A Discord bevezeti a reklámokat, vigyázz, nehogy csalás áldozata legyél

spot_img

A kripto közösségek által is kedvelt, de elsősorban a játékosok számára fejlesztett Discord elkezdi bevezetni a reklámok megjelenését. A 200 millió felhasználóval rendelkező vállalat ezzel próbálja növelni bevételeit, egyes források szerint ugyanis tőzsdei bevezetésre készül, ahol nagyobb befektetői érdeklődésre számíthat, ha képes javítani a pénzügyi mutatóin.

A reklámok az első körben úgynevezett “szponzorált küldetések” formájában fognak felbukkanni, melyekben valamilyen interakcióra (pl.: közösségi oldalas megosztásra) kérik a résztvevőket, akik ezért cserébe kisebb ajándékokat, vagy valamilyen soroláson való részvételt nyerhetnek.

A cég szerint egyelőre csak videójátékokkal kapcsolatos hirdetések fognak felbukkanni, de az elmúlt évek tapasztalatai sajnos azt mutatják, hogy a marketinges korlátozásokat eddig minden nagyobb közösségi oldalon sikerült a kriptós (és más) csalóknak kijátszania.

A Discordon ez azért okozna problémát, mert a chat felületén megjelenő hirdetések teljesen új dolognak számítanak, és ezzel megtéveszhetik a felhasználókat, akik azt hihetik, hogy az általuk megbízhatónak tartott szerver tulajdonosa ajánl számukra egy terméket vagy szolgáltatást, miközben neki nincs is köze az ott felbukkanó reklámokhoz.

Elképzelhető, hogy a Discord fizetős (Nitro) felhasználói mentesülni fognak a reklámok látványától, mint ahogy az is, hogy meg fognak jelenni a Youtube-os és böngészős hirdetésblokkolókhoz hasonló Discord adblocker bővítmények.

A Discord egyelőre arról biztosított, hogy a reklámokat a felület beállításai közt is le lehet majd tiltani. Kérdés, hogy ha valóban tőzsdére mennek és ezzel egyre nagyobb nyomás lesz rajtuk a bevételeik növelésére, a jövőben is kikapcsolhatók maradnak-e a hirdetések?

Discord alternatívák

Maga a Discord egyébként eddig teljesen ingyenesen tett hozzáférhetővé olyan szolgáltatásokat, amiket a hozzá leginkább hasonlító, de fizetős Slack csak havi 7-12 dolláros előfizetésért biztosít. Úgy tűnik, hogy a Discord Nitro csomag, ami havi 10 dollárért kínál néhány extra kiegészítőt (pl.: egyedi emojik használata, jobb minőségű streaming) és amivel önként lehetett támogatni a platform működését, nem bizonyult elég hatékonynak.

Reméljük, hogy a Discord hosszabb távon is megmarad a szolidabb és kikapcsolható hirdetési formáknál és nem lesznek teljes képernyős, vagy hangos és lelőhetetlen videós reklámok, amelyek sok felhasználót idegeníthetnek el a platform használatától.

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img