A kriptobányászat visszaszorítására készül Norvégia

spot_img

A norvég kormány új törvényjavaslatot nyújtott be, amelynek célja az adatközponti ágazat szabályozása és a kriptobányászati ​​tevékenységek kiszűrése. A tervezetet a VG, a helyi norvég hírügynökség hozta nyilvánosságra a hét elején. A törvény értelmében a norvég kormány vissza akarja szorítani a bányászati iparágat, és ha szükségesnek látják, tilthatja is azt. 

Karianne Tung digitalizációs miniszter és Terje Aasland energiaügyi miniszter szerint a norvég kormány véget akar vetni a virágzó kriptovaluta bányászatnak. Ez a törvény szabályozza majd az adatközponti ágazatot, ami nagyban megkönnyítette eddig a kriptobányászatot az északi országban. Európában ez lesz az első ilyen szabályozási próbálkozás, amely korlátozni fogja egyben az adatközpontok működését is.

Részlet a norvég adatközpont szabályozási javaslatból (forrás)

Ha a javaslat életbe lép, a rendelet előírja majd az ország adatközpont üzemeltetőinek, hogy regisztrálják és jelentsék be a személyzetet, valamint az általuk kínált szolgáltatások típusát. A cél az, hogy elkülönítsék és nyilvántartásba vegyék a kormány által „társadalmilag hasznos adatközpontokat a bitcoinbányász telephelyektől”.

“Ezért terjesztünk elő egy olyan törvényt, amely először szabályozza az adatközpont ipart. A cél az, hogy úgy szabályozzuk az ipart, hogy bezárhassuk a kaput a nem kívánt projektek előtt” – nyilatkozta Tung a VG-nek. 

Megfelelő információk birtokában a hatóság később el tudja majd dönteni, hogy létesüljön-e adatközpont az adott régióban vagy sem. Iparági szereplők szerint a törvényjavaslat még nem tiltja teljes mértékben a bitcoinbányászatot Norvégiában, de bármi lehet belőle. Mindkét miniszter hangsúlyozta, hogy az adatközpont ipar olyan iparág, amelyre Norvégiának nagy szüksége van, de a kormány nagyobb átláthatóságot és ellenőrzést akar.

Olvasd el ezt is:

“Adatközpont nélkül nem tudjuk kezelni a digitalizálást. Biztonságpolitikai helyzetre való tekintettel norvég földön szeretnénk adattárolást végezni és fizikai hozzáférést az adatközpontokhoz. Azonban keményebbnek kell lennünk azzal kapcsolatban, hogy mely adatközpontokat akarjunk és melyiket nem”

Tavaly év végén a Nordland Megyei Tanács nyilvános közleményt adott ki, amelyben a kriptovalutákat bányászó adatközpontok országos betiltását kérték a kormánytól. Véleményük szerint “kevés munkahelyet biztosítanak, és kihasználják a plusz energiakapacitást, amely sokkal több egyéb más munkahelyet teremtene”

A Bitdeer egyik telephelye Norvégiában

Norvégiában jelenleg több nagyobb bányászcég is üzemeltet telephelyeket az északi régióban: a Nordland Data (korábban a BitFury), a Bitzero, a Bitdeer, a Stokmarknes és a Bluebite. A Bitdeer azon kevés bányászok egyike, amely felvásárolta azokat a norvég földterületeket, amelyeket eddig bérelte és bányász tevékenységet folytatott.

További híreket, kereskedési elemzéseket, tippeket a Discord szerverünkön, a TikTok és a YouTube csatornánkon találtok.

Újragondolja a bitcoinbányászat tilalmát Paraguay

/vg.no, the miner mag, dagsavisen.no/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img