Bitcoin: új rekord is, meg nem is

spot_img

A bitcoin árfolyama tegnap egy pillanatra több kripto tőzsdén is rekordot döntött, majd összeomlott.

A 13%-os korrekcióban több tényező is szerepet játszhatott:

  • Egy 2010-ben 1005 bitcoint bányászó tárca tulajdonosa például épp ezeket a pillanatokat választotta, hogy átmozgassa és talán eladja bitcoinjait. A hozzá hasonló “ősbálnák” tevékenysége mindig kiemelt figyelmet kap, ami a tegnapi felfokozott hangulatban még hangsúlyosabb volt.
  • A csúcs elérése előtt hatalmasra nőtt a tőkeáttételes és további emelkedésre játszó (long) pozíciók nagysága. Emiatt a délutáni visszaesés során az FTX összeomlása óta mért eddigi legnagyobb, 750 millió dollár értékű kereskedési ügylet likvidálódott.

  • A 2021-es csúcsok környéke sok technikai kereskedő számára jelenthetett logikus profit levételi pontot.
  • A következő 3 napban 3 fontosabb gazdasági eseményre is sor kerül, amelyek mindig bizonytalanságot jelentenek a piacok számára. Az ezek előtt történő profit levétel szintén nem számít ritkaságnak. Szerda és csütörtök délután, két részre bontva, 16:00-tól az amerikai jegybank elnöke tart féléves értékelőt és beszámolót az amerikai kongresszus előtt. Csütörtökön 14:15 – 14:45-kor az Európai Központi Bank tart kamatdöntő bejelentést és sajtótájékoztatót, míg pénteken 14:30-kor egy fontosabb amerikai foglalkoztatottsági adatot (NFP) fognak közzétenni. Mindegyik esemény a bitcoin kapcsán is gyakran figyelt infláció miatt lehet meghatározó és utalhat az amerikai jegybank két hét múlva esedékes következő kamatdöntő ülésének kimenetelére.

A bitcoin tegnapi korrekciója fájdalmas, de gyors tisztulást hozott. A rövid idő alatt bekövetkező jelentős visszaesés ellenére több elemző is úgy véli, hogy a piac már nagyon túlfűtött volt és szükség volt erre a “reset-re”. Szerintük, ha semmi jelentős nem jön közbe, akkor nem kell majd túl sokat várni a következő csúcstámadásra.

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img