Ami sok, az sok: egyre kevesebben akarnak hétvégén kriptózni

spot_img

A 24/7 és szünnapok nélkül nyitvatartó kriptopiacok követése komoly kihívást jelenthet a befektetők számára. Ez a sajátosság egy jelentős eltérést is jelent a hagyományos pénzügyi intézmények működéséhez képest. A folyamatos hozzáférés hosszú távon sokat kivehet az emberből és úgy tűnik, hogy még az utóbbi időszak nagyobb emelkedéseinek ellenére is egyre kevesebben akarnak a szabadidejükben, a hétvégén is a kriptóval foglalkozni.

A Kaiko felmérése szerint az elmúlt években egyre jobban visszaesett a kriptopiacok hétvégi forgalma. A legnagyobb kriptovalutának számító bitcoin esetében 2018-ban még a heti kereskedési forgalom 24%-a bonyolódott a hétvégéken, ám az arány 2024-re majdhogynem megfeleződött és 13%-ra esett vissza.

A lehetséges okok mögött az említett kiégésen túl az intézményes szereplők növekvő száma állhat. Ezek a szereplők infrastrukturális okokból (bankokhoz és pénzhez való hozzáférés, hétvégi alacsony likviditás) csak a hagyományos nyitvatartási időben tudnak az általuk mozgatott nagyobb összegekkel hatékonyan kereskedni, befektetni.

Területi bontásban némi különbség figyelhető meg az amerikai és a világ más tájain élő kereskedők aktivitása közt. A hétvégi kereskedési forgalom magasabb az offshore (nem amerikai) piaci résztvevők körében, ami arra utal, hogy ebben az időszakban még ha szintén jelentősen csökkenő mértékben is, de a kiskereskedők próbálhatnak meg érvényesülni.

A többnyire kiskereskedőket magába foglaló offshore piaci résztvevők hétvégén bonyolított forgalma 27%-ról 15%-ra esett vissza.

A két leglikvidebb BTC kereskedési pár összesített kereskedési volumenére nézve a csökkenés a BTC-fiat párokon a legérezhetőbb. A BTC-USD hétvégi kereskedési volumene a tavalyi évben minden idők legalacsonyabb szintjére esett vissza, a stabil coin párok azonban továbbra is tartják magukat.

A legnagyobb amerikai platformnak számító Coinbase-en a hétvégén gyengébb likviditási feltételek figyelhetők meg az offshore paradicsom Binance-hez képest. Az átlagos vételi-eladási árrés – ami a kereskedést érintő extra költségként jelentkezik – 2023 harmadik negyedéve óta növekszik a Coinbase-en, ami arra utal, hogy romlott az oldal hétvégi likviditása, kevesebben használják kereskedésre. A Binance-en ugyanebben az időszakban nem történt jelentős változás.

Bár a hétköznapokban egyre nagyobb szerepük van, a januárban indított ETF-ek a hétvégén semmilyen hatást nem gyakorolnak a piacokra. Az ETF-ek népszerűségének növekedésével a hétvégék és a hétköznapok közötti kereskedési aktivitás különbsége tovább növekedhet.

Az ETF-ekhez köthető bitcoin tranzakciók alakulása

A felmérés ugyancsak felhívta a figyelmet az AI coinok kereskedési volumenének kiugró emelkedésére. Az ágazat a ChatGPT indulása után kezdett mérhető kriptopiaci tényezővé válni, a ráirányuló figyelmet pedig tovább növelte a ChatGPT (OpenAI) alapítójához köthető Worldcoin (WLD) megjelenése. A terület az utóbbi időszakban az Nvidia sikerei kapcsán került ismét előtérbe.

Ismertebb mesterséges intelligencia coinok forgalmi adatai

A videókártyáiról ismert chiptervező cég felemelkedése egy szélesebb részvénypiaci rallyt is előidézett és feltehető, hogy a vele kapcsolatos hírek a jövőben is hatással lehetnek a kapcsolódó kriptovaluták árfolyamaira.

A Nvidia a múlt héten adta be a rekordbevételekről beszámoló negyedéves pénzügyi jelentését, az ezzel kapcsolatos várakozások pedig heteken át fűtötték az év elején kezdődő emelkedést.

A hullámot meglovagló AI befektetők közül most sokan dönthetnek az eladás és a megszerzett profit elvitele mellett, ugyanakkor a vállalat körüli érdeklődést látva érdemes lehet a három hónap múlva esedékes következő pénzügyi jelentés előtt is nagyobb figyelmet szentelni a mesterséges intelligenciára építő coinoknak, amik szintén profitálhatnak a vállalat által elért eredményekből (vagy kezdhetnek az AI hype elülése, vagy a várakozásoktól elmaradó eredmények esetén vele szinkronban korrekcióba).

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

A legnagyobb Binance játék csak magyar felhasználóknak: kereskedj és oszd meg a kriptós történeted a nyereményekért

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img