Az arany után a bitcoin lett a második legnépszerűbb nyersanyag ETF

spot_img

5 napnyi oldalazás után a bitcoin tegnap ismét mozgásba lendült és 3%-ot vesztett az értékéből. Ahogy az elmúlt napok megingásai, úgy ezek az eladások ezúttal is az amerikai piacok nyitása után kezdődtek el, elemzők ezért továbbra is a Grayscale eladásaival magyarázzák a piaci gyengeséget.

A Bitcoin ETF-ek a teljes napi bitcoin kereskedési forgalom csupán 6%-át teszik ki, de ha rövid idő alatt egyikük jelentős készletet borít a piacra, az hatással lehet az árfolyam alakulására.

Az ETF-é alakított Grayscale befektetési alap az ETF-ek indulását követő első héten napi átlag 9400 bitcoin utalt ki a Coinbase-re. Ha a befektetők a jövőben is ebben a lineáris ütemben hagynák ott a GBTC-t, nagyjából 3 hónapig tartana az alap 627 000 darabos bitcoin készletének felszámolása. A valóságban persze aligha így fog lejátszódni a dolog, számos más tényező alakíthatja a kiáramlást. Az továbbra is kétségtelen, hogy a többieknél 5-ször nagyobb kezelési költséget felszámoló Grayscale nem ösztönöz a náluk való befektetésre.

A 3 hónapos időszak viszont többé-kevésbé egybeesik a következő bitcoin felezés időpontjával. A 6.25-ről 3.125 bitcoinra csökkenő blokk jutalmak és a Grayscale helyzetének addig várható rendeződése kedvező helyzetet teremthet egy hosszabb távon is fenntartható emelkedő trend kialakulására.

Bár az árfolyam rövid távon mutatott gyengesége miatt a befektetők öröme nem lehet felhőtlen, a Bitcoin ETF továbbra is óriási sikernek számít. Az eddig megdöntött rekordok mellett most már az is biztosan kijelenthető, hogy a Bitcoin jelenleg a világ második legnépszerűbb nyersanyag kategóriába sorolt ETF befektetési terméke. Ezt gyakorlatilag már az indulás napján sikerült elérnie.

A ranglista jelenleg így néz ki:

  • Arany ETF-ben tárolt befektetések: 96 milliárd dollár
  • Bitcoin ETF-ben tárolt befektetések: 27.5 milliárd dollár
  • Ezüst ETF-ben tárolt befektetések: 11.5 milliárd dollár
  • Olaj ETF-ben tárolt befektetések: 2.6 milliárd dollár
  • Földgáz ETF-ben tárolt befektetések: 1.7 milliárd dollár

A már említett felezés kapcsán szintén érdemes megemlíteni, hogy a bitcoin jelenleg 1.74% körüli éves kibocsátási (inflációs) rátája a felezés után ~1.1%-ra fog visszaesni. Ezzel már az évente átlagosan 1-2% között ingadozó arany kibocsátási rátáját is megszorongatja, emelett pedig csak fele akkora lesz, mint a jegybankok által célként kitűzött 2%/év inflációs érték. Ez a fejlemény ismét ráerősíthet az időről időre nagyobb visszhangot kapó “digitális arany”, és “infláció elleni védekezés eszköze” narratívákra.

A riogatások ellenére tehát úgy tűnik, hogy a hagyományos piaci oldalról is óriási igény mutatkozik erre a befektetési termékre, ami a most érzékelhető eladási nyomás csökkenése után a türelmes vásárlók malmára hajthatja a vizet.

Álláshirdetés: Veled bővülne a Kripto Akadémia!

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img