási napoknak van még egy, minden eddiginél figyelemreméltóbb újdonsága is, ez pedig nem más, mint magának Sam Bankman-nek a “fellépése”, ő is elmondhatja a magáét. A most már az FTX per nemhivatalos “szóvivőjének” számító Fong természetesen minden egyes tárgyalási napon részt vesz, beszámolója szerint SBF egész egyszerűen kvázi öngyilkosságot követ el azza, hogy egyáltalán megszólal, az pedig, hogy pontosan mit mond pedig már hagyján.

De ha a vallomások, és SBF bénácska szereplése nem lenne elég, ráadásul úgy, hogy nem is lenne kötelező beszélnie, akkor ott van még Fong helyszíni beszámolója alapján egy másik fontos adalék is:

az ügyészeknek nem csupán könnyű a dolga, de még vérprofik is, talán olyan ez az egész, mintha Beckham kapna egy szabadrúgást üres kapura. 

De ez természetesen nem jelenti azt, hogy az egész ügy lefutott, azt azonban talán viszonylag nagy bizonyossággal kijelenthetjük, hogy óriási meglepetés az ítélet kapcsán nem lesz. Persze bármi megtörténhet, például előkerülhet SBF gonosz ikertestvére, aki végig a háttérből mozgatja a szálakat, de ennek a valószínűsége nem túl nagy.

De visszatérve a per érdemi részére, az ügyészeknek azért nincs különösebben nehéz dolga, mert adott a “véres hulla”, vagyis az egész ügy legfontosabb eleme, a hiányzó közel 9 milliárd dollár.

De nem csak ennek a hatalmas pénztömegnek a hiánya adott önmagában, hanem az “egyenlet” másik fele is, hiszen tényszerűen bizonyítható SBF kapcsán: 

-a személyes célra vásárolt bahamai luxusingatlanok és egyéb -esztelen- költekezések

-a poltikai donációkon keresztüli befolyásszerzésre tett kísérletek, a legutóbbi videóban is beszéltünk arról, hogy SBF olyan irdatlan összegekkel hajtott a politikusok – mind demokraták, mind republikánusok – kegyeire, hogy az egyetlen szereplő, aki megelőzte a donációk mértékében nem más, mint maga Soros György.

Na de akkor most lássuk, hogy mivel “próbálkoznak” SBF ügyvédei. A nyitóbeszéd és az első felszólalások alapján a narratíva, amivel próbálkoznak egyértelműnek tűnik, hiszen szó szerint elhangzott a következő mondat:

-Az FTX egy olyan repülő volt, amit menet közben kellett összerakni, így nem is csoda, hogy “hibák” csúsztak a menedzsment munkájába.

-SBF mindenben a lehető legnagyobb jóindulattal járt el, jóhiszeműen, őszintén, csak hát a dolgok egyre csak bonyolódtak a hirtelen jött, hatalmas sikernek “köszönhetően”.

De van még egy fontos eleme az egész tárgyalás-sorozatnak, ezek a technikai kifejezések. Vita tárgya lehetne, hogy a margin trading és tucatnyi egyéb, a kívülállók számára nehezen értelmezhető fogalmak segítenek, vagy éppenséggel csak ártanak SBF megítélésének, Fong szerint például kifejezetten csak ártanak. 

A mi véleményünk szerint ez nem segít SBF-nek, több okból sem:

-az esküdtek java része nem ismeri sem a kripto, sem a hagyományos kereskedés világát, ezt biztosan tudjuk, hiszen mi is foglalkoztunk azokkal az esküdtekkel, akik direkt jelezték, hogy van ismerik a területet és rosszul jártak, vagy kifejezetten az FTX bedőlésével buktak, hiszen a cég, aminek az alkalmazásában állnak sokat veszített. Ennek megfelelően a legtöbbük számára nem oszt, nem is szoroz, érdektelenek ezek a szakkifejezések.

-egyből ellent mondva az első pontnak, van egy fontos pszichológiai jelenség, amiről nem feledkezhetünk meg, ez pedig az, hogy az emberek nem szeretik, ha valamit nem értenek. Ha valamit nem értünk, az gyakran rossz érzésekkel tölthet el bennünket, hétköznapi nyelven szólva: “kicsinek” érezhetjük magunkat. Márpedig ahogy Yoda is megmondta, a félelemből lesz a düh, a dühből pedig a szenvedés. Esetünkre lefordítva tudattalanul is SBF lesz “szenvedés” forrása, vagyis a harag célpontja is egyben, ez nem sokat segít ebben a helyzetben.

