Wakanda forever, de csak a blokkláncon

spot_img

A Grammy-díjas Akon 2020-ban egy merész kijelentéssel lepte meg a világot. Az ígérte, hogy felépít egy modern várost szülőhazájában, Szenegálban.

A zenész által bemutatott és mindenki által csak Wakandaként emlegetett maketteken karcsú, fényes és ívelt felhőkarcolók, múzeumok és erdős sugárutak látszottak, de a terv része lett volna egy saját kriptovaluta bevezetése is, amit egyébként már 2018-ban létrehoztak.

Az Akoin a “One Africa. One Coin” szlogennel büszkélkedve lett volna először az új városban, majd későbbi egy egész Afrikában elfogadott digitális fizetőeszköz. Az Afrikát egyesítő kripto álmok azonban mostanra rémálommá váltak.

Akon City megvalósítása egyre csak csúszott, amit a zenész eleinte a Covid járvány kitörésével indokolt. A késedelmek miatt több per is indult ellene, melyekben részben az üzlettársai vonták őt felelősségre, részben pedig azok, akik eladták (volna) a leendő város alapterületeként szolgáló ingatlanokat.

Bár az első hírek még arról szóltak, hogy az ország adományozott volna az építkezésre ingatlanokat, de végül mégis magán úton szerezték volna meg a szükséges területet. Mint kiderült, az ezeket felvásárló ingatlanos cég több száz embernek mulasztotta el kifizetni a megállapodásban rögzített összegeket.

Bár Akon még nemrégiben is úgy nyilatkozott, hogy 2026-ra már fel fog épülni a tervezett ingatlanok egy része, az egész ügy inkább emlékeztet egy bukott építési projektre, mint a leendő Wakandára.

Akonnak a történtek kapcsán alighanem elment a kedve a saját kriptovaluta kibocsátásától is. Legalábbis erre utal, hogy a Cameo-n (egy weboldalon, ahol hírességeknek lehet fizetni azért, hogy egy rövid személyes üzenetet, például egy szülinapi köszöntőt mondjanak a kamerába) is felhívta a figyelmet, hogy nem hajlandó kriptovalutákkal kapcsolatos kéréseket teljesíteni.

De nem Akon az egyetlen híresség, aki egy saját várost szeretett volna felépíteni az ősei földjén. Idris Elba, az ismert Hollywood-i színész Sierra Leone partjai mentén, egy szigeten képzelt el egy modern és zöld ökoparadicsomot, aminek létrehozását leginkább nagylelkű befektetők, kormányok és művészek felajánlásából finanszírozná.

A vállalkozás kapcsán sokan visszásnak találták, hogy Elba korábban szerepet vállalt olyan dokumentumfilmek elkészítésében, amelyek inkább propaganda anyagként voltak felfoghatók és az afrikai ökoszisztémákat (és lakosságot) pusztító aranybányászatot próbálták kedvezőbb színben feltüntetni.

Elba városa nem a kriptovalutákra épülne, inkább csak érdekességként fűződik Akon sztorijához. Két amerikai nagyváros előljárói azonban szintén kísérletet tettek egy-egy helyi kriptopénz népszerűsítésére, de egyikük számára sem bizonyult jó ómennek a kriptók felé való nyitás.

Miami polgármestere, Francis Suarez 2021-ben nyilatkozott úgy, hogy “a Miami Coin nevű kriptovaluta gyorsabban terjed mint a Bitcoin”, nem sokkal később pedig New York-i kollégája, Eric Adams mondta azt az NYCCoin (New York City Coin) kapcsán, hogy követni kell a Miamiban látott példát és nyitni kell a kripto felé.

Egyik kriptopénz elindítása sem a városok saját kezdeményezése volt, de azzal, hogy a polgármesterek pozitív színben tüntették fel őket, elég nagy publicitást adtak nekik. Ez végül egyik coinon sem segített, mind a kettő bezuhant és lekerült a kripto tőzsdék kínálatából.

A két polgármester ellen jelenleg eljárások vannak folyamatban (1a, 1b, 2), igaz nem a kriptókkal, hanem a különböző támogatásokkal és adományokkal kapcsolatos ügyeik miatt.

A mainstream médiát is bejárt városi kripto projektek tehát eddig nem sültek el túl jól, de ha mi pár év múlva már nem is fogunk rájuk emlékezni, abban legalább biztosak lehetünk, hogy a kibocsátott tokenjeik révén a blokklánc örökre megőrzi az emléküket.

Bybit: akár 50 dolláros ajándék és egy ingyenes, 500 dollár értékű bitcoin kereskedés az első befizetőknek

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img