-szorosan kapcsolódva az előző gondolathoz, ez az egész ügy eleve kusza és összetett, ott az Alameda, az FTX, a politikai kapcsolatok, SBF szülei és számos egyéb tényező, ezt tovább bonyolítani különböző terminus technicus-okkal nem igazán bölcs dolog, ez megint abba az irányba tolhatja az esküdteket, h ogy még kevésbé bízzanak SBF-ben, még kevesebb hitelt adjanak a szavainak.

Szóval ezt mi nem érezzük szerencsésnek, SBF és ügyvédei viszont valamiért mégsem tartózkodnak ezektől a fogalmaktól.

Egy másik, talán szintén kevésbé szerencsés stratégia pedig az, hogy igyekeznek besározni a kollégáit, nem mintha ezt ne tették volna meg helyettük ők maguk is. A lényeg az, hogy amennyire csak lehet eltolják SBF-ről a felelősséget, és a helyzet nehézségére, egy startupra jellemző káoszra, és legfőképp a közvetlen munkatársakra mutogassanak.

De nem az általunk is bemutatott Wang-Elison-Singh triumvirátusról van szó, az ügyvédek narratívájában megjelennek a picit távolabbi érintettek, SBF tanácsadói és egyebek. A céljuk egyre egyértelműbben az, hogy SBF karakterét így fessék le:

-fiatal zseni

-lelkes startupper

-brilliáns technikai ember

Akit a környezete, akik a sejtetés szerint:

-kétes szándékoktól 

-a nagy pénz reményétől

-SBF naivitásának kihasználására irányuló terveiktől vezérelve az FTX nemes ügyét nagyon csúnyán félrevitték.

Ami pedig SBF stílusát illeti a megnyilvánulásai során, pontosan ugyanazt hozza, mint eddig:

-egy egyszerű kérdésre nagyon hosszas, zavaros körmondatokban válaszol

-furcsán viselkedik, kissé zavarodott, esetleg autisztikus

-a megjelenése is kusza, rendezetlen

Egy kicsit olyan az egész, mintha ejtőernyő nélkül ugrott volna ki a repülőből, de most azért a maga módján és stílusában megpróbálja megmagyarázni a gravitációnak, hogy miért nem érdemli meg, hogy becsapódjon a talajba.

De vajon miért igyekszik tengernyi bizonyíték és még több, pontosabban még erősebb tanúvallomások ellenére SBF, és főleg az ügyvégei kozmetikázni a történteket? Miben reménykednek? Mit feltételeznek, mi történhet, ami az elhangzottak ellenére mégis kedvezhet nekik? 

Itt jön ismét képbe az amerikai igazságszolgáltatás egyik meghatározó pillére, az esküdtek rendszere. Ahogy azt az FTX perrel foglalkozó sorozatunk elején is említettük, ha csak egyetlen esküdtben felmerül akár csak egy aprócska kétség és nem a többeikkel szaval, vagyis nincs egységes esküdti álláspont, akkor a bíró visszaküldheti az esküdteket további tárgyalásra. Ez máris megbontja az egséget, amit eleve nehéz elérni az esküdtek körében, az “apró” repedésből nagyobb törés is lehet. Ez pedig akár odáig elvezethet, hogy az esküdtszék enyhébb ítéletet, ad absurdum felmentést javasol.

Nem véletlen tehát, hogy ebben a rendszerben az ügyvédek véres-verejtékkel, körömszakadtáig harcolnak az ügyfelekért, hiszen jól tudják, az esküdteket nagyon sok múlik.

Mire elkészítettük ezt az anyagot, az esküdtek minden egyes vádpontnak bűnösnek találták SBF-et, részvénycsalás, elektronikus csalásra vonatkozó összeesküvés, a befektetők megtévesztése és minden más, amivel megvádolták. Ítélethirdetés jövő februárban, addig egy közepes biztonsági fokozatú börtönben őrzik.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img